Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két amerikai tudós kapott Nobel-díjat az árverési folyamatok fejlesztéséért


Paul R. Milgrom, a Stanfordi Egyetem professzora, Kaliforniában ünnepli a közgazdasági Nobel-díjat 2020. október 12-én
Paul R. Milgrom, a Stanfordi Egyetem professzora, Kaliforniában ünnepli a közgazdasági Nobel-díjat 2020. október 12-én

A kaliforniai Stanford Egyetem két professzora kapta idén a 10 millió svéd koronával járó közgazdasági Nobel-emlékdíjat. A díjbizottság szerint a közgazdászok elméleti felfedezései fejlődést hoztak az árverések gyakorlatában is.

Két amerikai tudós, Paul R. Milgrom és Robert B. Wilson kapta idén a közgazdasági Nobel-emlékdíjat - jelentette be hétfőn a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A Nobel-díj hivatalos honlapján a döntést „az árverési elmélet fejlesztésével és új árverési formátumok feltalálásával” indokolták. A díjbizottság szerint a közgazdászok elméleti felfedezései fejlődést hoztak az aukciók gyakorlatában is.

Hogyan lehet leszállópályákat és rádiófrekvenciákat eladni vagy megvenni?

Paul Milgrom és Robert Wilson éveken keresztül tanulmányozták az aukciók működését. Kutatási eredményeik alapján új árverési formátumokat terveztek olyan termékek - például rádiófrekvenciák, vagy leszállópályák - és szolgáltatások számára, amelyeket nehéz hagyományos módon értékesíteni.

Felfedezéseik nagy hasznot hoznak a társadalom számára

„Az idei közgazdaságtudományi díjazottak alapelméletek vizsgálatával kezdték majd később eredményeiket a gyakorlatban használták fel, amelyek világszerte elterjedtek. Felfedezéseik nagy hasznot hoznak a társadalomnak”- mondta Peter Fredriksson, a Díjbizottság elnöke.

A bizottság indoklása szerint a kutatópáros felfedezései jót tettek mind az eladóknak, mind a vevőknek és az adófizetőknek szerte a világon.

A svéd jegybank által 1968-ban alapított közgazdasági Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia ítéli oda.

XS
SM
MD
LG