Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kölcsönös orosz és ukrán rakéta- és dróntámadások, feszült a helyzet a keleti fronton


Romeltakarítás egy orosz légicsapás után az ukrajnai Dnyipróban 2023. augusztus 24-én
Romeltakarítás egy orosz légicsapás után az ukrajnai Dnyipróban 2023. augusztus 24-én

Oroszország közölte, hogy hatalmas dróntámadáshullámot hiúsított meg a megszállt Krím félsziget ellen, és ellehetetlenített egy rakétacsapást is, amelynek célpontja Kaluga volt. Közben az ukrán hadsereg gyilkos légi- és dróntámadásokról számolt be ukrán területek ellen.

Az orosz védelmi minisztérium augusztus 25-i közleménye szerint a légvédelem 42 drónt ártalmatlanított, ezekből kilencet állítólag lelőtt, míg a többi 33-at „elektronikus eszközökkel tette működésképtelenné. Lezuhantak, mielőtt célba értek volna.”

A krími Szevasztopoli terület Moszkva által kinevezett vezetője, Mihail Razvozsajev azt mondta, hogy több drónt is megsemmisítettek a tenger felett a Krím félszigeten található Herszonesz-fok közelében.

A minisztérium azt is közölte, hogy ukrán rakétát lőttek le Kalugánál, Moszkvától délnyugatra, az orosz Telegram-csatornák pedig robbanásokról számoltak be a Kalugai, a Tulai és a Moszkvai terület felett; ezeket valószínűleg légvédelmi tűz okozta.

A Baza nevű Telegram-csatorna azt írta, hogy a rakétát Moszkvától mintegy háromszáz kilométerre délnyugatra, a Kalugai területen található Sajkovka katonai repülőtér közelében lőtték le.

Átmenetileg beszüntette működését két nagy moszkvai repülőtér, a Vnukovói és a Domogyedovói – jelentette az orosz TASZSZ hírügynökség.

Áldozatokról vagy károkról eddig nem érkezett hír.

Moszkva és környéke az elmúlt hetekben gyakran volt dróntámadások célpontja.

Civil áldozatok Ukrajnában

Közben az ukrán hadsereg vezérkara éjszakai orosz légi- és rakétatámadásokról számolt be, hozzátéve, hogy civilek is életüket vesztették.

„Az elmúlt 24 órában az ellenség hét rakéta- és 47 légicsapást mért (…) csapataink állásaira és lakott területekre” – áll a hadsereg napi jelentésében. Hozzáteszik, hogy „sajnos civil halottak és sebesültek is vannak”.

A hadsereg nem közölt további részleteket az orosz csapások célpontjairól vagy áldozatairól, mondván: a beérkező információkat „most tisztázzák”.

Az ukrán légvédelem arról is beszámolt, hogy lelőtt négy olyan cirkálórakétát az Odesszai terület felett, amelyeket az Azovi-tengerről indítottak az oroszok.

A legújabb légicsapáshullámot megelőző napon Oroszország rakétatámadást intézett a dél-ukrajnai Dnyipro városa ellen. Hét embert megsebesített az ukrán függetlenség napján.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna új fekete-tengeri útvonalat használhat a gabonaszállításhoz

Fronthelyzet

A kelet-ukrajnai hadszíntereken folytatódtak a heves harcok, mindkét fél hajtott végre támadó és védekező műveleteket is.

Az ukrán erők a stratégiai fontosságú dél-ukrajnai Melitopol irányában támadnak, miközben keleten, a Harkivi terület kupjanszki szektorában visszaverték az oroszok egymást követő kísérleteit a frontvonal áttörésére és az előrenyomulásra nyugat felé.

Hanna Maljar védelmiminiszter-helyettes augusztus 24-én este közölte, hogy a védők „hősiesen megállították az ellenséget”, és meghiúsították az ukrán állások elleni támadáskísérleteket.

Maljar szerint a helyzet az egész keleti fronton „feszült és nagyon dinamikus”.

Az állításokat egyelőre nem sikerült ellenőrizni.

Amerikában is képeznek ki ukrán pilótákat

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök augusztus 24-én közölte, hogy telefonon beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és megköszönte a függetlenség napjára küldött üdvözletét.

„Az Egyesült Államok vállalta a vezetést Ukrajna globális támogatásának megszervezésében. Ez a létfontosságú vezetés tette lehetővé küzdelmünket, és fordította a történelem kerekét a jó felé” – írta Zelenszkij Telegramon.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij a nép ellenállását és egységét méltatta az ukrán függetlenség napján

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy októberben megkezdi az ukrán pilóták kiképzését az F–16-os harci gépekre, csatlakozva ahhoz a nyugati koalícióhoz, amely felkészíti az ukránokat arra, hogy a fejlett harci repülőgépekkel is felvegyék a harcot az orosz invázió ellen.

A Pentagon szóvivője, Pat Ryder dandártábornok augusztus 24-én azt mondta, hogy a program Arizona államban indul az ukrán pilóták angol nyelvű képzésének befejezése után.

„Ezek a pilóták szeptemberben angol nyelvű képzést fognak kapni a Lackland légi bázison, a texasi San Antonióban, mielőtt részt vesznek az F–16-os pilótaképzésen Arizonában” – mondta Ryder a pilóták számának említése nélkül.

Előzőleg Hollandia, Dánia és Norvégia bejelentette: F–16-os repülőgépeket küld Ukrajnának.

XS
SM
MD
LG