Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csak szerkesztett adatokat adott Kína a korai covidos betegekről a WHO-nak


A WHO nyomozócsapata Kínában, Hupej tartmományban. 2021. február 2.
A WHO nyomozócsapata Kínában, Hupej tartmományban. 2021. február 2.

A WHO csak egy összefoglalót kapott meg az első ismert koronavírusos betegeknél fölvett adatokból. A nyers adatok fontos szerepet játszanának a járvány eredetének felkutatásában.

Kína nem adta ki a nyers adatokat, amelyek a korai koronavírusos esetekből származnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csapatának, akik Vuhanba utaztak, hogy a járvány eredetét kutassák. A csapat szerette volna megkapni a nyers (tehát a szerkesztettlen) páciensadatokat az első 174 esetről, amit Kínában regisztráltak a járvány kezdetén Vuhan városába, még 2019 decemberében.

De a kínai hatóságok csak a kivonatot adták át a korai páciensek esetén, és más kérvényezett adatoknál is, mondta el Dominic Dwyer, a WHO nyomozócsapatának ausztrál tagja a Reutersnek.

Nagy jelentősége lenne az adatoknak

A nyers adatok tartalmazzák azt is, hogy milyen kérdéseket tettek föl a pácienseknek, azok mit válaszoltak, és hogyan elemezték ki a válaszokat. „Ez egy standard eljárás amikor egy járvány eredetét vizsgáljuk” – mondta Dwyer.

A kutató szerint azért is fontos lenne a nyers adatok ismerete, mivel a 174 korai betegnek csak a fele volt ahhoz a halpiachoz köthető, ahol az első eseteket észlelték.

„Ezért ragaszkodtunk hozzá, hogy elkérjük [az adatokat]. De hogy miért nem kaptuk meg, azt nem tudnám kommentálni. Hogy a politikáról vagy szó, vagy az időről vagy túl bonyolult... Hogy van-e bármi más oka, amiért az adatok nem elérhetőek, nem tudom. Csak találgatna az ember” – mondta az infektológus.

A jelentésben is meg lesz említve az adatok megtagadása

Annak ellenére, hogy a kínai hatóságok sok adatot átadtak, a nyersadatok kiadásának megtagadása bekerül majd a WHO csapatának a jelentésébe. A szervezet jelentése legkorábban jövő hét péntekre várható. A WHO nyomozását késések árnyékolták be, valamint megnehezítette az is, hogy kérdéses volt, mennyire szabadon férhetnek hozzá a szükséges adatokhoz, ráadásul a Peking és Washington közötti feszültség sem kedvezett a csapat munkájának.

A WHO nyomozócsapata egy hónapot töltött Kínában, ebből két hetet karanténban, és csak a kínai kormány által leszervezett találkozókra mehettek. A nyersadatok visszatartását egyelőre még sem Kína sem a WHO nem kommentálta hivatalosan. A Reutersnek nyilatkozó ausztrál kutató azt mondta, hogy voltak kisebb viták a kínaiakkal egyes adatok értelmezésében a nyomozás alatt, de ez szerinte természetes egy ilyen vizsgálatnál.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG