Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Június 26-án zárt ajtók mögött megkezdődik az amerikai újságíró tárgyalása Oroszországban


Evan Gershkovich
Evan Gershkovich

Az ügyészség előző héten emelt vádat kémkedés miatt a The Wall Street Journal (WSJ) című napilap amerikai riportere ellen, akit még tavaly márciusban vettek őrizetbe Jekatyerinburgban.

Az orosz hatóságok semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá a kémvádakat, amelyeket a WSJ és Evan Gershkovich, illetve az Egyesült Államok kormánya is határozottan tagad.

A 32 éves újságíró többször hangoztatta, hogy pusztán a munkáját végezte, amikor őrizetbe vették.

Gershkovich mellett még egy amerikai riportert tartanak fogva az orosz hatóságok. Alszu Kurmasevát, a Szabad Európa kettős, orosz–amerikai állampolgárságú újságíróját tavaly októberben tartóztatták le Kazanyban, ahova azért utazott, hogy gondoskodjon idős édesanyjáról.

Ártatlannak vallja magát a Szabad Európa Oroszországban bebörtönzött amerikai újságírója
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:20 0:00

Azzal vádolják, hogy nem vetette magát nyilvántartásba külföldi ügynökként az újságírókat, aktivistákat és másokat célzó orosz törvény alapján. Az orosz hadsereggel kapcsolatos hazugságok terjesztésével is vádolják, ha elítélik, akár tíz év börtönt is kaphat.

A Szabad Európa és az amerikai kormány szerint az ellene felhozott vádakkal a munkája miatt akarnak bosszút állni rajta.

Egy másik amerikai állampolgár, Paul Whelan egykori tengerészgyalogos és vállalatbiztonsági vezető 16 éves börtönbüntetését tölti kémkedés vádjával Oroszországban.

Ehhez kapcsolódóan: Joe Biden a bebörtönzött amerikai újságírók szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot

Nyugati vezetők és jogvédő szervezetek rendszeresen bírálják a független média elleni támadásokat és a másként gondolkodók elnyomását Oroszországban.

Moszkva a vád szerint alkualapnak használja az amerikai állampolgárok fogva tartását, hogy szabadon bocsátásukért cserébe bebörtönzött oroszokat tudjanak hazahozni az Egyesült Államokból.

A Kreml sokak szerint a gyilkosság miatt Németországban 2021-ben életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt kém, Vagyim Kraszikov szabadon bocsátását kívánja elérni.

Ehhez kapcsolódóan: Életfogytiglanra ítéltek egy orosz kémet Németországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrég úgy hivatkozott a férfira, mint akit egy, a csecsenföldi háborúban orosz katonákat gyilkoló „bűnöző likvidálása” miatt börtönzött be az Egyesült Államok egyik szövetségese.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG