Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külföldön tárgyalnak a kaukázusi konfliktus leállításáról


Örmény tüzérség lövi az azerieket 2020. október 20-án.
Örmény tüzérség lövi az azerieket 2020. október 20-án.

Szarkiszjan örmény elnök Brüsszelben, míg a külügyminisztere azeri kollégájával együtt Moszkvában keresi a megoldást a kaukázusi háborús helyzetre.

Armen Szárkiszján örmény elnök Brüsszelbe utazott az Európai Unió vezetőivel tárgyalni, adta hírül a Szabad Európa örmény és azeri szolgálata. Eközben az azeri és az örmény külügyminiszterek Moszkvában tárgyalnak a hegyi-karabahi harcok diplomáciai lezárása érdekében.

Több száz katona és civil vesztette életét a szeptember 27-e óta újra fellángolt háborús események következtében.

Az azeri külügyminisztérium kedden közölte, hogy Dzsejhun Bajramov külügyminiszter Moszkvába utazott az orosz féllel tárgyalni. Örmény kollégájának, Zohrab Mnacakanjannak Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel volt találkozó betervezve.

Ezután a tervek szerint pénteken Mnacakanjan és Bajramov Washingtonba utaznak, Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel is tárgyalni.

Ilham Alijev elnök szól az azeriekhez 2020. október 20-án.
Ilham Alijev elnök szól az azeriekhez 2020. október 20-án.

Az USA, Franciaország és Oroszország a társelnökei az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ, angolul OSCE) úgynevezett Minszki csoportjának. Ez a csoport vezeti a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos viták eddig sikertelen rendezési kísérleteit. A térség helyzete az 1994-es tűzszünet óta ingatag.

Szerdán közben mindkét fél a harcok kiújulását jelezte Hegyi-Karabah környékén. Úgy tűnik, hogy második humanitárius tűzszünetet sem sikerült megtartani.

Tüzérségi tüzet jelentettek különösen a konfliktuszóna déli részéről. Az azerbajdzsáni fél emellett szerdán tagadta, hogy lelőtték egy repülőgépüket.

"Nem igaz az örmény védelmi minisztérium jelentése az azerbajdzsáni légierő lelőtt gépéről."

- állították.

Az Örmény Védelmi Minisztérium szóvivője szerdán korábban azt jelentette be, hogy Hegyi-Karabah légelhárítása lelőtt egy azeri katonai repülőt a térség déli részén. A repülő típusát nem nevezte meg.

A harcok a konfliktus kiterjedésével is fenyegetnek a Kaukázus déli részén, Oroszország és Törökország esetleges beavatkozásával. Utóbbi Azerbajdzsán legszorosabb szövetségese. Emellett az azeri gázt és olajat a világpiacra szállító vezetékek biztonsága miatt is növekedtek aggodalmak.

Armen Szárkiszján a tervek szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, az EU vezető diplomatájával, Josep Borrellel és az Európai Tanács vezetőjével, Charles Michellel találkozik Brüsszelben.

"A NATO és az európai intézmények vezetői várhatóan mindent megtesznek, ami lehetséges, hogy megállítsák Azerbajdzsán és a NATO-tag Törökország katonai lépéseit, ami segíteni fogja a tűzszüneti megállapodások betartását."

- közölte az örmény elnök hivatala.

Armen Szárkiszján örmény elnököt fogadja megbeszélésük előtt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2020. október 21-én.
Armen Szárkiszján örmény elnököt fogadja megbeszélésük előtt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke 2020. október 21-én.

Örményország azzal vádolja Törökországot, hogy zsoldosokat küldött az azeri oldalra. Örményországnak egyébként Oroszországgal van védelmi megállapodása.

A NATO-tag Törökország elutasította a vádat, azt állítja, hogy semmilyen közvetlen szerepe nincs a harcokban.

A Reuters, AFP , Interfax és a TASSZ jelentéseinek felhasználásával

XS
SM
MD
LG