Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kicsi az esélye a Néppárt vezetőjének a kormányalakításra Spanyolországban


Alberto Núñez Feijóo (középen) a spanyol parlamentben
Alberto Núñez Feijóo (középen) a spanyol parlamentben

A spanyol konzervatívok vezetője kedden megpróbálja meggyőzni a törvényhozókat, hogy engedjék neki megalakítani az ország új kormányát. A héten két szavazási forduló lesz a parlamentben, ezeket várhatóan el fogja veszíteni.

Alberto Núñez Feijóo Néppártja szerezte meg a legtöbb mandátumot a július 23-i országos választáson, de miután nem sikerült abszolút többséghez jutnia a 350 fős alsóházban, nehéz lett az útja a hatalomba.

A spanyol alkotmány értelmében most két körben szavaznak a törvényhozók arról, hogy megalakíthatja-e kormányát – amely valószínűleg koalíciót jelentene a szélsőjobboldali Vox párttal. A szerdai, többórás vita utáni első szavazáson egyszerű többségre, 176 szavazatra lesz szüksége.

Ehhez kapcsolódóan: Franco óta először kerülhet kormányra a szélsőjobb vasárnap Spanyolországban

Ha ezt nem sikerül megszereznie, akkor pénteken a második fordulóban lejjebb kerül a léc, elég lesz, ha több igen szavazatot gyűjt be, mint nemet, ami lehetőséget ad arra, hogy a szavazástól tartózkodók befolyásolják az eredményt.

A Néppárt 137 mandátuma több annál, mint amennyit bármely másik párt a magáénak mondhat. De még a Vox 33 szavazata, valamint a navarrai és a kanári-szigeteki konzervatív kis pártok két további voksa ellenére is hiányzik négy szavazat a kormányalakításhoz.

Ehhez kapcsolódóan: A jobboldal esélyt lát a választást követő politikai bénultság feloldására Spanyolországban

Ha Feijóo nem kapja meg a jóváhagyást, akkor Pedro Sánchez ügyvezető miniszterelnök maradhat a Moncloa-palotában, ha a balközép szocialista vezető elegendő támogatást tud összegyűjteni az egymással versengő baloldali, regionalista, sőt szeparatista pártok képviselőitől.

A baszkföldi rivális pártok meggyőzése mellett Sáncheznek az északkelet-katalóniai szeparatista pártoknak is a kedvükben kellene járnia, ők pedig támogatásukért cserébe amnesztiát követelnek több száz, esetleg több ezer embernek, akik részt vettek a sikertelen, 2017-es elszakadási kísérletben, illetve a tiltakozásokban Spanyolország ezt követő megtorló lépései ellen.

Feijóo megpróbálja kihasználni az ellenkezést az esetleges amnesztiával szemben, hogy növelje a héten csekély esélyeit. A 62 éves pártvezető vasárnap Madridban tartott nagygyűlést, amelyen a hatóságok szerint negyvenezren vettek részt.

Ha Feijóo kudarcot vall a kormányalakítással, akkor automatikusan megkezdődik egy két hónapos időszak, amelyben Sánchez próbál majd kormányt alakítani. Ha ő is elbukik, november 27-én feloszlatják a parlamentet, és január 14-re új választásokat írnak ki.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG