Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz zsoldosok és békefenntartók állítólagos kegyetlenkedéseit vizsgálják


Egy orosz páncélos szállítójármű Banguiban 2020-ban. A közép-afrikai kormány biztonsági erőit egy 12 ezer fős ENSZ-békefenntartó kontingens, valamint több száz orosz és ruandai félkatonai és katonai szervezet támogatja az ország polgárháborúja során.
Egy orosz páncélos szállítójármű Banguiban 2020-ban. A közép-afrikai kormány biztonsági erőit egy 12 ezer fős ENSZ-békefenntartó kontingens, valamint több száz orosz és ruandai félkatonai és katonai szervezet támogatja az ország polgárháborúja során.

Az ENSZ szakértői aggódnak a Közép-afrikai Köztársaságban az orosz zsoldosok „súlyos emberi jogi visszaéléseiről" szóló jelentések miatt. A zsoldosok azért állomásoznak az országban, mert a kormányt támogatják a felkelők ellen a jelenleg is tartó polgárháborúban.

„A szakértők az emberi jogok súlyos és a nemzetközi humanitárius jog megsértéséről kaptak és jelenleg is kapnak jelentéseket, amelyek a Közép-afrikai Köztársaság fegyveres erőivel közösen működő katonai magánszemélyzetnek és néhány esetben az ENSZ békefenntartóinak tulajdoníthatók" - állt a szakértők közleményében.

Az állítólagos visszaélések között szerepelnek tömeges kivégzések, önkényes fogva tartások, kínzások, erőszakos eltűnések, civilek kényszerű kitelepítése, polgári létesítmények válogatás nélküli célba vétele és a humanitárius dolgozók ellen elkövetett támadások is.

A szakértők elmondták, hogy „mélyen megrázta őket” az orosz zsoldosokért felelős „Sewa Security Services, az orosz tulajdonú Lobaye Invest SARLU és egy orosz székhelyű, közismert nevén [Wagner] csoport” szerepe az ügyben.

Továbbá aggályukat fejezték ki amiatt is, hogy a zsoldosok a „december 27-i elnökválasztások óta” több „erőszakos támadást” is elkövettek.

Több mint egymillió lakos menekült el

Az aranyban és gyémántban gazdag Közép-afrikai Köztársaság folyamatos zűrzavar színhelye azóta, hogy egy 2013-as felkelés során megbuktatták Francois Bozize volt elnököt.

Az ország majd ötmillió lakosának körülbelül egynegyede lakóhelyének elhagyására kényszerült, közülük körülbelül 630 ezren a szomszédos országokba – Kamerunba, Csádba és a Kongói Köztársaságba – menekültek.

A jelenlegi elnököt, Faustin-Archange Touaderát hivatalosan március 30-án iktatták be, miután decemberben – immár másodjára – ő nyerte a választásokat.

A már eddig is hivatalban lévő elnök győzelmét azonban a felkelők nem fogadták el és megtámadták Banguit. Az ENSZ békefenntartóknak a fővárostól alig 9 kilométerre azonban sikerült megfékezni a fegyveres lázadó csoportot (Coalition of Patriots for Change).

A kormány biztonsági erőit ugyanis egy 12 ezer főből álló ENSZ-békefenntartó kontingens, valamint decemberben bevetett több száz fős orosz és ruandai félkatonai és katonai szervezetek is támogatják.

A jelentések sokkolták az ENSZ-szakértőket, az oroszok tagadnak

Az ENSZ szakértői azt is elmondták, „megrázta őket, amikor megtudták, hogy az említett zsoldosok” milyen közeli kapcsolatban állnak egymással és a békefenntartó erőkkel.

Oroszország tagadja, hogy Wagner-zsoldosokat vetettek volna be az afrikai országban, mondván, 2018 óta csak katonai oktatókat küldtek a közép-afrikai kormánykatonák kiképzésére.

Az afrikai ország közben nem csak a politikai zűrzavarral, hanem a koronavírus-járvánnyal, a pestissel, az ebolával, illetve az élelmiszer-, és vízhiánnyal is meg kell, hogy küzdjön.

Készült a Reuters, a DW és az AFP tudósításai alapján.

XS
SM
MD
LG