Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Csökkent az elmúlt napokhoz képest az új fertőzöttek száma, jön az újabb adag vakcina


Sztefán atya, az ukrán görögkatolikus egyház papja védőöltözetben a nyugat-ukrajnai Lviv városának egy kórházában, miután meglátogatta a intenzív ápolásra szoruló koronavírusos betegeket 2020. január 9-én.
Sztefán atya, az ukrán görögkatolikus egyház papja védőöltözetben a nyugat-ukrajnai Lviv városának egy kórházában, miután meglátogatta a intenzív ápolásra szoruló koronavírusos betegeket 2020. január 9-én.

Újabb adag oltóanyag-szállítmány érkezik Magyarországra a héten a már most is használt Pfizer/BioNTech-vakcinából, és várható a legutóbb uniós engedélyt kapott Moderna első küldeménye is.

Az elmúlt 24 órában 1419 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel 343 656 főre nőtt a Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Szombaton még 2907, vasárnap 2716 új regisztrált fertőzést jelentettek.

Az elmúlt 24 órában meghalt 77 többségében idős, krónikus beteg, velük az elhunytak száma 10 725 főre emelkedett. A járvány miatt létrehozott kormányzati portál adatai szerint a gyógyultak száma 203 972 fő, az aktív fertőzötteké 128 959. Kórházban 5 065 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen.

Jön az újabb adag vakcina

Az országos tisztifőorvos múlt heti bejelentése szerint kedden újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. Müller Cecília azt mondta, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájából jön újabb adag, de a Modernától is várható oltóanyag.

A vakcinákat eddig 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

"Ez esély a normális életre" - oroszok a Szputnyik-V-ről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:50 0:00

Éppen egy éve jelentették az első halálesetet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2020. január 11-én jelentette be a Kínai Vuhan egészségügyi hatósága, hogy két nappal korábban egy 61 éves páciens belehalt a koronavírus okozta betegségbe.

Csaknem napra pontosan egy évvel az első hivatalos haláleset után, január 14-én kezdhetik meg a Reuters jelentése szerint a WHO szakértői csoportja a helyszíni kutatást, hogy felderítsék a járvány kirobbanásának körülményeit.

Noha egy éve még arról érkeztek a hírek, hogy a Hupej tartománybeli 11 milliós Vuhan volt a pandémia kiindulópontja, és ott hozták meg az első védelmi intézkedéseket is, ma már azt állítják a kínai hatóságok, hogy egyszerre több régióban jelent meg a járvány.

Szerbiában mától regisztrálhatnak az állampolgárok a koronavírus elleni oltásra

Ahogy arról a Szabad Európa beszámolt, a helyi közegészségügyi intézet a szerb közszolgálati televízióban ismertette vasárnap a vakcinák elosztásának menetét. A lakosokat három csoportra osztották:

  1. Először az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények, köztük az idősotthonok lakói és dolgozói kapnak védettséget. Az oltás ezekben az intézményekben már pár hete megkezdődött.
  2. A második fázisban a veszélyeztetett korosztályhoz tartozókat és a krónikus betegeket, összesen 736 ezer embert terveznek beoltani. Ez a lakosság egyötödét jelenti.
  3. A harmadik szakaszban mindenki mást beoltanak, ez 1,75 millió lakost jelent. Ebbe a csoportba tartoznak a bevándorlók is, akik Szerbiában menekültstátust kértek, illetve a hajléktalanok és a rendkívüli szegénységben élők.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG