Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kinevezték a rekordsebességgel eltávolított magyar uniós diplomata utódját


Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság brüsszeli székhelye előtt
Az Európai Unió zászlói az Európai Bizottság brüsszeli székhelye előtt

Novák Katalin köztársasági elnök Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatára Molnár Katalint nevezte ki Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviselet helyettes vezetőjének – derül ki a Magyar Közlönyből.

Molnár Katalin annak Baranyai Gábornak a posztját veszi át, akit két hete, az uniós csúcs alatt menesztettek. Ahogy beszámoltunk róla, a Politico értesülései szerint a diplomatának másfél órát adtak, hogy összecsomagoljon és elhagyja a nagykövetséget.

Azt is megírtuk, hogy Baranyai Gábor jogellenesnek, méltánytalannak és indokolatlannak tartja azonnali elbocsátását és jogi útra kívánja terelni az ügyet.

Ebben a cikkben már az is benne volt, hogy a rekordsebességgel leváltott diplomatát várhatóan az a Molnár Katalin váltja fel, aki másfél évvel ezelőttig az állandó képviselet jogi szolgálatánál dolgozott. Rövid ideig a lengyel uniós agrárbiztos kabinetjének is tagja volt.

Ehhez kapcsolódik: Nem nyugszik bele kirúgásába a brüsszeli volt magyar nagykövet

Molnár Katalint még Baranyai Gábor menesztése előtt, zárt ülésen már meg is hallgatták az Országgyűlés illetékes bizottságai. A kinevezett nagykövet férje a magyar uniós biztos, Várhelyi Olivér kabinetjében dolgozik.

Már júniusban nagy feltűnést keltett, amikor Stelbaczky Tibor, az addigi állandó képviselő bejelentette, hogy távozik a misszió éléről. Ő új kihívásokkal indokolta a távozását. A magyar állandó képviselet korábbi vezetője azóta az Európai Külügyi Szolgálathoz szegődött, ahol az EKSZ-t vezető Stefano Sannino főtanácsadója külső energiakapcsolatokban.

XS
SM
MD
LG