Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiszivárgott memó vonja kétségbe a helyi kínai oltás hatékonyságát Thaiföldön


Váladékmintát vesznek Bangkokban 2021. június elsején
Váladékmintát vesznek Bangkokban 2021. június elsején

A thai egészségügyi minisztériumból kiszivárgott egy dokumentum, amely szerint azért nem kell harmadik, Pfizer-oltást adni az egészségügyi dolgozóknak, mert az megingathatná a társadalom bizalmát a kínai Sinovac termékében. Az egészségügyi miniszter elismerte, hogy a dokumentum valódi.

Nagy port kavart Thaiföldön egy, az egészségügyi minisztériumból kiszivárgott hivatalos anyag, írja a Reuters. Ebben egy nem megnevezett tisztségviselő óva intette az államot attól, hogy harmadik, Pfizer-oltást is adjon a frontvonalban dolgozó egészségügyi szakembereknek.

Thaiföldön ugyanis első körben két kínai oltást kaptak az egészségügyi dolgozók, a Sinovac termékét. Az ismeretlen döntéshozó szerint viszont a lépés „annak a beismerése lenne, hogy a Sinovac oltása nem hatékony”, ezért nem szabad harmadik oltást kapniuk az érintetteknek.

A dokumentum egyébként épp arról szólt, hogy vezető thai egészségügyi szakemberek kérték az államot, hogy adjanak harmadik oltást is az egészségügyi dolgozóknak. Anutin Charnvirakul egészségügyi miniszter pedig elismerte, hogy a dokumentum valódi, de szerinte mindez csak egy vélemény volt. Ezzel párhuzamosan az ország járványügyi vezetője, Opas Karnkawinpong viszont azt állította, hogy a dokumentum nem valódi, álhír.

Az országban mindenesetre hamar témává vált az ügy, több mint hatszázezren osztottak meg a thai Twitteren üzeneteket „Adjatok Pfizert az egészségügyiseknek” jelöléssel.

A kínai Sinovac semmit nem akar nyilatkozni vakcinája hatásosságáról. Mindenesetre a vírus első változatával szemben a kínai tesztek 95 százalékos hatékonyságról számoltak be. Igaz, máshol mást mértek, Brazíliában például egy ütemben alig ötvenszázalékos hatásosságot.

A WHO vizsgálatai alapján a Sinovac terméke hatékony a hatvan év alattiaknál, de hiányosak az adatok a mellékhatásokat illetően. Egyébként a WHO hasonlóra jutott a Magyarországon is használt Sinopharm termékénél is.

Bár Magyarországon főleg az időseket oltották ezzel, a WHO legutóbb nem látta igazoltnak, hogy kellően hatásos a hatvan év felettieknél is, a 18–59 évesek között viszont igen.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG