Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jogvédők elítélték a kivégzések számának drasztikus megugrását Iránban


Egy férfi nyilvános akasztása Iránban 2013-ban
Egy férfi nyilvános akasztása Iránban 2013-ban

Nyolcéves rekordot döntött tavaly a kivégzések száma az iszlám köztársaságban; 853 esetben hajtottak végre halálbüntetést – jelentette az Amnesty International (AI).

A nemzetközi jogvédő szervezet friss jelentése szerint a 2023-ban kivégzett 853 ember közül legalább 481-et kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt ítéltek el.

„A halálbüntetés minden körülmények között iszonyatos, de groteszk hatalmi visszaélés tömegesen alkalmazni kábítószerrel kapcsolatos törvénysértések ügyében a forradalmi bíróságok előtt folytatott, kirívóan tisztességtelen tárgyalásokat követően” – mondta Diana Eltahawy, az AI közel-keleti és észak-afrikai regionális igazgatóhelyettese.

„Az iszlám köztársaság halálos kábítószer-ellenes politikája hozzájárul a szegénység körforgásához és a rendszerszintű igazságtalansághoz, illetve tovább súlyosbítja a marginalizált közösségekkel, különösen az elnyomott beludzs kisebbséggel szembeni diszkriminációt” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Hamarosan politikai elítélteket végezhetnek ki Iránban

A dokumentumban azzal is megvádolták az iráni vezetést, hogy fegyverként használja a halálbüntetést a tüntetők, a másként gondolkodók és az elnyomott etnikai kisebbségek tagjai ellen, illetve határozott globális fellépést sürgettek annak érdekében, hogy Teherán hirdessen moratóriumot a halálbüntetésre vonatkozóan.

A szakértők rámutattak, hogy a 2022 második felében kezdődő tömegdemonstrációk nyomán az iráni hatóságok számos emberre kiszabták a halálos ítéletet a tiltakozók elnémítása céljából.

Ehhez kapcsolódóan: Jogvédők szerint legalább 142 embert végeztek ki májusban Iránban

A kivégzések száma 2015 óta nem volt olyan magas, mint tavaly. A 853 fő 172 százalékkal több a 2021-ben regisztrált számnál.

Ehhez kapcsolódóan: Nagy felháborodást keltett Iránban, hogy megkorbácsoltak egy nőt, mert nem viselt hidzsábot

Az iráni kormány nem tesz közzé hivatalos statisztikákat a kivégzésekről, az Amnesty International helyi jogvédő csoportokkal együttműködve deríti fel nyílt forrásokból az eseteket.

2024. március 20-ig már legalább 95 embert végeztek ki idén Iránban, a valós szám azonban ennél jóval magasabb lehet.

XS
SM
MD
LG