Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az Északi Áramlat 2 építésének leállítását szeretné az EP több nagy frakciója


Az Északi Áramlat 2 vezeték egy darabja a gázvezetéket gyártó orosz üzemben, 2020. februárjában.
Az Északi Áramlat 2 vezeték egy darabja a gázvezetéket gyártó orosz üzemben, 2020. februárjában.

Az Európai Parlament várhatóan elfogadja azt az állásfoglalást, amely felszólítaná az EU-t, hogy vezessen be új szankciókat az oroszok ellen, és állítsa le az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését Navalnij bebörtönzése miatt.

Az Európai Parlament képviselői a várakozások szerint január 21-én szavaznak egy állásfoglalásról, amelyben arra szólítanák föl az Európai Uniót, hogy állítsa le az Északi Áramlat 2 gázvezeték építését. A már közel kész vezeték földgázt szállítana Oroszországból Németországba.

Az EP Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus letartóztatása miatt szeretné, ha kiterjesztenék az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Navalnijt azután vették őrizetbe az orosz hatóságok, hogy hazatért Németországból, ahol augusztus óta tartózkodott, miután idegméreggel megmérgezték Oroszországban.

Egy moszkvai rendőrállomáson felállított bírósági meghallgatáson 30 napra elrendelték a Vlagyimir Putyin rendszerével szemben kritikus ellenzéki aktivista letartóztatását, mivel a vád szerint megsértette a felfüggesztett börtönbüntetése feltételeit. Navalnijt egy sikkasztási ügyben ítélték felfüggesztett börtönre, de az ítélet sokak szerint politikailag motivált volt.

Putyin belső köre ellen is szankciókat vezetnének be

A jogi kötelező erővel nem rendelkező uniós állásfoglalás azt szeretné elérni, hogy a Navalnij megmérgezése miatt már érvényben lévő EU-s szankciókat terjesszék ki azokra is, akik szerepet játszottak a férfi letartóztatásában. Az EP-képviselők szeretnék, ha a szankciók kiterjednének az „orosz oligarchákra”, Vlagyimir Putyin „belső köreire”, és ha az Európai Unió világossá tenné, hogy „nem látja szívesen az ismeretlen eredetű orosz vagyont”.

Az állásfoglalásban ezen felül azt is kimondanák, hogy az EU-nak „felül kell vizsgálnia az együttműködést Oroszországgal a diplomácia és a közös projektek terén, mint amilyen az Északi Áramlat 2 is, amelynek a befejezését az EU-nak azonnal le kellene állítania".

A Néppárt is támogatja a kezdeményezést

Az állásfoglalást sok frakció támogatja az EP-ben, köztük a Néppárt, a liberálisokat tömörítő ALDE, a Zöldek és a Szociáldemokraták is. Manfred Weber a Néppárt frakcióvezetője azt mondta a Spiegelnek, hogy Navalnij megmérgezése és bebörtönzése után az energetikai kérdéseket is felül kell vizsgálni.

„Ez a legerősebb eszközünk. És az Északi Áramlat 2 az egyik módja, hogy további nyomást gyakoroljunk. Egyszerűen kérni Oroszországot nem elég” – mondta Weber.

Ha az EU újabb szankciókat akar bevezetni Moszkva ellen, ahhoz mind a 27 tagállamnak igennel kell szavaznia. Az uniós külügyminiszterek várhatóan a jövő héten tárgyalnak a kérdésről, de valószínűleg a konkrét lépésekkel megvárják majd, amíg döntés születik Navalnij ügyéről Oroszországban.

A németek nem tervezik a projekt leállítását

Egyre nagyobb a nyomás a német kormányon, hogy állítsa le az Északi Áramlat 2 építését. A vezeték megduplázná a Németországba érkező orosz gáz lehetséges maximum mennyiségét, de az Egyesült Államok és több EU-s tagállam szerint is csak növelné az uniós függőséget az orosz energiahordozóktól, és aláásná Ukrajna szerepét mint az orosz gáz fő tranzitországa.

Január 19-én az Egyesült Államok szankciókat vezetett be az ellen az orosz tengeri jármű ellen, amely a vezeték lefektetését végzi. Az amerikaiak így próbálják megakadályozni a 94 százalékban kész projekt befejezését. Január 20-án a német gazdasági minisztérium azt mondta, hogy a terveik a projekttel kapcsolatban „változatlanok”.

Készült a Spiegel tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG