Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Beoltathatják magukat az orosz vakcinával a moszkvai EU-s diplomaták, ha akarják


Fecskendő, háttérben az orosz koronavírus elleni vakcina logója.
Fecskendő, háttérben az orosz koronavírus elleni vakcina logója.

Az EU kifejezetten ajánlani nem tudja, de engedélyezi a moszkvai képviseleten dolgozóknak, és a családtagjaiknak, hogy beadassák maguknak az orosz vakcinát.

Az Európai Unió engedélyezi a diplomatáinak, hogy beoltassák magukat az orosz fejlesztésű Szputnyik-V vakcinával, ha szeretnék, annak ellenére is, hogy azt az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte, derül ki egy, a Szabad Európa birtokába került belső levélből.

Aki akarja, beadathatja

Az emailben, amit a moszkvai EU-delegáció egyik vezető tisztségviselője küldött ki, arról tájékoztatják a képviselet munkatársait, hogy az orosz hatóságok úgy döntöttek, a diplomáciai szervek is kérhetik az oltást a moszkvai oltási program keretében.

„Ezért kérik az adatait azoknak a képviseleti munkatársaknak vagy a 18 év fölötti családtagjaiknak, akik hajlandóak beoltatni magukat (családnév, utónév, születési dátum, és a minisztérium akkreditációs kártyájának a száma)” – áll a levélben.

A Szputnyik-V nem kerül explicite említésre, csak annyit írnak a levélben, hogy „több információ arról, hogy mikor és hogyan kerül sor az oltásra, akkor kerül kiküldésre, amikor látják az érdeklődést a diplomáciai közösség részéről”.

Az EU-s diplomatáknak szóló üzenet szerint még „nem érkezett perdöntő vélemény a központból” azzal kapcsolatban, hogy a képviselet munkatársainak be kéne-e oltatniuk magukat az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinákkal vagy sem. (Eddig az EMA a következők oltóanyagokat engedélyezte: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca.)

"Őrült módon" ajánlgatják a vakcinát az oroszok

A levél szerint nem ajánlhatnak olyan oltószert, amit az EMA nem hagyott jóvá, de mindenkinek a saját belátására bízzák, hogy beadatja-e magának az orosz vakcinát, és ugyanígy a diplomáciai képviselet hozzátartozói is szabadon dönthetnek róla. A Szabad Európa kérdésére a külképviseleteket összefogó Európai Külügyi Szolgálat azt válaszolta, hogy még tárgyalnak a tagországokkal arról, hogy hogyan történjen a külképviseleteken dolgozók oltása.

Egy moszkvai forrás elmondta a Szabad Európának, hogy az orosz tisztségviselők „őrült módon” ajánlgatják az orosz vakcinát az uniós diplomatáknak, „minden alkalommal, minden találkozón”. Az orosz vakcina Twitter-oldalán közben arról olvasni, hogy Olaszország oroszországi nagykövetét már beoltották a Szputynik-V-vel, és azt mondta, hogy „nem tapasztalt észlelhető mellékhatásokat”.

Közben fennakadás van az EU-ban

Az orosz kormány ajánlata akkor érkezett, amikor az EU-ban gondok vannak az oltóanyag beszerzésével és elosztásával. Az Unió hetekkel az angolok és az amerikaiak után kezdett bele a saját oltási programjába, és átlagosan a tagországok 100 főre levetítve 2,6 vakcinát adtak be, ez a szám az Egyesült Királyságban 12,5; az Egyesült Államokban pedig 8,8.

Ráadásul ellátási problémákkal is szembe kell néznie az Európai Uniónak a Pfizer-BioNTech, de főleg az AstraZeneca részéről. A cég ugyanis január végén jelentette be, hogy a tervezettnél 60 százalékkal kevesebb vakcinát tudnak szállítani, mivel fennakadás volt a belga üzemükben.

Az uniós diplomatáknak kiküldött levélben arról tájékoztatják a képviselet munkatársait, hogy sajnos nem tudnak többet mondani az orosz vakcináról, mint amennyit a sajtóban hallani, viszont a többi vakcina egészen biztos, hogy csak késve fog Moszkvába eljutni, és még azoknak is valószínűleg várniuk kell, akik Brüsszelben vagy a saját országukban akarják beadatni az oltást.

Az EU-ban csökken az ellenállás az orosz vakcinával szemben

Megnövekedett az érdeklődés Európában az orosz vakcina iránt, miután egy frissen megjelent tanulmány szerint a Szputnyik-V, amelyből Magyarország is vásárol, 91 százalékban véd a tüneteket is okozó koronavírus ellen. Az ezzel foglalkozó átfogó tanulmány előzetes adatait a Lancet című elismert brit orvosi szaklapban tették közzé.

A kutatók szerint a tesztek alapján, amelyeket nagyjából 20 ezer ember bevonásával végeztek el az ősszel, megállapítható, hogy az orosz vakcina 91 százalékos hatékonysággal véd a tüneteket is produkáló Covid–19-cel szemben. Az Európai Gyógyszerügynökség vezetője azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy nem kaptak még felkérést az orosz vakcina piaci engedélyezésére, de egyeztetnek a gyártóval.

Az Európai Unión belül egyedül Magyarországon kapott engedélyt az orosz oltószer, és már 2 millió adagot meg is rendelt a kormány, amelyből eddig 40 ezer adag érkezett meg. Az orosz vakcina januárban kapott ideiglenes használatba vételi engedélyt, majd pár napra rá Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Moszkvából jelentette be, hogy kétmillió adag orosz vakcinát vesz a magyar kormány.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG