Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egy hónappal később, de megérkeztek Kárpátaljára a lélegeztetőgépek Budapestről


Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, 2020. szeptember 23-án Ungváron átadja a magyar állam által Kárpátaljának ajándékozott lélegeztetőgépeket.
Szijjártó Péter magyar és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter, 2020. szeptember 23-án Ungváron átadja a magyar állam által Kárpátaljának ajándékozott lélegeztetőgépeket.

Szeptember végén Ungváron személyesen Szijjártó Péter adta át azt az 50 lélegeztetőgépet, melyet a magyar kormány ajándékozott Kárpátaljának. Azt nem tudni, hogy a romló járványhelyzet ellenére miért kellett várni majdnem egy hónapot arra, hogy a gépek megérkezzenek Ukrajnába.

Múlt héten érkezett meg Kárpátaljára az az 50 lélegezetetőgép, melyet a magyar kormány még augusztus végén ígért a régiónak. A készülékeket személyesen Szijjártó Péter külügyminiszter adta át Ungváron Ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával közösen. Szijjártó Péter videót is posztolt saját Facebook-oldalára. A külügyminiszter szeptember 23-án számos rendezvényen részt vett Kárpátalján, ezek egyike volt a készülékek ünnepélyes átadása.

Azt, hogy miért szeptember végén érkeztek meg a gépek Kárpátaljára, nem tudni pontosan. A lélegeztetőgépek beszerzése ugyanis már áprilisban megkezdődött, és nyáron több ezer gép meg is érkezett Budapestre. A 444.hu összesítése szerint az összesen rendelt 16 ezer lélegeztetőgép mintegy fele júliusban már az országban volt.

Megérkeznek a lélegeztetőgépek Kárpátaljára
Megérkeznek a lélegeztetőgépek Kárpátaljára

Késve, de megérkezett a segítség

Ahogy arról a Szabad Európa beszámolt, a magyar kormánynak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jelezte, hogy a régióban szükség van segítségre. A kárpátaljai magyarok elsőszámú érdekvédelmi szervezetének Jótékonysági Alapítványa már márciusban gyűjtést hirdetett a koronavírus-járvány miatt. „Tudjuk, hogy jelenleg az alapvető egészségügyi feltételek sem biztosítottak: nincs felszerelés, nincs gyógyszer, nincs maszk, s nincs elegendő lélegeztetőgép sem” – állt akkor a jótékonysági felhívásban. A lélegeztetőgépek ajándékozásáról szóló kormányhatározat augusztus 30-án született, a gépek pedig szeptember 23-án érkeztek meg Ungvárra.

A lélegeztetőgépek szállításáról és elosztásáról a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és helyi alapítványa gondoskodott.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 1991-ben alakult, az ország egyik legnagyobb karitatív egyesülete. Elnök vezérigazgatója Lehel László (róla 2017-ben írta meg a Magyar Nemzet, hogy filozófus néven­ jelenthetett a protestáns egyházi élet szereplőiről az állampárti időkben). A szervezet jószolgálati nagykövete pedig Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége.

Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba átadja a segélyszállítmányt
Szijjártó Péter és Dmitro Kuleba átadja a segélyszállítmányt

A helyi önkormányzattal közösen osztják ki

Gerevich János, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ukrajnai képviseletének a vezetője is megerősítette a Szabad Európának, hogy a kárpátaljai magyar szervezetek (például a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség) jelezték a magyar államnak, hogy szükség van segítségre. „A minisztérium a mi segélyszervezetünket kérte fel, hogy lebonyolítsuk a gépek szállítását. Lehel László és én ugyanis már a járvány kitörésének kezdetén aláírtunk egy együttműködési memorandumot Kárpátalja kormányzójával, hogy közösen küzdünk a járvány ellen. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan tudjuk fogadni a felajánlásokat, mert hamar megérkezik az engedély Kijevből”.

Kárpátalján a Segélyszervezet által alapított Advance Kárpátaljai Tanácsadó és Fejlesztő Központ Jótékonysági Alapítvány fogadta be az adományt és végzi azok továbbadását a kárpátaljai kórházaknak. 16 lélegeztetőgépet már át is adtak az ungvári városi, illetve járási kórházaknak, a többit pedig a következő hetekben adják át. Az Advance pedig a gépek üzembe helyezésében is segít, mondta Gerevich János.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e elég szakember, aki működtetni tudja a gépeket – hiszen Magyarországon a szakemberhiány súlyos probléma – a szervezet igazgatója azt válaszolta, hogy a megyei közigazgatási hivatal biztosítja, hogy olyan kórházakba kerüljenek a lélegeztetőgépek, ahol azokat használni is tudják.

Kárpátalján valóban nagy szükség is volt segítségre. Az elmúlt hetekben többször előfordult, hogy Kárpátalja régiójában regisztrálták a harmadik legtöbb fertőzöttet egy nap. Az utóbbi hetekben pedig 70-100 között alakult a naponta újonnan regisztrált fertőzések száma a hivatalos adatok szerint. A járvány kitörése óta 9.918 embernél mutatták ki a fertőzést. A szeptember 30-i adatok szerint 5.120 az aktív fertőzöttek száma, közülük pedig 320-an szorultak kórházi ellátásra. A magyar felajánlás előtt mindössze 174 lélegeztetőgép volt a régióban.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG