Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ezer sebből vérzik a pedagógusok tesztelése, állítják a szakszervezetek


Koronavírusos beteget látnak el a nyíregyházi Jósa András kórházban 2020. november 25-én.
Koronavírusos beteget látnak el a nyíregyházi Jósa András kórházban 2020. november 25-én.

Ebben a hosszabb cikkben arról lesz szó, hogyan működött a pedagógusok tesztelése a valóságban és hogyan folytatódhatna az oktatás a dolgozók számára biztonságosabban a szakszervezetek szerint. Így egyebek között szó lesz arról,

  • sok oka van az érdekképviseletek szerint annak, hogy a pedagógusok nagy számban utasítják vissza az ingyenes tesztelést. A minisztérium szerint például mindenki jogosult a teljes táppénzre, a szakszervezet viszont egész mást tapasztal.
  • Túl nagy a titkolózás és a "végtelen bürokrácia", teljesen megszűnt a kontaktkutatás, miközben az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok halnak bele leginkább a járványba.
  • Tesztelés közben változhatott meg a tesztelendők köre.
  • Vagy épp az iskolák meglehetősen eltérően reagáltak arra, ha megjelent náluk a fertőzés.

„Több oka is van, hogy a vártnál kevesebb pedagógus teszteltette magát. Igaz, hogy a megfertőződött pedagógusoknak általában csak a negyede-ötöde kap 100 százalékos táppénzt.”

- mondta Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. A többiek sem azért nem kérik a 100 százalékos táppénzt, mert nincs rá szükségük, a háziorvosok túlterheltsége vagy ismerethiánya is lehet ok, hiszen ez „egy rendkívül bürokratikus folyamat”.

Olyan vidéki esetekről is tudnak, ahol a tankerület vezetője levélben kiküldte: a tanárok ne is próbáljanak teljes táppénzt kérni, mert „nem életszerű”, hogy a munkájuk során kapták volna el a koronavírust.

Pedig a Klebelsberg Központ (KK) elnöke, Hajnal Gabriella korábban szóban egy értekezleten még arról beszélt, hogy a 100 százalékos táppénz iránti igényeket támogatniuk kell a tankerületek vezetőinek.

A szakszervezet szerint felháborító, hogy ez ennek ellenére sem így történik. A PSZ is kiemelte, hogy már most is nagyon sokan betegek vagy vannak karanténban, így őket nem is tudták tesztelni az első héten.

„Miért nem lehet megtudni azt, hogy hány pedagógus fertőződött meg vagy került karanténba szeptember óta?”

- tette fel a kérdést az alelnök.

Szerinte a pedagógusok között is vannak vírustagadók, illetve sokan úgy gondolják, hogy nincs sok értelme a tesztelésnek, ha a gyerekeket közben egyáltalán nem tesztelik. Ugyanakkor mindenkit arra kér a szakszervezeti alelnök, éljen az ingyenes tesztelés lehetőségével, hogy tisztább képet kapjanak a járványhelyzetről az oktatásban.

„Foglalkozások szerint vizsgálva az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok haltak bele eddig a vírusfertőzésbe vagy szövődményeibe a legtöbben. Szerintünk azonnal be kéne zárni minden olyan oktatási intézményt, ahol megjelenik a fertőzés."

- monda Totyik Tamás.

Vegyvédelmi zászlóalj katonái fertőtlenítenek a kőbányai Aprók Háza óvodában 2020. december elsején
Vegyvédelmi zászlóalj katonái fertőtlenítenek a kőbányai Aprók Háza óvodában 2020. december elsején

Még megyén belül sincs egységes protokoll

"Az intézményvezetőknek saját hatáskörben kéne dönteniük a rendkívüli szünetről vagy a tantermen kívüli oktatásról. Az intézmények zárását most végtelen bürokrácia nehezíti, ahelyett, hogy helyben azonnali döntések születnének. Az intézmények újranyitásakor mindenkit tesztelni kellene, hogy biztonságban folytatódhasson az oktatás."

-tette hozzá.

„Emellett a kontaktkutatás gyakorlatilag megszűnt az országban. Nagyon sok panaszt kapunk: a gyerekeket úgy küldik be iskolákba, óvodákba, hogy otthon fertőzött vagy teszteredményre váró beteg családtag van.”

A szakszervezetnek az a tapasztalata, hogy nincs egységes eljárásrend arra az esetre, ha valahol megjelenik a fertőzés, sőt, néhol még megyén belül sem azonos a protokoll, hiába kérte az eljárásrend egységesítését a PSZ hónapokkal ezelőtt.

Az sem volt egységes, hogy kiket tesztelnek

Először hivatalosan csak a pedagógusokat, oktatókat tesztelték volna, aztán a tankerületek vezetői már azt az utasítást kapták a Klebelsberg központtól, hogy a nevelést-oktatást segítőknek is fel kell ajánlani a tesztelést, de a technikai személyzetnek nem.

„Aztán a tesztelés második napján már azt erősítette meg a kormány, hogy minden alkalmazottat tesztelni kell. Ha belegondolunk, nem is lenne túl sok értelme, hogy például egy konyhai dolgozó fertőzötten mérje az ételt az iskolában."

Pedagógusoktól vesznek mintát orvostanhallgatók a budapesti Hermann Ottó Általános Iskolában 2020. november 26-án.
Pedagógusoktól vesznek mintát orvostanhallgatók a budapesti Hermann Ottó Általános Iskolában 2020. november 26-án.

"Nem is értettük, hogy őket miért húzatták ki első körben. A dajkák, az iskolai adminisztrátorok, a takarítók vagy rendszergazdák mind ugyanott dolgoznak, tehát ők is érintkeznek a gyerekekkel, ezért őket is tesztelni kell."

A járvány terjedésének megakadályozására az általános iskolák és az óvodák bezárásának csak úgy látja értelmét a PSZ, ha teljesen bezárják az intézményeket és felügyeletet sem biztosítanak.

„Jó lenne, ha valóban családbarát módon viselkedne a kormány, és ahol 14 év alatti gyermeket nevelnek, ott az állam az egyik szülőnek 100 százalékos távolléti díjat fizetne, hogy otthon tudjon maradni a kiskorúval.”

Januártól azt támogatnák, ha maradnának online oktatásban a középiskolák, az általános iskolákban pedig hibrid oktatást vezetnének be.

Palkovics Borbála angoltanár órát tart az Arany János gimnázium egyik csoportjának nyíregyházi otthonából 2020. november 11-én.
Palkovics Borbála angoltanár órát tart az Arany János gimnázium egyik csoportjának nyíregyházi otthonából 2020. november 11-én.

„Fogalmazzunk úgy, hogy az általános iskolákban, különösen a hátrányosabb helyzetű régiókban az online oktatás nem egy sikertörténet nálunk. A miniszterelnök is elismerte, hogy az általános iskolások 30 százalékát alig vagy egyáltalán nem tudták így elérni. Az online oktatást az általános iskolákban mindenképp ki kell váltani a hibrid oktatással”

-magyarázta Totyik Tamás. Ők azt javasolják, hogy alsóban bontsák ketté az osztályokat, mivel elvileg úgyis két pedagógusnak kellene jutnia egy alsó tagozatos osztályra.

Felsőben szerintük szintén felezzék meg az osztályokat, és a csoportok csak felváltva, minden másnap menjenek be az iskolába. Egy felsős ugyanis már otthon is tud önállóan tanulni egy-egy napot, ha kap elég feladatot.

"A szülőknek nem volt szabad szólni"

A másik nagy szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már korábban kérte, hogy zárják be ekkora járványnál az iskolákat, és hozzák előrébb a téli szünetet.

Csütörtökön nyílt levélben kérték mindemellett a bürokráciacsökkentést is a teljes táppénzt illetően.

"Folyamatosan kapjuk a leveleket, hogy a 60%-os táppénz milyen kiszolgáltatott helyzetbe hozza a családokat. Lassú, bürokratikus az út a 100%-os táppénzig, és szinte senki sem kapja meg azt."

- írják. A PDSZ számos példával is illusztrálja a beérkező jelzéseket. Komárom-Esztergom megyében volt például egy iskola, ahol a dolgozók nem szólhattak a szülőknek arról, hogy több fertőzés is volt már az iskolában.

Máshol, miután pozitív lett egy óvodai dolgozó, megkérdezték viselt-e maszkot rendesen. Miután azt mondta, hogy igen, hazaküldték és ment tovább minden ugyanúgy. Vagy máshol egy tucat megbetegedés után is összevont testnevelés órákat tartottak zárt térben. Szintén máshol egy tucatnyi megbetegedett tanár mellett egy osztály sem került karanténba a bejelentések alapján.

Sok osztály volt karanténban ebben az iskolában, az érintettek testvéreinek attól még be kell járniuk.
Sok osztály volt karanténban ebben az iskolában, az érintettek testvéreinek attól még be kell járniuk.

Rákérdeztünk a minisztériumnál is arra, terveznek-e egyszerűsíteni a táppénzt sújtó bürokrácián, de erre csak annyit válaszoltak, hogy "minden, a munkája ellátása során megbetegedett pedagógus jogosult a 100%-os táppénzre."

Megkérdeztük azt is, hogy összesen hány intézményben volt fertőzés, de arra nekünk sem válaszoltak. Annyit árultak el, hogy "az intézkedéssel érintett intézmények számát minden nap közzétesszük a koronavirus.gov.hu oldalon. "

Rákérdeztünk, hogy mi alapján zárnak be a fertőzések megjelenésekor egyes intézményeket részlegesen, teljesen vagy sehogy. Erre viszont egyáltalán nem válaszoltak.

Közölték ugyanakkor még a PDSZ kérését illetően, hogy "a PDSZ állításait semmi sem támasztja alá, az Operatív Törzs a döntéseit objektív tények alapján hozza meg, vonatkozik ez a rendkívüli szünet esetleges elrendelésére is. "

Arról, hogy miért nem tesztelték egyes iskolákban a technikai dolgozókat, annyit mondtak, hogy "a célzott tesztelésben minden iskolai dolgozó részt vehet."

A fővárosi tesztek sorsa

Budapest vezetése már korábban saját tesztelési programot hirdetett az oktatásban dolgozók számára, antigén gyorstesztekkel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) akkor elhibázottnak nevezte a főváros tesztelési tervét, mondván, hogy a gyorstesztek erre nem alkalmasak, noha az Országos Mentőszolgálat is hetek óta ezeket használta.

Több mint két héttel később a kormány is bejelentette, hogy a pedagógusok számára antigén gyorstesztekkel országos szűrést indít. Ugyanazt az akciót ugyanazzal az eszközzel ekkor már nem tartotta elhibázottnak az NNK.

A Fővárosi Önkormányzat így is ki fogja osztani a teszteket ingyen, viszont a kerületekre bízza, hogy ezt hogy tudják jól felhasználni. Megkérdeztünk öt kerületet (V., VI., VIII., XI., XXI.) ezért, hogy hogyan tervezik a teszteket felhasználni.

Hasonló válaszokat kaptunk, mindenhol most készítik elő, hogy mely intézményeikben lesz ezekre a tesztekre szükség, illetve az aktuális szükségletek függvényében döntenek majd. Több helyen már most tudják, hogy kimaradtak a tesztelésből egyes köznevelési, gyermekvédelmi vagy szociális intézményeik, ezekre a helyekre szánnak jellemzően az új tesztekből.

Emellett sehol nem mondták azt, hogy pontosan ismerik a kerületi iskoláik tesztelési eredményeit, legfeljebb informális hírekből sejtenek valamit. Ez azért lehet, mert az iskolák fenntartója nem az önkormányzat, hanem a Klebelsberg Központ vagy egyes egyházak, őket tájékoztatja az állam.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG