Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külföldi kórházban a posztszovjet reformok atyja


Anatolij Csubajsz (balról) az Echo Moszkvi Rádió főszerkesztőjével a szentpétervári gazdasági fórumon 2016. június 16-án
Anatolij Csubajsz (balról) az Echo Moszkvi Rádió főszerkesztőjével a szentpétervári gazdasági fórumon 2016. június 16-án

A jól ismert posztszovjet reformer, Anatolij Csubajsz, aki Moszkva ukrajnai inváziója után elhagyta Oroszországot, a hírek szerint egy európai kórház intenzív osztályán van, ahol ritka immunrendszeri rendellenességgel kezelik.

Csubajsz állapotáról a részletek még augusztus 1-jén sem világosak, pedig már egy nap telt el azóta, hogy Kszenia Szobcsak orosz tévés, Csubajsz barátja a Telegramon azt írta, hogy beszélt Csubajsz feleségével, Avdotja Szmirnovával, aki elmondta neki, hogy férje Guillain–Barré-szindrómában szenved, és az intenzív osztályon fekszik egy közelebbről meg nem határozott európai kórházban.

A Reuters két másik forrást idézett augusztus 1-jén, amelyek megerősítik Szobcsak szavait arról, hogy a 67 éves Csubajsz úgy tudja, hogy Guillain–Barré-szindrómában szenved, egy olyan betegségben, amelynél az immunrendszer károsítja a perifériás idegrendszert.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: nincs értesülése arról, hogy Csubajsz, aki egykor Borisz Jelcin elnök kabinetfőnöke volt, személyesen vagy képviselői útján segítséget kért volna.

„Természetesen ez szomorú hír, és gyors felépülést kívánunk neki, de nem ismerünk részleteket” – mondta Peszkov, hozzátéve, hogy az orosz tisztviselők készek „minden orosz állampolgárnak segítséget nyújtani”.

Szobcsak idézte Csubajszot, aki szerint az állapota „enyhe, stabil”.

Az olasz La Repubblica úgy tudja, hogy Csubajsz akkor lett beteg, amikor Szardínia szigetén üdült.

A Reuters úgy tudja, nem mérgezték meg

Az újság azt írja, hogy a helyi rendőrség vizsgálja a helyzetet, ellenőrzi, hogy nem történt-e bármilyen rendkívüli dolog, például mérgezés. Ám a Reuters egy forrásra hivatkozva azt mondta: jelenleg nem gondolják, hogy mérgezés volt az ok.

Putyin több ellenfele is szenvedett el méregtámadást, gyakran Oroszországon kívül.

A Kreml tagadja, hogy megkísérelte volna megmérgezni ellenségeit, jóllehet sok esetben erős bizonyítékok mutatnak az orosz hatóságokra.

Mielőtt márciusban elhagyta Oroszországot, Csubajsz lemondott Vlagyimir Putyin orosz elnök stabil fejlődésért felelős megbízottjának posztjáról.

Nem árulta el, miért hagyja el a posztot és az országot, de sok megfigyelő úgy véli, hogy ez lehet a Kremlen belül a legmagasabb szintű tiltakozás Moszkva ukrajnai inváziója ellen.

A Bloomberg arról számolt be, hogy Csubajsz távozásakor ellenkezésének adott kifejezést az ukrajnai invázió kapcsán.

Csubajsz jól ismert személyiség Oroszországban, a kilencvenes évek eleje óta töltött be magas posztokat, Jelcin hivatali ideje alatt ő felügyelte az ország legnagyobb ipari eszközeinek eladását.

Készült a La Repubblica, a TASZSZ és az Interfax jelentéseinek felhasználásával.
XS
SM
MD
LG