Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Koronavírussal fertőzött nyércet találtak Lengyelországban


Egy nyérc egy dániai farmon, Koppenhága közelében. 2012. október 24. (Illusztráció)
Egy nyérc egy dániai farmon, Koppenhága közelében. 2012. október 24. (Illusztráció)

Lengyelországban először találtak bizonyítottan koronavírussal fertőzött nyércet. A helyi agrárminisztérium attól tart, hogy ezzel hamarosan kezdetét veszi a nyércek tömeges és költséges elpusztítása. Az országban az iparág, több mint 350 nyércfarmmal rendelkezik.

„Őszintén remélem, hogy ez egy egyedüli eset, bár ennek ellenére, meg kell tennünk minden intézkedést a vírus esetleges terjedésének korlátozása érdekében" – mondta Waldemar Kraska egészségügyi miniszterhelyettes hétfőn a Gdansk Radio helyi műsorszolgáltatónak, hozzátéve, hogy az érintett farmon az összes nyércet elpusztítják.

Vasárnap késő este a minisztérium közleményben közölte, hogy az állatorvosi ellenőrök szombaton az észak-lengyelországi Kartuzy megyében azonosítottak egy esetet.

Ez nem az első eset, hogy koronavírusos nyércekről adtak hírt az országban. Tavaly novemberben a Gdanski Orvostudományi Egyetem közölte, hogy nyolc COVID-19-cel fertőzött nyércet találtak egy észak-lengyelországi gazdaságban, de az állatorvosi ellenőrök később azt állították, hogy a telepen nem volt bizonyíték a fertőzésre.

Több európai országban betiltják a nyérctenyésztést

Mivel a koronavírus új változatai fenyegetik a világjárvány megfékezésére irányuló globális erőfeszítéseket, számos ország hatóságai megkezdték az állatok tömeges lemészárlását, megelőzve, hogy a betegség egy-egy mutált törzse átterjedjen az emberekre.

Tavaly év végén Dánia, a világ legnagyobb nyércprém exportőre elrendelte az ország összes, mintegy 17 millió nyércnek az elpusztítását. A dán kormány januárban bejelentette, hogy 3 milliárd dollár értékben (19 milliárd dán koronáig) kártalanítja a gazdálkodókat. A skandináv ország, amely a világ nyércprém termelésének 40 százalékát adta, 2022-ig betiltja a nyércek tenyésztését.

Dán szomszédjához hasonlóan múlt héten Svédország is bejelentette, hogy a koronavírus elleni küzdelem részeként betiltaná a nyérctenyésztést.

A lengyel szőrmeipar kártérítést követel

A PAP állami hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatukban a lengyel szőrmeipar képviselői azt állították, hogy az állam nem kínál semmiféle kártérítést az elpusztított állatokért cserébe, ezért a kártérítés követelése érdekében közös keresetet indítanak.

A Reuters emailben küldött megkeresésére a lengyel agrárminisztérium nem válaszolt. Lengyelország a világ egyik legnagyobb nyércprém-termelője: 354 gazdasággal és mintegy 6 millió nyérccel rendelkezik.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG