Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Új Világ: A kínai elnök a nacionalista érzelmekre játszik a kommunista párt centenáriumán


Egy nő elektromos rollerjéről veszi videóra Hszi Csin-Ping kivetítőkön is közvetített beszédét a Kínai Kommunista Párt megalakulásának századik évfordulóján Pekingben, 2021. július 1-jén
Egy nő elektromos rollerjéről veszi videóra Hszi Csin-Ping kivetítőkön is közvetített beszédét a Kínai Kommunista Párt megalakulásának századik évfordulóján Pekingben, 2021. július 1-jén

Hszi Csin-ping kínai elnök a kommunista párt megalakulásának századik évfordulójára emlékező július 1-jei tömegrendezvényen figyelmeztette külföldi ellenfeleit: ne próbálják „megfélemlíteni” nemzetét.

A kínai államfő dicsérte Kína eredményeit és óvta attól a nemzetközi közösséget, hogy bírálatokat fogalmazzon meg és szankciókat hozzon ellene az ujgurokkal és más muszlim kisebbségekkel szembeni bánásmód, illetve a demokráciapárti aktivisták és jogvédő szervezetek bebörtönzése és megfélemlítése miatt Tibettől Hongkongig.

A televízióban is közvetített Tienanmen téri beszédében Hszi több ezer híve előtt hangsúlyozta a párt szerepét Kína gazdasági virágzásának és globális státuszának megteremtésében.

„A kínai nép nemcsak a régi világ elpusztításában jó, hanem új világot is létrehozott” – mondta Hszi.

Erős hadsereg ígérete

„Kína sikere a párton múlik” – jelentette ki a Mao Ce-tung óta legnagyobb hatalmú kínai vezető.

Egyórás beszédben Hszi megígérte, hogy erős hadsereget épít, felszólított Tajvan „újraegyesítésére”, kiemelte a Hongkong és Makaó által élvezett autonómiát.

A kommunista párt hatalmát és befolyását bemutató centenáriumi ünnepség egybeesik azzal, hogy a Nyugat egyre inkább politikai, gazdasági és katonai riválist lát a világ második legnagyobb gazdaságában.

Vasból készült Nagy Fal

„A kínai nagyon büszke és magabiztos nép – mondta Hszi. – Soha nem zaklattuk, nyomtuk el vagy tettük rabszolgává egy másik nemzet népét, sem a múltban, sem a jelenben vagy a jövőben.”

„Mindazonáltal a kínai nép sem hagyja, hogy bármely külföldi erő zaklasson, elnyomjon vagy rabszolgává tegyen minket, és bárkinek, aki ezzel próbálkozik, betört fejjel és vérontással kell szembenéznie az 1,4 milliárd kínai vasból készült Nagy Fala előtt” – mondta Hszi.

Hszi nem említette, hogy kikre gondol, de Kína az Egyesült Államokkal áll versenyben, és több problémája van szomszédaival is, köztük területi vitája Indiával és a Dél-kínai-tengerrel határos országokkal.

Kínát a közelmúltban nemzetközi kritika és szankciók érték több mint egymillió ujgur és más, muszlim kisebbséghez tartozó ember őrizetbe vétele miatt, akiket politikailag át akarnak képezni az északnyugati Hszincsiang régióban. Washington ezt népirtásnak nevezte. Ugyancsak élénken bírálta a nemzetközi közösség azt is, hogy Peking börtönbe zárja vagy más módon hallgattatja el azokat, akiket potenciális ellenfeleinek tart Tibettől Hongkongig.

Hongkongban nem így emlékeznek

A centenáriumi ünnepség egybeesik annak a 24. évfordulójával, hogy 1997-ben Nagy-Britannia átadta Kínának Hongkongot.

A grandiózus pekingi ünnepségekkel éles ellentétben július 1-jén Hongkong-szerte rendőrök lepték el az utcákat, készen arra, hogy lecsapjanak az ellenvélemény bármilyen megnyilvánulására a területre egy évvel ezelőtt bevezetett átfogó nemzetbiztonsági törvény miatt. Peking drasztikusan szorított a fogásán az egykor önjáró pénzügyi központ körül.

Az átadás évfordulóján hagyományosan megtartott július 1-jei tiltakozásokat meghiúsították, a rendőrség koronavírus-korlátozásokra hivatkozva megtagadta a tüntetés engedélyezését.

Hongkongról és Makaóról Hszi azt mondta, hogy társadalmi stabilitásukat biztosítani fogják, miközben védik Kína szuverenitását, biztonságát és fejlesztési érdekeit.

„Hűek maradunk az Egy ország, két rendszer elvének betűjéhez és szelleméhez, amely alapján a hongkongi emberek igazgatják Hongkongot és a makaóiak Makaót, mindkettőt nagyfokú önrendelkezéssel” – mondta Hszi.

Tajvan és a függetlenségi összeesküvés

Tajvanon, amelyet Kína szakadár tartománynak tekint, a teljes „újraegyesítés” a párt „rendíthetetlen történelmi feladata” – közölte Hszi.

„Kína minden fiának és lányának, beleértve a Tajvani-szoros mindkét oldalán álló honfitársainkat, együtt kell működnie és a szolidaritás jegyében kell haladnia, határozottan szétzúzva bármilyen tajvani »függetlenségi összeesküvést«” – mondta.

Hszi kijelentette: Kínának meg kell őriznie szuverenitását, biztonságát és fejlődését egy modern katonaság felépítésével.

„Fel kell gyorsítanunk a honvédelem és a fegyveres erők modernizációját” – hangsúlyozta Hszi, aki egyben az ország fegyveres erőit ellenőrző Központi Katonai Bizottság elnöke is.

A nacionalizmus toborzó erejének bevetése mellett Hszi beszédének nagy részét a 92 millió tagot számláló párt társadalmi és gazdasági sikereire fordította, köztük arra, hogy emberek százmillióit emelték ki a szegénységből az elmúlt négy évtizedben.

Készült az AFP, az AP, a dpa és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG