Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jövő héten folytatódnak a tárgyalások az iráni atomalkuról


Rendőrök az iráni delegáció szálláshelyeként szolgáló hotel előtt Bécsben, 2021. április 6-án
Rendőrök az iráni delegáció szálláshelyeként szolgáló hotel előtt Bécsben, 2021. április 6-án

Jövő héten folytatódnak az iráni nukleáris megállapodás újjáélesztéséről szóló tárgyalások, miután az utóbbi napok bécsi egyeztetései „pozitív lendületet adtak, konstruktívnak” bizonyultak a felek szerint.

Szakértők szerint Joe Biden új amerikai elnök számára fontos prioritás a visszatérés az iszlám köztársaság atomprogramjának jelentős korlátozását célzó egyezményhez (JCPOA), amelyet elődje, Donald Trump mondott fel három évvel ezelőtt.

Az európai uniós közvetítéssel szervezett e heti találkozón a többhatalmi szerződés eredeti aláírói, Irán, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia) és Németország vett részt. Teherán és Washington azonban nem tárgyalt egymással közvetlenül, a többi delegáció közvetített köztük.

Teherán a 2015-ös megállapodásban vállalta atomprogramja korlátozását a gazdaságát sújtó nemzetközi szankciók fokozatos feloldása ellenében. Donald Trump akkori amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát a szerződésből, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott, a tárolt dúsított urán mennyiségére, az urándúsítás szintjére és az urándúsításhoz engedélyezett centrifugák kategóriájára vonatkozó korlátozásokat.

Teherán eddig kitartott amellett, hogy először Washingtonnak kell lépnie, és el kell törölnie a korlátozások mindegyikét, az amerikai kormány azonban azon az állásponton van, hogy a szankciók feloldásának előfeltétele, hogy Irán ismét eleget tegyen a megállapodásban foglaltaknak.

Felcsillanó remény

Joe Biden megválasztásával felmerült a remény, hogy Washington visszatér az atomalkuhoz, ám mind ez idáig egyik fél sem volt hajlandó megtenni az első lépést.

Az Európai Unió által kiadott közleményben „konstruktív és eredményorientált találkozóról” számoltak be, illetve arról, hogy az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének egyik megbízottja továbbra is kapcsolatban lesz a szerződés részes feleivel és az Egyesült Államokkal, jövő héten pedig folytatódnak a tárgyalások.

Mihail Uljanov, Oroszország Nemzetközi Atomenergia-ügynökséghez (NAÜ) akkreditált nagykövete kiemelte, hogy a felek elégedettek a kezdeti előrehaladással. Később megerősítette a Twitteren: „a következő héten folytatódnak a megbeszélések a pozitív lendület fenntartása érdekében”.

Haszan Róháni iráni elnök pedig nemrég kijelentette, minden oldal arra a megállapításra jutott, hogy a megállapodásnak „nincs jobb alternatívája”.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG