Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínában legyőzték a mélyszegénységet - állítja az államfő


 Egy kínai nő a "konténerfalunak" hívott telep előtt, ahol él. Sanghaj, Kína, 2013. április 15.
Egy kínai nő a "konténerfalunak" hívott telep előtt, ahol él. Sanghaj, Kína, 2013. április 15.

Hszi Csin-ping elnök azzal dicsekedett, hogy "teljes győzelmet" arattak a mélyszegénység felett. Kijelentette, hogy "emberi csodát" teremtett az országa. Közben továbbra is kérdéses, hogy a kommunista rezsim mit tart az állítás kritériumának.

Ma vidéki közösségek tisztségviselőit tüntette ki fényes ünnepség keretében Hszi Csin-ping elnök. Azt ígérte, hogy hogy a "kínai példát" megosztják más fejlődő országokkal is. "Nincs még egy ország, amely emberek százmillióit tudta kiemelni a nyomorból ilyen rövid idő alatt" - mondta. "Olyan emberi csodát hoztunk létre, amelyet a történelem is emlegetni fog."

Hszi Csin-ping 2015-ben tett ígéretet arra, hogy a mélyszegénységet 2020-ra eltüntetik. Ez volt a fő eleme a Kommunista Párt célkitűzésének, amely egy "közepesen virágzó társadalom" megteremtését vállalta a párt megalakulásának 100. évfordulójára, ez év júliusára.

Tavaly Peking azt állította, hogy elérte régóta hangoztatott célját, az összes ember felemelését a napi 2 dollár 30 centes szegénységi küszöb fölé. Ez kicsivel meghaladja a Világbank által megállapított legalacsonyabb, 1 dollár 90 centes küszöböt, de elmarad a jobb anyagi helyzetben lévő országoknak tett ajánlástól.

Segítő kezet nyújt a fejlődő országoknak ebben is

A Világbank szerint Kína több mint 800 millió embert emelt ki a mélyszegénységből azóta, hogy a kommunista ország gazdaságát megfojtó állami tervgazdálkodás évtizedei után piaci reformokba kezdett a hetvenes években.

Egyórás beszédében az államfő a kínai politikai rendszer előnyeit magasztalta. Azt mondta, hogy Kína "most segítő kezet nyújt azoknak a fejlődő országoknak, amelyek még mindig harcolnak a szegénység ellen." Peking dollármilliárdokat öntött az infrastruktúrába, így út- és társasházépítésekbe, miközben adókedvezményeket és állami támogatást kínált az elszegényedett falusi közösségeknek.

Hszi Csin-ping arról beszélt, hogy Kína 1,6 trillió jüant, mintegy 294 milliárd dollárnyi összeget fektetett be a szegénység elleni harcba az elmúlt nyolc évben. Arról mindazonáltal nem szólt, hogy a következő öt évben mennyit szánnak ugyanerre.

A kínaiak életszínvonala valóban drámaian megváltozott a hetvenes évek óta, ám Peking állítását gyanakvással fogadja a világ. Bírálói a viszonylag alacsony szegénységi küszöbre és a szegénységellenes alapokat érintő állítólagos korrupciós esetekre mutatnak rá. Felvetik azt is, hogy a hivatalos adatokat megszépíthették, hogy azok egybeessenek a párt politikai célkitűzéseivel.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG