Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: kád és kanna – erre használják a kukákat, ahol nem tudják fizetni a szemétdíjat


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: ahol a szemétdíjat sem tudják fizetni, ahol orosz rulettet játszanak a covidos idősekkel, ahol megmondják az újságírónak, mit írjon.

Borsod szegények lakta falvaiban sok embernek ment már rá a háza a kukadíj miatti elmaradásokra. A legkiszolgáltatottabbaknak kisebb gondjuk is nagyobb a szemétdíj megfizetésénél. Az utóbbi néhány évben új funkciókat találtak ki a kukáknak: van, aki abban hord vizet, és olyan is, aki kukában fürdik. Magyarországon kötelező fizetni a szemétszállítási díjért akkor is, ha nem szeretnénk a szolgáltatást. A díj elmaradása azonban köztartozásnak minősül, és kegyetlenül be is hajtják.

Orosz rulett, covidos idősekkel

Egy új szabályozással Covid-pozitív öregeket is visszaenged a kórházakból az idősotthonokba a kormány. A fertőzöttség rendes ellenőrzése nélküli visszaküldést egy friss országos tiszti főorvosi rendelkezés alapozza meg. A Magyar Közlöny 52. számában jelent meg Müller Cecília közleménye, amelyet Kásler Miklós miniszter is jóváhagyott. A kockázatos kísérlet az oltási kötelezés kiszervezése után a járványügyi felelősség újabb áttolásának tűnik a járvány ismételt felfutása miatti esetleges politikai károk minimalizálása érdekében.

A szakmai standardok, előírások súlyos felhígításáról, valódi intenzív ápolás helyett megfeszített rohanásról ír állásfoglalásában a Magyar Orvosi Kamara, amely a szakminiszter rendeletére reagál. A szakmai szervezet úgy látja, hogy a lassuló oltáskampányon kívül nem történt érdemi megelőző intézkedés. A telített osztályokról pedig nincs hova továbbadni az egyre inkább fulladó, romló állapotú betegeket.

A szerdai után a csütörtöki koronavírus-adatok is 10.000-nél több új regisztrált fertőzöttről szólnak itthon, az előző 24 órában 131 Covid-beteg halt meg Magyarországon. Az állami tájékoztatás szerint 5.969 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 606-an vannak lélegeztetőgépen. Csütörtökön újabb szigorítások jöhetnek.

Határhelyzet

Romlik a helyzet a belarusz–lengyel határon, ahol több ezer migráns gyűlt össze a belarusz oldalon. Videónkon láthatják, ahogy a hatóságok vízágyúval válaszoltak arra, hogy a migránsok kövekkel dobálták meg őket. A helyzet felgyorsíthatja a falak és kerítések építését az unió határán. Közben a lengyelországi tatárok is segítenek a Belarusz felől érkező migránsok ellátásában, ami az ország muzulmán közösségét vezető mufti szerint nem a vallásról, hanem az emberségről szól.

Vádat emelt egy 22 éves férfi ellen a Fővárosi Főügyészség, mert információink szerint „Európa lakosságának megfélemlítését célzó terrorcselekmény” elkövetésére készült Magyarországon. A tájékoztatás szerint a fiatalember tavaly júniusban egy budapesti mecsetben felvette az iszlám vallást, idén tavaszra pedig már a dzsihadista irányzat követője lett, és hűséget fogadott az Iszlám Államnak.

Rajzfilm lett a cikkünkből

A Szabad Európa egy évvel ezelőtt hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, melyen Bende Balázs az MTVA szerkesztője politikai utasításokkal látta el a köztévé Híradójánál dolgozó újságírókat. Bende a 2019-es EP-választások előtt azt mondta kollégáinak, hogy a kampányban a kormányt kell támogatni, és akinek ez nem tetszik, az adja be a felmondását. A hangfelvételek egyike a héten megihlette a Partizán alkotóit is, akik egy rövid rajzfilmben dolgozták fel az elhíresült értekezletet, és képzelték el, milyen lehetett a dolgozók reakciója.

Kiállító tér nyílt Rajk László építész egykori műtermében. A helyszínt az egyik ritka kiállítási tárgyon keresztül bemutató videónkból kiderül, hogy az ingatlan már a FreeSZFE mozgalomban is szerepet kapott.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG