Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: Klímavédelem és maszkhasználat - a kormány tartózkodik


1,5 százalékkal emelkedhet csak a Föld átlaghőmérséklete: áll egy német klímatüntető maszkján
1,5 százalékkal emelkedhet csak a Föld átlaghőmérséklete: áll egy német klímatüntető maszkján

A posztszovjet régió továbbra sem a béke szigete. Foglalkoztunk egy ukrajnai merénylettel, az éleződő szerb-koszovói konfliktussal és az oroszországi választás eredményei elleni tiltakozással. Magyarország pedig mind a klímavészhelyzet, mind a Covid-elleni védekezés kapcsán ellentmondásosan szerepel: ezekről szóltak még legfontosabb cikkeink.

Lenne jogi alap arra, hogy Magyarországon is bírósági úton kényszerítsék rá a kormányt, illetve a parlamentet arra, hogy érdemben tegyen valamit a civilizációnkat, így a nemzeti létünket is fenyegető klímakatasztrófa ellen. Erről beszél nagyinterjúnkban a volt zöldombudsman, Fülöp Sándor. Akinek egyébként a posztját is megszüntette a Fidesz-parlament, pontosabban utódja már csak az általános-ombudsman helyetteseként tud dolgozni.

Van-e időnk kivárni az érdemi klímavédelmet?

Bár Magyarországon korlátozták az emberek és a civil szervezetek hozzáférését az Alkotmánybírósághoz, de a testületnek már több olyan korábbi döntése volt, amelyek miatt nem lenne esélytelen egy klímavédelmi intézkedéseket sürgető kereset. (Ilyet terveznek most a parlamenti ellenzéki pártok.)

Más a helyzet a klímát, a környezetet és a természetet leginkább veszélyeztető, mindent – a törvényhozást is – uraló befektetői nyomulások terén. A földterületek csökkenése ellen a kormányhivatalok fel tudnának lépni és az erdőprivatizáció is perelhető lenne, mondja a korábbi ombudsman.

Még a Gyurcsány-kormány alatt született de a Fidesz maxolta ki a nemzetgazdaságilag kiemeltnek minősített beruházásokról szóló törvényt. A jogszabály egyik legfontosabb célja, hogy jelentősen lerövidítse, vagyis gyakorlatilag kikapcsolja az ilyennek minősített beruházások előtti környezetvédelmi hatásvizsgálatokat. Emiatt sem az önkormányzatok, sem a civilek (akik fellépéseikkel, végső soron szavazatukkal tudnák hatékonyabb fellépésre ösztönözni a politikát) nem tudnak keresztbe tenni egy kiemelt beruházásnak.

És a legnagyobb baj talán az, hogy a kormány a nagyon távoli jövőre, 2050-re ígér csak érdemi klímavédelmi intézkedéseket, a 2030-as európai vállalásokat leszavazta. Az országnak vannak szép klímavédelmi tervei, de a végrehajtás intézményi, eljárási, költségvetési feltételei hiányoznak.

Már megint akadékoskodnak a szakemberek

Nem csak a klímavédelemmel kapcsolatban visszafogott a kormány, hanem a Covid-teszteléssel és a maszkviseléssel kapcsolatban is. Orbán Viktor elutasítja a maszkhasználatot, pedig a virológusok és más szakemberek szerint is ez lenne az egyik kulcs a járvány megfékezéséhez.

„Az elszigetelés, karantén, maszk és így tovább, még egyszer mondom, nem oldja meg a problémánkat” – érvelt a miniszterelnök. Nézetei szerint egyedül az oltás a jó megoldás. De kötelező oltás sem lesz, mert az népszerűtlen intézkedés lenne.

Jakab Ferenc, a Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője viszont épp arra kért mindenkit, hogy saját közössége, diáktársai érdekében viseljen maszkot, tartsa be az előírásokat ott, ahol szükséges, vette észre a PécsMa.

Sőt, még a „Magyarország működik” szlogenhez arcát adó Merkely Béla, a SOTE rektora is pedig a Semmelweis.hu-n foglalt össze egy friss szakcikket Újabb jelentős érv a maszkhasználat mellett címmel.

Az orosz medve árnyéka

Több mint tíz lövés érte Szerhij Sefir, az ukrán államfő tanácsadójának autóját. Feltételezik, hogy támadás az elnöknek szóló üzenet volt. Zelenszkij pártja ugyanis első olvasatban elfogadott egy törvénytervezetet, az úgynevezett oligarchatörvényt, amely bevezetné az oligarcha jogi definícióját, és korlátozásokat vezetne be a túlzott befolyással rendelkező üzletemberekkel szemben, többek között megakadályozná, hogy politikai pártokat finanszírozzanak.

Független önkormányzati és regionális képviselők egy csoportja petíciót indított, amelyben követelik, hogy a számos jogsértés és szabálytalanság miatt érvénytelenítsék az oroszországi választások eredményét. A petíció elindítói szerint a kormányzó párt, az Egyeséges Oroszország tömeges hamisításoknak köszönhetően szerzett ismét kétharmados parlamenti többséget.

És volt még egy összeállításunk az orosz befolyási övezet egy másik pontjáról. A koszovói kormány döntése nyomán mostantól tilos szerb rendszámú autóval behajtani az ország területére. A koszovói–szerb határon útblokádot állítottak a szerb tüntetők és felvonultak a koszovói különleges erők.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG