Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Külföldi ügynök” lett és elmenekült Oroszországból egy szatirikus író


Senderovics Odesszában lép fel 2016. december 22-én
Senderovics Odesszában lép fel 2016. december 22-én

Viktor Senderovics orosz politikaiszatíra-író, Kreml-bíráló kedden kijelentette, hogy elhagyta Oroszországot. Attól tartott ugyanis, hogy rágalmazás miatt büntetőeljárás indul ellene, miután a hatóságok külföldi ügynöknek minősítették.

A 63 éves író nem árulta el, hová ment, és nem is tudták elérni. Az elmúlt évben rengeteg orosz menekült el, köztük Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikus támogatói, és több újságíró is.

„A távozásom pontosan az, amit a Kreml el akart érni az elmúlt húsz évben, amikor azt próbálta vég nélkül és demonstratívan elhitetni, hogy bűnözői tevékenységet folytatok” – írta Senderovics Facebookon.

A Kreml szerint úgy tűnik, hogy Senderovics megpróbált elbújni ellenfelei elől, miután olyan megjegyzéseket tett, amelyeket bíróságon megtámadtak. A közlemény szerint távozásának semmi köze ahhoz, hogy külföldi ügynöknek minősítették.

A múlt hónapban ragasztotta rá az igazságügyi minisztérium Senderovicsra a bélyeget az ellenzéki szereplők elleni fokozódó fellépés során.

A címke negatív szovjet kori jelentéssel bír; hordozóinak jól láthatóan fel kell tüntetniük a minősítést az összes, általuk közzétett tartalomban. Kemény pénzügyi és bürokratikus követelményekkel is szembe kell nézniük.

A hatóságok szerint a megjelölésre, akárcsak a másik címkére, a nemkívánatos szervezetekére azért van szükség, hogy megvédjék az országot a rosszindulatú külföldi befolyástól.

Megszüntetett Bábok

Az újságíróként is ismert Senderovics évek óta hadilábon áll a hatóságokkal.

Hosszú ideig menő, Bábok című szatirikus műsora a nemzeti televízióban politikusokat gúnyolt ki, köztük Vlagyimir Putyin elnököt, aki az ezredfordulón került hatalomra. A show-t 2002-ben levették a műsorról.

Senderovics csípős bírálatát az orosz politika helyzetéről végül csak néhány csatornán lehetett hallani, így például az Eho Moszkvi moszkvai liberális rádióállomáson vagy az Eső TV online hírcsatornán.

Távozása bejelentésekor azt mondta, hogy az évek során megfigyeléssel, rágalmazással, magánéletének megsértésével, sőt halálos fenyegetésekkel is szembesült.

Tavaly Jevgenyij Prigozsin üzletember perelte be, akit azzal vádolt meg, hogy beavatkozott az amerikai választásokba és rosszindulatú befolyást terjeszt világszerte, amit az üzletember tagad. Senderovicsot százezer rubel (420 000 forint) pénzbírságra kötelezték az Eho Moszkvi rádióadón elhangzott megjegyzéseiért.

December 30-án Prigozsin cége, a Konkord közölte, hogy büntetőeljárást indított, és Senderovics öt év börtönbüntetésre számíthat.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG