Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

“Kicsi az esély”, hogy lesz karácsonyig oxfordi Covid-vakcina


A Covid-19 elleni vakcinát fejlesztő brit kutatók szerint ugyan nem nagy rá az esély, de előfordulhat, hogy már karácsonyra befejezik a védőoldás kifejlesztését.

Andrew Pollard kutatásvezető azt mondta, “bizakodik”, hogy az utolsó fázisba jutott klinikai vizsgálatok eredményeit “az év vége előtt be tudják mutatni”. A professzor elismerte, hogy közeleg a vakcina-kísérletek befejezése, ám azok még nem értek véget, mert nincsenek meg az eredmények.

Andrew Pollard az Oxfordi Vakcinacsoport vezetőjeként dolgozik és azt mondta, hogy gyógyszeripari partnerük, az AstraZeneca reményei szerint a vakcina több, mint 50 százalékos hatékonyságú lesz. Ez azt jelenti, hogy a szer Nagy-Britanniában felére csökkentheti a kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek számát és a haláleseteket - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy karácsony előtt hozzáférhető lesz-e a vakcina, úgy válaszolt, hogy “erre van egy kis esély, de nem tudom megmondani.

Az adatokat ki kell elemezni és utána jöhet az engedélyeztetés

Andrew Pollard professzor, aki a brit parlament Tudományos és Technológiai Bizottsága meghallgatásán vett részt, hozzátette: “azért nehéz válaszolni a kérdésre, mert először ki kell elemezni az adatokat, hogy megbizonyosodjunk a vakcina hatásosságáról”. Ezt követően, az engedélyeztetéshez az adatokat be kell mutatni a brit és a külföldi gyógyszerészeti felügyelőszerveknek.

Hozzátette: “a mi kísérleteinken kívül még több folyik a világon. Ezek közül többnek a végeredményét szintén az év vége előtt teszik közzé. Ezeken a fázisokon át kell menni, hogy több különböző terméket lehessen engedélyeztetni.

A britek már az engedélyeztetés előtt gyártásba kezdtek

Az oxfordi vakcina egy legyengített náthavírus beadásával váltja ki az új típusú koronavírus elleni immunreakciót.

Kate Bingham, a brit vakcina akciócsoport főnöke a képviselők kérdéseire válaszolva elmondta, hogy Nagy-Britanniában már az engedélyezés előtt elkezdték gyártani az Oxfordi Egyetem/AstraZeneca szerét valamint a Pfizer gyógyszercég vakcináját is. A két szer utolsó lépcsős klinikai tesztadataira “már csak néhány hetet kell várni” és ha ezek meglesznek, akkor már az év vége előtt elkezdhetik azok beadását - tette hozzá.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte több, mint 47 millió Covid-19 estet erősítettek meg és több, mint 1,2 millióan haltak bele a betegségbe.

Több tucat vakcina van a végső fejlesztési fázisban világszerte

Világszerte több tucat klinikai kísérlet jutott el a végső fázisba - amelynek során az ellenszerek hatásosságát és biztonságosságát vizsgálják.

Oroszország két hónapja jelentette be, hogy polgári felhasználásra hozzáférhetővé tette saját, Szputnyik V-re keresztelt vakcináját, ám orvosok és kutatók szerint komoly kérdések merültek fel a tesztelés alaposságával kapcsolatban.

Moszkva főpolgármestere szeptemberben azt mondta, hogy a város “decemberben-januárban” kezdi meg a tömeges védőoltásokat.

A Doctor’s Manual nevű közvéleménykutató ügynökség által megkérdezett orvosok több, mint a fele azt mondta, hogy nem bíznak az új orosz vakcinában.

Felgyorsították a brit vakcina engedélyeztetését

Az Európai Unió gyógyszerészeti felügyelőszerve, az Európai Gyógyszerügynökség október 1-én közölte, hogy elkezdte ‘valós időben’ kiértékelni az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem potenciális Covid-19 vakcinájának adatait.

Ez volt az első olyan lépés, amelynek célja az engedélyeztetési folyamat felgyorsítása.

A hír nyomán felmerült a lehetőség, hogy az AstraZeneca/Oxfordi Egyetem oltóanyag lesz az első vakcina, amit Európában jóváhagynak.

Amerikában hat vakcinát fejlesztenek

Közben Washingtonban Alex Azar egészségügyi miniszer október 2-án védelmébe vette, hogy az Egyesült Államokban az Amerikai Élelmiszer-biztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) felügyeli a vakcinafejlesztést.

Mint Azar elmondta, hat, amerikai kormánypénzből támogatott és Covid-19 ellenanyagot fejlesztő gyógyszercég elkezdte tömegesen előállítani saját, még engedélyeztetés előtt álló vakcináját. A cégek között van a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Johnson&Johnson.

Donald Trump elnök - aki október 2-án jelentette be, hogy megfertőződött a koronavírussal - azt sürgette, hogy még a november 3-i elnökválasztások előtt hozzáférhető legyen az első vakcina.

Kína - ahol legkevesebb négy potenciális Covid-19 vakcina jutott el a legutolsó fázisban tartott klinikai kísérletekig - október 9-én közölte, hogy csatlakozik a COVAX nevű, nemzetközi vakcinafejlesztő szövetséghez.

Peking egy nappal korábban együttműködési szerződést írt alá a szövetség társvezetőjével, a Gavival - közölte a kínai külügyminisztérium.

Egyelőre nem világosak a megállapodás részletei, illetve az, hogy Kína hogyan járul hozzá a közös erőfeszítésekhez.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a COVAX másik vezetője üdvözölte a bejelentést. Nyilatkozata szerint “napról napra egyre több ország csatlakozik a COVAX-programhoz és örülünk, hogy Kína is hivatalosan belépett”.

A Reuters jelentése alapján.

XS
SM
MD
LG