Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kikötőt érő orosz támadások, Putyin–Erdoğan-tárgyalás a gabonamegállapodásról


Az orosz és a török elnök Ankarában 2018. április 3-án
Az orosz és a török elnök Ankarában 2018. április 3-án

Oroszország ismét pilóta nélküli repülőgépekkel támadta az ukrajnai Odessza gabonalétesítményeit néhány órával Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdoğan találkozója előtt, amelynek egyik fő kérdése a fekete-tengeri mezőgazdasági export újraindítása.

Oleh Kiper helyi kormányzó arról számolt be, hogy tizenhét drónt semmisített meg a légvédelem, civil áldozatok nem voltak.

„Sajnos azonban találatok is voltak. Az izmajili körzet több településén károk keletkeztek raktárakban, üzemekben, mezőgazdasági gépekben, vállalatok felszereléseiben” – mutatott rá.

Az orosz haderő egy másik fontos dunai kikötőt, Renit is célba vette, legalább két ember megsebesült, és itt is megrongálódott az infrastruktúra.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukrán búzaexport blokkolása után Oroszország saját szállításai is elakadtak

Moszkva júliusban jórészt mondvacsinált okokból visszautasította az ukrajnai gabonaexportot lehetővé tevő, tavaly nyáron kötött szerződés meghosszabbítását, azóta pedig az orosz megszálló hadsereg nagy erőkkel bombázza a kikötői létesítményeket és gabonaraktárakat a Fekete-tenger és a Duna partján.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével tető alá hozott alku közel egy éve alatt mintegy 33 millió tonnát exportáltak a világszervezet adatai alapján, ennek több mint fele kukorica, míg a negyede búza volt.

A hétfőn Szocsiban rendezendő orosz–török csúcstalálkozó napirendjének középpontjában az egyezség újraélesztése lesz.

„Óvatosak vagyunk, de reménykedünk a sikerben. Vezető szerepet játszunk itt” – emelte ki Akif Çağatay Kılıç, a török elnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója.

Ankara többször is a blokád feloldására szólította fel Moszkvát, hangsúlyozva, hogy ez a megállapodás kulcsfontosságú szerepet játszik a globális élelmezésbiztonság és a térség stabilitása szempontjából is.

Oroszország azt állítja, hogy a nemzetközi közösség nem tartja be arra vonatkozó vállalásait, hogy nem gördít akadályokat az orosz élelmiszer és műtrágya exportja elé.

Putyin hangsúlyozta, hogy amennyiben a Nyugat teljesíti a feltételeit, elképzelhető a visszatérés a szerződéshez.

Ehhez kapcsolódóan: Nem tudják az ukrán gazdák, hogy mi lesz az általuk megtermelt gabonával

Közvetlen büntetőintézkedések nincsenek érvényben az orosz gabonaexportra vonatkozóan, bizonyos orosz pénzintézetek, cégek és személyek ellen ugyanakkor rendeltek el szankciókat, amelyek nehezítik a szállítást Moszkva szerint.

Az Egyesült Államok elutasította az orosz panaszt. „Amikor kiszállt a megállapodásból, Oroszország több gabonát exportált magasabb áron, mint valaha” – mutatott rá az amerikai diplomácia vezetője.

Ehhez kapcsolódóan: Amerikai külügyminiszter: Oroszország a gabonával próbálja zsarolni a világot

António Guterres, az ENSZ főtitkára előző csütörtökön megküldte „konkrét javaslatait” a megállapodás feltámasztására vonatkozóan, a Kreml azonban nem elégedett az abban foglaltakkal.

Moszkva egyik legfőbb követelése, hogy az Orosz Mezőgazdasági Bank részt vehessen a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerben, amelyből tavaly nyáron kizárták.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG