Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kína és Irán szankciókat vezetnek be a volt Trump-kormány több tagja ellen


Mike Pompeo, akkori amerikai külügyminiszter Washingtonban, 2021. január 12-én.
Mike Pompeo, akkori amerikai külügyminiszter Washingtonban, 2021. január 12-én.

A kínai kormány szankciókat vezet be Donald Trump volt amerikai elnök kormányának több mint két tucat tagja és tisztviselője ellen, amiért Peking szerint megsértették Kína „szuverenitását". Irán is feketelistát készített, amelyre többek között Trump és volt külügyminisztere is felkerültek.

A kínai külügyminisztérium január 20-án jelentette be a szankciók bevezetését, egy időben azzal, hogy Joe Biden letette az elnöki esküt.

Biden megfogadta, hogy továbbra is kemény politikát folytat majd Kínával szemben, amely Trump négy éve alatt több kereskedelmi háborút is folytatott az Egyesült Államokkal.

A Biden-kormány nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője még aznap felszólította mindkét amerikai pártot, hogy ítéljék el Peking lépését, amelyet „eredménytelennek és cinikusnak" nevezett.

A járvány sem tett jót a két ország kapcsolatának

A két ország között a kapcsolatok akkor kezdtek igazán megromlani, amikor kitört a világjárvány és Trump a koronavírust – annak állítólagos eredetére hivatkozva – „kínai vírusként" emlegette.

A Trump-adminisztráció továbbá szankciókat is vezetett be Kínával szemben a Tajvanon, Tibetben, Hongkongban és a Dél-Kínai-tengeren végzett tevékenységei, valamint az észak-nyugati Hszincsiang régióban folytatott politikája miatt.

Mike Pompeo volt külügyminiszter január 19-én kijelentette, hogy Kína „népirtást és az emberiség elleni bűncselekményeket" követ el az etnikai ujgurok és más, főként muszlim őslakosok ellen Hszincsiangban. Peking Pompeo bírálatát „szemétpapírnak" minősítette.

A Biden-kormány is kemény lesz Kínával szemben

Biden külügyminiszter-jelöltje, Antony Blinken kijelentette, hogy támogatja Pompeo döntését, és kifejezte szándékát, miszerint az új kormányzat Kínával szemben továbbra is kemény politikát szeretne fenntartani, bár hozzátette, hogy törekedni fognak a nemzetközi együttműködés javítására is.

Kína „hazugsággal és csalással” vádolja a tisztviselőket

A kínai külügyminisztérium közleményében „hazugsággal és csalással" vádolta Pompeo-t és azt a másik 27 embert, akik ellen bevezették a szankciókat.

Az elmúlt években az Egyesült Államokban néhány Kína-ellenes politikus önző politikai érdekből, a Kínával szembeni előítéletből és gyűlöletből fakadóan, a kínai és az amerikai emberek érdekeit figyelmen kívül hagyva őrült cselekedeteket tervezett, támogatott és hajtott végre" – áll a közleményben.

A szankcionált Trump tisztviselők között szerepel Peter Navarro, a Fehér Ház volt kereskedelmi tanácsadója, Robert O'Brien és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadók, Alex Azar egészségügyi államtitkár, Kelly Craft ENSZ-nagykövet és Steve Bannon, Trump egykori főtanácsadója is.

A kínai minisztérium közölte, hogy a szankcionált egyének és családtagjaik nem léphetnek be Kínába, Hongkongba vagy Makaóba sem. Az ezekhez a személyekhez köthető vállalatok és intézmények pedig korlátozva lesznek abban, hogy üzletelhessenek Kínával.

Trump és Pompeo az iráni feketelistán

Egy másik amerikai rivális, Irán egy nappal korábban utazási tilalmat és vagyon befagyasztást rendelt el Trump és számos tanácsadója ellen, akik részt vettek a Trump kormány Teheránra mért „maximális nyomást" alkalmazó kampányában.

Pompeo-n kívül, Steven Mnuchin pénzügyminiszter és Mark Esper, a Pentagon korábbi vezetője szintén felkerültek Teherán feketelistájára.

Az Egyesült Államok és Irán között 2018 májusában romlott meg a viszony, amikor Trump visszalépett a 2015-ben Irán és a világhatalmak között létrehozott nukleáris megállapodástól és egy nyomáskampány keretében Teherán ellen bénító szankciókat kezdett el bevezetni, annak érdekében, hogy Iránt egy új megállapodásra kényszerítése.

Készült a Reuters, az AFP és az AP tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG