Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírus: Európa nagy részén maradnak a lezárások


Mintavétel egy gyermektől
Mintavétel egy gyermektől

Németországban meghosszabbítják a korlátozásokat, Ausztriában az új vírusvariáns miatt lezárnak egy tartományt. Továbbra is vitatott az orosz vakcina megítélése Európában, a cseh kormányfő szerdán bejelentette, hogy az uniós gyógyszerhatóság engedélyéig nem alkalmazzák a védőoltást.

Legalább március elejéig érvényben maradnak a járványügyi korlátozások Németországban, annak ellenére, hogy az országban csökken a fertőzések száma. A berlini kormány még decemberben vezetett be szigorításokat, és sajtóhírek szerint Angela Merkel kancellár, illetve a 16 német tartomány vezetői ellenzik a gyors enyhítés.

Zárva marad Németország

A német kormányfő szerdán találkozott a CDU vezetőivel, ahol szó esett arról is, hogy egyre több vállalkozás követeli az újranyitást. Merkel azonban azt mondta, „semmit sem nyerünk azzal, ha túl korán véget vetünk a karanténnak”, szerinte az enyhítés ma a járvány berobbanásához vezetne.

Korábban a német kormány eldöntötte, akkor lehet szó az újranyitásról, ha 100 000 főre 50 új fertőzés jut naponta. Január eleje óta az esetszám rohamosan csökken, de még mindig magasabb a kitűzött célnál, napi 73 körül van. Emellett a halálozási ráta is tartósan magas, naponta közel 500-an halnak meg a vírus miatt.

A korlátozásokkal kapcsolatos vita egyik gyökere, hogy az európai országokban a vártnál lassabban halad a lakosság beoltása, valamint az, hogy a legtöbb országban már megjelentek a vírus új, fertőzőbb variánsai. Több kutatás szerint az először Dél-Afrikában felfedezett új vírustörzs ellen kevésbé hatékonyak az elérhető vakcinák.

Vakcinaútlevél vagy applikáció?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:34 0:00

Karantén Tirolban

Sebastian Kurz osztrák kancellár elmondása szerint a dél-afrikai variáns „legnagyobb ismertté vált gócpontja” Ausztriában, Tirol tartományban található. Emiatt az osztrák kormány döntése alapján csak az hagyhatja el Tirolt, aki fel tud mutatni egy negatív COVID-19 tesztet.

Szintén szigorú, regionális karantént rendeltek el Athén térségében, idén már harmadjára, a fertőzésszám növekedése miatt. Ezzel szemben a Görögországgal szomszédos Bulgáriában már február elején elkezdődött az újranyitás – ennek következtében az elmúlt napokban újra emelkednek a fertőzésszámok, Kosztadin Angelov egészségügyi miniszter elmondása szerint azonban nem várható a korlátozások visszaállítása.

Évente szükség lehet új oltásra

Az új vírusváltozatok miatt jelenleg az Egyesült Királyságban aggódhatnak a leginkább: itt már decemberben rendkívül súlyos járványt okozott egy Angliából indult fertőzőbb variáns, februárban pedig megjelent az országban a dél-afrikai vírusváltozat is, eddig 170 fertőzést regisztráltak. Emiatt február 9-én a brit kormány tovább szigorította a nemzetközi utazás szabályait: jelenleg a brit szigetekre csak negatív koronavírus-teszttel és 10 napos karantén vállalásával lehet belépni, ennek ideje alatt két újabb tesztet kell elvégezni.

Alex Gorsky az amerikai Johnson & Johnson gyógyszergyártó vezérigazgatója úgy nyilatkozott: a vírus gyors mutációja miatt előfordulhat, hogy egyszeri oltás nem oldja meg a problémát, és a koronavírus ellen, az influenzához hasonlóan minden évben új védőoltásra lesz szükség. A Johnson & Johnson nemrég kifejlesztett egy saját védőoltást, amelyet más vakcinákkal ellentétben elég egy dózisban beadatni (bár ez az első tesztek alapján nem nyújt olyan hatékony védelmet, mint a kétdózisos oltások).

Mégsem engedélyezik még a csehek az orosz vakcinát

A világ országai közül jelenleg Izraelben halad a legjobban a lakosság beoltása: itt már az emberek mintegy negyede megkapta a második adagot is, 41 százaléknak pedig beadták a részleges védettséget biztosító első dózist. Az oltás tapasztalatai Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő elmondása szerint meggyőzőek: az elmúlt hónapban 97 százalékban olyanok haltak meg a COVID-19 betegség miatt, akik még nem voltak beoltva.

Bár Magyarországon már engedélyezték az orosz Szputnyik V vakcinát is, az EU nagy részén még mindig bizalmatlanok az oltóanyaggal szemben, hiszen az még nem ment át az ilyenkor előírt klinikai vizsgálatokon. Andrej Babis cseh kormányfő február 5-én Magyarországon tájékozódott az orosz vakcinával kapcsolatban, szerdán azonban mégis azt jelentette be, hogy megvárja, amíg az európai gyógyszerhatóság (EMA) is engedélyezi a védőoltást. Addig Csehországban csak a már jóváhagyott nyugati oltóanyagokat használják.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG