Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétpárti kezdeményezésben kérik az európai energetika támogatását Bidentől


Egy gázkompresszor-állomás Ukrajnában, 2015. október 15.
Egy gázkompresszor-állomás Ukrajnában, 2015. október 15.

Republikánus és demokrata képviselők is azt kérik Bidentől, kezdje meg az Egyesült Államok a kelet-európai energetikai infrastruktúra támogatásainak kifizetését. A cél Oroszország befolyásának csökkentése.

Kétpárti kezdeményezéssel fordultak az amerikai Kongresszus tagjai a Biden-kormányhoz, amelyben arra kérik az új elnököt, kezdje el megvalósítani azt a 300 millió dolláros energetikai befektetést, amely mellett még az előző kormány kötelezte el magát.

A befektetés Közép- és Kelet- Európára koncentrálna, és az volna a célja, hogy ellensúlyozza az orosz és kínai befolyást a régióban.

Még Trump alatt fogadták el a tervet

A Trump-kormány 2020-ban döntött úgy, hogy egymilliárd dollárral szálnak be a Három Tenger Kezdeményezésbe, amelynek az említett 300 millió dollár lenne az első szakasza, azonban a megvalósítás a döcögős hatalomátadási periódusban megakadt.

A kezdeményezést 12 ország uniós ország alkotja Európa keleti felében (Ausztria, Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia), és az a célja, hogy pótolja azokat az infrastrukturális hiányosságokat, amik miatt a régió különösen függ az orosz energiahordozóktól.

A Három Tenger országai az észak-déli hálózatot bővítenék, hogy ellensúlyozzák a főként szovjet időkben épült, Oroszországból nyugatra tartó vezetékeket. Mind a 12 ország beszáll a projekt finanszírozásába, Magyarországon az Eximbank 20 millió eurót különített el erre a célra. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nemrég azt mondta, hogy Magyarország fő célja a kezdeményezésen belül a gázellátás diverzifikációja.

Túl nagy a függés Oroszországtól

A jelenlegi hiányos infrastruktúra túlságosan függővé teszi a régiót Oroszországtól és Kínától az energetikai és gazdasági szükségletek terén. Sajnos ezek az országok rosszhiszeműen járnak el, és széthúzást próbálnak kelteni a transzatlanti szövetségben a hibrid hadviselés eszközeivel, nem megbízható telekommunikációs eszközökkel, és az autoriter ideák exportjával” – olvasható a február 11-ei Joe Bidennek címzett levélben.

A nyugati országok rendre azzal vádolják Oroszországot, hogy „fegyverként” használja a domináns pozícióját az energiahordozók piacán, hogy így tartsa fenn a befolyását a volt szocialista országokban Európa keleti felén. Oroszország két alkalommal is elzárta az Ukrajnába érkező gázt, egyszer 2006-ban, egyszer pedig 2009-en telén, mert vita alakult ki az árak körül.

Az eset megmutatta, hogy Kijev mennyire rá van utalva a keleti szomszédjára az energetika terén, és ez felrázta a szomszédos országokat, és arra kényszerítette őket, gyorsabban diverzifikálják a forrásaikat.

Ukrajna azóta már nem Oroszországtól veszi a gázt, de sok kelet-európai ország, főleg a Balkánon, még mindig erősen Moszkvára van utalva a földgáz és a kőolaj beszerzésében.

Az elmúlt években nagyon felpörgött a földgázkitermelés, és ez lehetőséget biztosít Európának arra, hogy alternatív forrásokat válasszon, azonban ehhez szükség van a megfelelő vezetékhálózat kiépítésére.

Todd Prince, az RFE/RL washingtoni tudósítójának az anyaga alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG