Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két óra sztrájkért 33 ezret vont le a tankerület egy tanár fizetéséből


A PDSZ által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én
A PDSZ által szervezett demonstráció résztvevői az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2022. március 19-én

Egy Pest megyei középiskola tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le a tankerület két óra sztrájk miatt. Nem egyedi eset, hogy a tankerületek többet vonnak le a sztrájkoló tanároktól, mint amit a törvény lehetővé tenne – mondta a Szabad Európának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője, aki szerint minden eszközt bevetnek, hogy elvegyék a tanárok kedvét a sztrájktól.

Az érintett Pest megyei pedagógus 25 éve van a pályán, matematikát és informatikát tanít középiskolában. Október 5-én részt vett egy tiltakozó akcióban a városukban több tanárral, diákkal és szülőkkel.

A tankerület felé két óra sztrájkot jelentett le, a bérpapírján azonban megdöbbenve vette észre, hogy több mint 33 ezer forintot vont le a fizetéséből a Dunakeszi Tankerületi Központ. Nem érti, hogy jött ki ekkora összeg, miközben a túlóráit bruttó négyezer forinttal számolják. Panaszával a PDSZ-hez fordult, érdeklődött a sztrájkalapról, mert, mint írta, neki minden fillér számít, és ha ennyivel csökkentik a fizetését, akkor nem tud további sztrájkot vállani.

Korábbi cikkünk a témában: Távol áll az elfogadhatótól a kormány ajánlata a pedagógus-szakszervezetek szerint

Több tanár hasonló panasszal fordult a szakszervezethez. Szintén ebben a tankerületben fordult elő, hogy függetlenül az aznap megtartott órák számától, aki sztrájkolt, attól távollét címszóval teljes napi bért vont le a központ.

A sztrájktörvény szerint a sztrájk miatt kiesett munkaidőre, eltérő megállapodás hiányában, a dolgozót díjazás és egyéb juttatás nem illeti meg – ismertette Nagy Erzsébet. A PDSZ ügyvivője szerint néhány helyen van eltérő megállapodás, ami arról szól, hogy sztrájk miatt nem vonnak le pénzt a tanároktól. Ahol ilyen nincs, ott csak a sztrájk miatt kiesett munkaidővel csökkentheti a munkaadó a fizetést.

Nem lehet olyat se tenni, amivel a tankerületek még a tiltakozási hullám elején fenyegettek, hogy egy óra sztrájkért másfél órát vonnak le, mert a kiesett felkészülési időt is beleszámítják – mondta Nagy Erzsébet. Olyan is előfordult, hogy a lejelentett 1 óra 20 perc sztrájk helyett két órát vontak le, arra hivatkozva, hogy a bérszámfejtő program nem képes perceket levonni. Úgy tudja, hogy ez nem igaz, lehetséges, mert ilyenre is volt példa ugyanazzal a programmal.

Korábbi cikkünk a témában: Körbeölelték Budapestet – Országos pedagógussztrájk és újabb élőlánc

A már említett 33 ezres levonás olyan hatalmas összeg, amely szerinte sehogy sem jöhetett ki, még akkor sem, ha az egész napot levonták volna. Ez jogellenes, a pedagógus számíthat a PDSZ jogsegélyszolgálatának segítségére és a sztrájkalapból kompenzációra – tette hozzá.

A PDSZ ügyvivője szerint az is jogellenes, hogy a tanároknak küldött bérjegyzékek nem felelnek meg a Munka törvénykönyve előírásainak, amely szerint a munkavállaló számára egyértelműen jelölni kell a dokumentumban a különböző tételeket. Ez nem valósul meg a sztrájkolók esetében, nincs tételesen leírva, hogy miért mennyit vontak le, csak azt látja a pedagógus, hogy mennyivel kevesebb a végösszeg az alapilletményénél – mondta.

Azok a tanárok, akik hasonlóan gyanúsan jogszerűtlen levonásokat tapasztalnak, forduljanak a PDSZ-hez, mert a szakszervezet felveszi a kapcsolatot az adott tankerülettel, és utánajár az ilyen eseteknek – mondta Nagy Erzsébet, hozzátéve, hogy a tiltakozások miatt fizetéslevonást szenvedő pedagógusok az Oktatással a Demokráciáért Alapítványtól kaphatnak kompenzációt a sztrájkalapból.

A PDSZ ügyvivője szerint minden formában próbálják ellehetetleníteni a sztrájkot, például ilyen módon is, hogy a tanárok fizetéséből a törvény által meghatározott mértéknél nagyobb összegeket vonnak le. Teljesen nyilvánvaló, hogy ezzel a pedagógusok kedvét próbálják elvenni a sztrájktól – mondta Nagy Erzsébet.

Kerestük az ügyben a Dunakeszi Tankerületi Központot, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

FRISSÍTÉS - 2022. november 14.
Cikkünkre reagálva a Dunakeszi Tankerületi Központ először arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy „nyilvántartásunk szerint egyetlen, a sztrájkban résztvevő kollégától sem vonták le a cikkünkben szereplő összeget".
Később küldtek egy második levelet is, ebben helyreigazítást kérnek és azt, hogy levelüket teljes terjedelemben közöljük. Íme:
„Téves az az állítás, miszerint a Dunakeszi Tankerületi Központ az egyik középiskolai tanárának októberi fizetéséből több mint 33 ezer forintot vont le két óra sztrájk miatt. Az érintett pedagógus október közepén jubileumi jutalomban részesült, és a Magyar Államkincstár a gyakorlatának megfelelően a pedagógus által nyilatkozott családi adókedvezményt a hónapban először kifizetésre kerülő összegben érvényesítette, így a havi bére az arra a hónapra már kifizetett adókedvezménnyel lett kevesebb."
​Miután a második levéből az derül ki, hogy mégis van olyan pedagógus, aki részt vett a sztrájkban és akitől 33 ezer forintot vontak le, de a tankerület állítása szerint nem a sztrájk miatt, megkértük a PDSZ-t, segítsen kideríteni, hogy az érintett tanár fizetési jegyzékén pontosan milyen jogcímen szerepelnek a levonások. Amint megérkezik a szakszervezet válasza, cikkünket frissítjük.
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG