Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Így képzeli a kormány az oltási menetrendet


Leszkoven János nyíregyházi főorvost oltják be a koronavírus ellen 2020. december 27-én.
Leszkoven János nyíregyházi főorvost oltják be a koronavírus ellen 2020. december 27-én.

Ütemezett és tömeges oltási szakaszból áll, egy hétvége alatt akár egymillió beoltott emberel számol a kormány oltási terve, amit egy orvos, egészségügyi szakértő, Kunetz Zsombor hozott nyilvánosságra a közösségi oldalán.

Az ötoldalas dokumentum, amelyet Takács Péter országos kórház főigazgató-helyettes jegyez úgy számol, hogy az egészségügyi intézményrendszerben az oltási szakaszokban

  • 102 kórházat,
  • 131 szakrendelőt,
  • 5 004 háziorvosi rendelőt

vonnak be több lépcsőben, attól függően, hogy mennyi oltóanyag áll rendelkezésre és milyen társadalmi preferenciacsoportot terveznek beoltani.

Az oltás két szakaszból, az ütemezettből („Ü”) és a tömeges („T”) oltási szakaszból áll, utóbbit akkor indulhat, ha legalább egymillió ember számára lesz elegendő oltóanyag.

Ütemezett szakasz

Ebben a szakaszban a dokumentum szerint az oltás a napi működés mellett, a rendelkezésre álló oltóanyag gyors és ütemes felhasználásával az egészségügyi szolgáltatok „átlagos áteresztőképessége” mellett zajlik.

  • A terv készítői szerint kórházanként hat oltópont kialakításával a kórházak összesen 73 440 oltást képesek beadni naponta.
  • Ez tovább növelhető a szakrendelők bevonásával, szakrendelőnként két oltópont kialakításával, ami további napi 31 440 beoltottat jelentene az országban.
  • A háziorvosi rendelők kapacitását is kihasználva még 100 080 további ember is beoltható naponta, tehát ebben a szakaszban napi 204 960 ember oltható be.

Tömeges oltási szakasz

Ebben a szakaszban kórházanként 15 oltópontot alakítanának ki, és megnövelt munkaidő mellett a kórházak 183 600 embert olthatnának be naponta. A szakrendelőnként öt oltópont kialakítása az oltási terv készítői szerint további napi 78 600 új beoltottat jelent, míg a háziorvosi rendelők megnövelt kapacitásaival további napi 250 200 ember beoltásával számolnak.

Így egyetlen nap alatt 512 400 ember beoltásával számolnak, ami egy hétvégén akár 1 024 800 ember beoltását is lehetővé teszi.

Ez nagyjából az a szám, amit Orbán Viktor miniszterelnök egy korábbi rádióinterjúban emlegetett, amikor a kínai vakcina mellett érvelt, amelyből, mint mondta, millió számra tudna venni Magyarország.

Kezdik a legidősebbek oltását a háziorvosok

A járvány miatt létrehozott kormányzati portál szerint ma elkezdik a legidősebbek oltását a háziorvosok bevonásával, a Moderna oltóanyagával. Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, az 1 080 legnagyobb praxissal bíró háziorvos kapott egy ampulla Moderna oltást, ami tíz adag oltást jelent. A háziorvos a praxisában szereplő, regisztrált idősekről kapott egy listát, ez alapján értesítenie kell az érintetteket arról, hogy mikor és hol fogja beoltani őket február 4-től kezdve.

Az oltóanyagot a Nemzeti Népegészségügyi Központból kell elhozniuk az érintett orvosoknak. A Szabad Európának nyilatkozó háziorvos szerint nem volt világos az utasításból, hogy a háziorvos mennyiben bírálhatja felül az állami prioritáslistát. Egy mások háziorvos az atv-nek arról beszélt, hogy felülbírálta a listát, mert azt nem tartotta logikusnak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG