Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az emberi jogok volt a téma Biden első elnöki megbeszélésén Kína vezetőjével


 Hszi Csin-ping és az akkor még Obama alelnökeként szolgáló Joe Biden Pekingben, 2013. december 4-én.
Hszi Csin-ping és az akkor még Obama alelnökeként szolgáló Joe Biden Pekingben, 2013. december 4-én.

Joe Biden amerikai elnök a hivatalba lépése óta első alkalommal beszélt Hszi Csin-pinggel, Kína vezetőjével. A két politikus telefonon egyeztetett.

„Biden elnök hangsúlyozta, hogy alapvető aggodalmai vannak Peking erőszakos és unfair gazdasági gyakorlataival, a hongkongi rendőri fellépéssel, a Hszincsiang tartományban elkövetett emberi jogsértésekkel, és az egyre agresszívabb régiós politikával kapcsolatban – például Tajvan irányában" – olvasható a Fehér Ház a megbeszélés után kiadott közleménye.

"Vannak nézeteltérések, de tudjuk őket kezelni"

A világ két vezető hatalmának a kapcsolata igen megromlott, többek között gazdasági, politikai és emberi jogi nézetkülönbségek miatt. Donald Trump volt elnök, aki Kínát hibáztatta a koronavírus-járvány miatt, nem beszélt Hszivel tavaly március óta.

A kínai állami tévécsatorna beszámolója szerint Hszi azt mondta Bidennek, hogy a két országnak vannak nézeteltérései, de ezeket lehet kezelni. A kínai vezető felszólította az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon bele Kína szuverenitásának és területi integritásának az ügyébe, úgy mint Tajvan, Hongkong vagy Hszincsiang kérdése.

A koronavírus is szóba került

A Trump-kormány a ciklusa végén még egy sor szankciót bevezetett kínai cégek és tisztségviselők ellen, és kijelentették, hogy a Kínai Kommunista Párt emberiségellenes bűnöket követett el a muszlim ujgur és már kisebbségek ellen Hszincsiang tartományban. A két ország közötti feszültséget csak növelte, amikor Kína erővel lépett fel a demokráciapárti tüntetőkkel szemben Hongkongban.

A Fehér Ház közleménye szerint Biden és Hszi a járványról is beszélt, valamint az egészségügy globális kihívásairól, a klímaváltozásról, és az atomfegyverekről. Biden azt mondta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett, hogy „szabadnak és nyitottnak őrizze meg a indo-csendes-óceáni térséget”.

Készek együttműködni

Bár a két ország számos dologban nem ért egyet, Biden azt mondta, hogy törekedni fog egy „gyakorlatias, célorientált együttműködésre” Kínával, ha az Egyesült Államok és a szövetségeseinek az érdeke ezt kívánja. Joe Biden elnöknek kezdeni kell valamit az amerikai–kínai kereskedelmi kapcsolatok kérdésével, miután az elődje kereskedelmi háborút indított Peking ellen.

Február 10-én a Pentagonban Biden azt mondta, hogy felül fogják vizsgálni az Egyesült Államok Kína-politikáját. Olyan kulcsterületeket kell átgondolni, mint a hírszerzés, a technológia, az Egyesült Államok katonai jelenléte a régióban, a szövetségek, és a kétoldalú honvédelmi kapcsolatok Pekinggel.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG