Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogorvoslat MTVA-ügyben: csak a „politikai botrány fenntartása” érhet célt


 MTVA Kunigunda utcai gyártóbázis
MTVA Kunigunda utcai gyártóbázis

Vizsgálat csak az MTVA engedélyével indulhatna a Szabad Európa által megszerzett és közzétett hangfelvételek ügyében. Egy forrásunk szerint a "médiajogi eszközök nagyon szegényesek".

A Szabad Európa cikksorozatban mutatta be, hogyan érvényesül a politikai befolyás a köztévé Híradójánál, és nyilvánosságra hoztunk egy értekezletről készült hangfelvételt is. Ezen Bende Balázs akkori vezető szerkesztő arra hívta fel munkatársai figyelmét, hogy az MTVA-nál nem az ellenzéki összefogást támogatják, és akinek ez nem tetszik, adja be a felmondását.

Megkérdeztünk egy korábban a Médiatanácshoz közel álló forrást, van-e jogi lehetőség az MTVA ezen nyílt pártosságának orvoslására. Szerinte korábban is, most is, „nagyon kerek érveléssel utasítja ezt vissza a Tanács: tartalmi kérdésekkel ők nem foglalkozhatnak”.

A Közszolgálati Kuratórium viszont csak a Duna Zrt, egy „csontvázszervezet” ellenőrzésére jogosult: Bende Balázs vagy Németh „Pitbull” Zsolt nem az ő alkalmazottjuk. A Tanács alá viszont csak a tényleges műsorgyártó MTVA működése és gazdálkodása tartozik.

Bende Balázs vezető szerkesztő az MTVA értekezletén 2019. március 25-én, 2. rész
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:49 0:00

A Médiatanácsnak de jure nincs köze a tartalomhoz” – mondta forrásunk. Viszont bárki indíthat nála eljárást, csakhogy ahhoz előbb a médiaszolgáltatótól, az MTVA-tól kell kérni vizsgálatot. Annak elindítása viszont pár napos határidőhöz kötött, így az egy 2019-es hangfelvétel esetében értelemszerűen nem működik.

A Közszolgálati Kuratórium ellenzéki tagjainak – ismerve a kuratórium fideszes többségének gyakorlatát – nem sok esélye van, hogy egyáltalán napirendre vegyék az ügyet. „Az egyedüli lehetőség a politikai botrány fenntartása. A médiajogi eszközök nagyon szegényesek, amit a határidőkkel még szűkebbé tettek” – foglalta össze a Médiatanácshoz közeli forrásunk.

Megkérdeztük a Médiatanácsot is, indítanak-e vizsgálatot a Szabad Európa cikkei nyomán, de kérdéseinkre egyelőre nem válaszoltak.

Németh Zsolt hírigazgató az MTVA értekezletén 2019. március 25-én
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:47 0:00

Az MTVA felügyeletét ellátó Közszolgálati Kuratórium ellenzéki tagjai már léptek, és szeretnék, ha a testület napirendre venné a cikkünkben bemutatott szerkesztési gyakorlatot. Az elhangzottak felvetik az alapos gyanúját annak, hogy az MTVA súlyosan veszélyezteti a közszolgálati médiaszolgáltató törvényben előírt függetlenségét” - áll az ellenzéki tagok beadványában.

Cikkünk nyomán a Párbeszéd feljelentést tett hivatali visszaélés vádjával ismeretlen tettes ellen, és lemondásra szólította fel Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját. A párt ezen túl panaszt tett a médiahatóságnál is.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége is lépett az ügyben. A MÚOSZ szerint a Szabad Európa által bemutatott hírszerkesztési gyakorlat és a munkahely elvesztésével történő fenyegetőzés súlyosan jogsértő, és mint írják ez „egyszerre sérti a hatályos alaptörvényt, a sajtó és a közmédia működésére vonatkozó törvényeket, a Munka Törvénykönyvét és a Büntető Törvénykönyvet”.

XS
SM
MD
LG