Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Maradnak a kínai vezetést zavaró ferencvárosi utcanevek


Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Budapesten élő tibetiekkel beszélget az egyik átnevezett úton 2021. június 2-án
Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester Budapesten élő tibetiekkel beszélget az egyik átnevezett úton 2021. június 2-án

Véglegesen marad a IX. kerületben a Szabad Hongkong út és az Ujgur mártírok útja. Kerpel-Fronius Gábor alpolgármester szerint a Nemzetközi Atlétikai Szövetség nem fog kérni a budapesti vb-ből, ha a városvezetés nem támogatja, bár azzal számolnak, hogy a kormány visszakozni fog.

Szeptember első napján a fővárosi közgyűlés többek közt arról döntött, hogy maradnak a IX. kerület átnevezett utcanevei. Így ha meg is épülne Budapesten a Fudan kínai magánegyetem campusa, a Szabad Hongkong útjával, az Ujgur mártírok útjával, a Dalai láma úttal vagy a Hszie Si-kuang püspök úttal találkoznának az érkezők.

Az elnevezések nyíltan politikai célzatúak, és mivel jelenleg nem él ezekben az utcákban senki, nem kap új iratokat egyetlen lakó sem.

Ha kínai egyetem épül, a Dalai Láma utcán lehet odajutni
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:22 0:00

A Fudan óriási, kínai állami pénzből működő egyetem, amely hivatalosan is a kínai kommunista propaganda részének számít. A Kínai Kommunista Párt pedig jellemzően erős agresszióval reagál bármilyen szabad Hongkongot, Tibetet vagy ujgur koncentrációs tábort emlegető felvetésre.

Hszie Si-kuang püspök
A katolikus vallás be van tiltva Kínában, legalábbis abban az értelemben, ahogy mi ismerjük. Csak olyan „katolikus hazafiak” működhetnek zaklatás nélkül, akik nem ismerik el a római pápát, viszont „buzgón szeretik a szocialista anyaországot”, azaz a gyakorlatban a pártot. Hszie Si-kuang püspök 28 éven át volt börtönben, mert nem volt hajlandó megtörni a kommunisták nyomása ellenére, nem tagadta meg a hitét. Ezzel csak kicsit kevesebbet volt börtönben a hatvanas évek óta, mint elöljárója, Kung bíboros, a sanghaji püspök. Hszie Si-kuang püspök 1992-ben szabadult, 2005-ös haláláig rendőri megfigyelés alatt állt.


A tervezett kommunista magánegyetem projektje egyébként kiugróan népszerűtlen Budapesten. Tüntetés is volt a fővárosban a kormány Fudan-projektje ellen, ezt a kínai nagykövetség szóvivője általában a kínaiak elleni támadásnak értékelte.

Ha a kormány betesz a Diákvárosnak, akkor a főváros az atlétikai vb-nek

A közgyűlésen döntöttek emellett arról is, hogy ha kormány nem tartja magát az Egészséges Budapest Programhoz és a Diákváros-beruházáshoz a Fudan kínai magánegyetem érdekében, akkor Budapest nem fog hozzájárulni a tervezett atlétikai vb-hez.

Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, hogy örülne, ha a Diákváros mellett lenne atlétikai vb is, de erkölcsileg sem engedheti meg, hogy a budapestiek akaratát „önkényes törvényekkel” írják fölül, és a kormány megsértse korábbi megállapodását a fővárossal. A kormány Fudan-projektje egyébként szerinte önmagában is káros az egész országnak, de ezt már egy másik ügynek tekinti.

Egyes kormánypárti politikusok és a Magyar Atlétikai Szövetség azzal érveltek, hogy Budapest városa nem is szerződő fél a világbajnokság rendezése kapcsán, így szerintük a városvezetés megakadályozni sem fogja tudni ezt a szórakoztatóipari rendezvényt.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az ATV-ben ma elmondta, hogy a fővárosnak valószínűleg tényleg nincs közvetlen vétójoga. Viszont a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetője többször kijelentette, hogy nem akarnak olyan városban versenyt rendezni, amelynek a vezetése nem támogatja ezt teljes mellszélességgel, tehát van politikai mozgásterük.

Elmondta még, hogy pártja, a Momentum ebben a gazdasági helyzetben nem egy világbajnokság megrendezését tartja a legfontosabbnak, ennek ellenére tartják magukat a 2019-es megállapodáshoz. E szerint lesz világbajnokság, megépül a Diákváros, és az Egészséges Budapest program keretében öt év alatt ötvenmilliárd forintot kap Budapest a kerületek egészségügyi fejlesztéseire.

Jelenleg viszont azzal szembesültek, hogy a Diákváros veszélybe került, és az Egészséges Budapest program idei tízmilliárdja is késlekedik. Ezért erős figyelmeztetést küldtek a kormánynak, hogy tartsa be a megállapodásokat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG