Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely közös fővárosi listát javasol a Fidesz „trükközése” miatt


Karácsony Gergely főpolgármester Budapesten 2021. szeptember 27-én
Karácsony Gergely főpolgármester Budapesten 2021. szeptember 27-én

Legkésőbb február közepéig minden kerületben meg kell állapodni a közös polgármesterjelöltekről – javasolta a főpolgármester, aki a „köztársaságpárti erők” közös indulását javasolta a júniusi önkormányzati választáson. A DK már közölte: támogatja a közös listát.

Nyílt levelet írt Karácsony Gergely a fővárosi köztársaságpárti koalíciót vezető pártok, a Demokratikus Koalíció, a Momentum Mozgalom, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd – Zöldek elnökének – számolt be róla a főpolgármester Facebookon, ahol meg is osztotta a levelet.

„Zárjuk le végre az önkormányzati választással kapcsolatos tárgyalásokat” – kérte a pártoktól.

A főpolgármester szerint a Fidesznek nincs ajánlata Budapest számára, csak hadüzenete.

„Ennek a hadüzenetnek sok elemével kellett megküzdenünk az elmúlt években, az anyagi kivéreztetéstől a hazug lejárató kampányokig. De Budapest ellenállt. A Fidesz hadüzenetének része az a csapda is, amelyet az ellenzéki pártoknak állított a fővárosi választási szabályok statáriális, a jogállamiságot sárba tipró átírásával. Az új rendszer trükkje, hogy első ránézésre arányosnak tűnik, de valójában nem az: a pártok különlista-állítása csak külön polgármesterek állításával lehetséges, ez pedig szétzilálhatja a köztársaságpárti egységet. Ne sétáljunk bele ebbe a csapdába! Lépjünk át rajta!” – fogalmazott.

Karácsony Gergely szerint a Fidesz újbóli legyőzése Budapesten nem csupán remény, de komoly esély is van rá. Ehhez szerinte a következő lépésekre van szükség a 2024-es önkormányzati választáson:

  1. Főpolgármester-jelöltként továbbra is vállalja a köztársaságpárti többség egyben tartását, a köztük lévő együttműködés erősítését a választási kampányban és a következő Fővárosi Közgyűlésben is.
  2. A fővárosi listás választáson a köztársaságpárti erők közösen induljanak, közösen fogalmazzák meg a politikai ajánlatukat Budapestnek. Ennek természetes részei azok a pártok, amelyek eddig is koalícióban vállalták a városvezetés felelősségét: a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd – Zöldek. Nincs sem ok, sem szükség az eredményes koalíciós együttműködés megváltoztatására.
  3. Főpolgármester-jelöltként vállalja ennek a köztársaságpárti listának a vezetését.
  4. A köztársasági többséget adó pártoknak minden kerületben közös polgármesterjelöltet kell állítaniuk, méghozzá a legesélyesebb jelölt személyében. A 2019-ben megválasztott polgármestereknél – amennyiben újra indulnak – aligha van esélyesebb jelölt a Fidesszel szemben. Mielőbb meg kell találni a közös jelölteket azokban a kerületekben is, ahol jelenleg kormánypárti a polgármester, hiszen minden fővárosi kerületben érdemi esély van a Fidesz legyőzésére.
  5. A pártoknak meg kell állapodniuk a közös polgármesterjelöltek személyében legkésőbb február közepéig. Ahol ez valamilyen okból nem sikerül, ott előválasztást kell tartani legkésőbb a március 15-ét követő napokban. Az előválasztás előkészítése, a szabályok lefektetése nem tűr halasztást.
  6. A köztársaságpárti többség pártjai tegyenek javaslatot egy méltányos és moderált együttműködésre a Kétfarkú Kutya Párttal is. A párt jelöltjeit is kérjék fel a polgármesteri előválasztáson való részvételre azzal, hogy az előválasztáson győztes jelöltek élvezik valamennyi párt politikai támogatását a választási kampányban.
  7. Az eddig lefolytatott egyeztetések alapján több kerületben körvonalazódik a legesélyesebb köztársaságpárti jelölt személye. Szerinte a IV. kerületben – ahol Déri Tibor polgármester jelezte, hogy nem kíván újra indulni – Trippon Norbert, az V. kerületben Kerpel-Fronius Gábor, a X. kerületben Mustó Géza, a XII. kerületben dr. Farkas Csaba, a XVII. kerületben Lukoczki Károly, a XX. kerületben Fekete Katalin, a XXIII. kerületben Ritter Ottó a legesélyesebb jelölt. Abban a nem várt esetben, ha a pártok közötti megállapodás mégsem jön létre időben, főpolgármester-jelöltként az ő megválasztásuk mellett fog kiállni.
  8. A várost irányító pártok legyenek nyitottak az LMP csatlakozására is, mert bár az LMP-nek jelenleg nincs képviselője a Fővárosi Közgyűlésben, de több kerületben is részese a köztársaságpárti koalíciónak. Az LMP pedig döntse el, hogy részese kíván-e lenni ennek az együttműködésnek, vagy külön indul mindenhol.

A DK támogatja a közös listát

A DK egyetért Karácsony Gergely főpolgármesterrel, hogy az idei fővárosi önkormányzati választásokat megelőző jelölt- és listaállítást legkésőbb március közepéig be kell fejezni – közölte a párt a főpolgármester levelére reagálva.

Támogatják, hogy a jelenlegi városvezetést adó pártok (DK, Momentum, MSZP, Párbeszéd) a főpolgármester által vezetett közös választási listán induljanak, támogatják azt is, hogy az LMP is a lista résztvevője legyen.

A kerületi polgármester-jelölésekkel kapcsolatban támogatják a főpolgármester DK-s polgármesterjelölteket érintő javaslatait. A DK a főpolgármester által felsorolt, nem DK-hoz tartozó polgármesterjelöltekkel szemben nem indít jelöltet.

Támogatják, hogy a főpolgármester által konkrét személyi javaslattal nem érintett kerületekben előválasztás döntsön a jelöltek személyéről. A DK e kerületek közül a XXI. és a XXII. kerületben indítana polgármesterjelöltet – írták a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Karácsony Gergely: Nem célom érdeksérelmet okozni a NER-nek

László Róbert: Nincs kényszerhelyzet a közös listaállításra

A fővárosban a külön listán induló pártoknak minimum három polgármesterjelöltet kell állítaniuk, ezért például ha a Momentum nem csatlakozna a közös fővárosi listához, akkor is elegendő volna minimum három kerület, ahol a momentumos polgármesterjelölttel szemben a többi ellenzéki párt nem indít jelöltet – mondta a Szabad Európának László Róbert, a Political Capital választási szakértője. Főpolgármester-jelöltet nem kötelező állítaniuk.

Ami nagyobb veszélyt jelenthet szerinte, ha elvesznek szavazatok azáltal, ha egy önállóan induló ellenzéki párt nem éri el listán az ötszázalékos támogatottságot. A DK–MSZP–Párbeszéd-hármasról már régóta tudható, hogy közösen indulnak, a Momentumot sem fenyegeti az a veszély, hogy a fővárosban a bejutási küszöb alatt marad, az LMP-t annál inkább, és még jó néhány miniformáció is bezavarhat – mondta László Róbert, hozzátéve, hogy nem az MKKP-re gondol, akinek szintén jók az esélyei a bejutásra.

Szerinte ez a nyílt levél elsősorban, de nem kizárólag a Momentumnak szól: Karácsony Gergely megüzente, hogy egységet kell mutatniuk, ami jóval nehezebb volna egy külön induló Momentummal. A főpolgármester már tavaly novemberre reálisnak látta a teljes körű megállapodást, de mivel ez még januárra sem állt össze, a mostani levelében foglalt menetrenddel igyekszik tempót diktálni, erőt mutatni – mondta László Róbert.

A Momentum új elnöke Donáth Anna lesz január végétől öt hónapon keresztül, miután nincs más jelölt a posztra. Ő korábban úgy nyilatkozott, hogy nincs több közös lista Gyurcsány Ferenccel, ugyanakkor az önkormányzati választással kapcsolatban még nem adott egyértelmű választ, azt mondta, hogy az országos és a helyi politika elkülönül egymástól.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG