Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Külön tárgyalt az orosz külügyminiszterrel Szijjártó Péter New Yorkban


Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyal New Yorkban 2022. szeptember 23-án.
Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tárgyal New Yorkban 2022. szeptember 23-án.

Szergej Lavrov és a magyar diplomácia vezetője is az ENSZ-közgyűlésre utaztak New Yorkba. A külön megbeszélésről Szijjártó Péter posztolt a közösségi oldalán. A két delegáció Putyin portréja alatt értekezett.

Szijjártó Péter a Facecebookon azzal indokolta a találkozót, hogy felhasználva az ENSZ adta lehetőségeket, elmondta Szergej Lavrovnak: „Magyarország békét akar". Hozzátette, az EU-tagországok külügyminiszterei közül egyedüliként tette ezt.

A 24.hu megjegyzi, hogy vélhetően egy orosz tárgyalóban találkozhattak, mert a képek tanúsága szerint a falról Putyin-portré lógott. Hogy pontosan miről beszéltek, nem derül ki a posztból, a találkozó két nappal azután jött létre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptember 21-én elrendelte a részleges mozgósítást, amelynek azonnal meg kell kezdődnie.

Tüntetések a részleges mozgósítás ellen Oroszországban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:14 0:00

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a mozgósítással az orosz vezetés célja, hogy akár háromszázezer embert is hadrendbe állítson az ukrajnai harcokra. A tartalékosok szeptember 20-án kapták meg az értesítést, hogy jelenjenek meg a hónap végén kezdődő kéthetes kiképzésen.

A találkozóról beszámoló, MTI-hez eljuttatott külügyi közleménye egyebek között arról szól, hogy Szijjártó szerint az ENSZ közgyűlése a legjobb lehetőséget kínálta az ukrajnai béketárgyalások megkezdésére, de eddig nem került és már valószínűleg nem is kerül sor ilyen megbeszélésekre a felek között. A közlemény arra is figyelmeztet, hogy orosz energiahordozók nélkül nem tudna működni a magyar gazdaság.

Beszéde után kivonult az ENSZ-közgyűlésről az orosz külügyminiszter

Mielőtt találkozott Szijjártó Péterrel, Lavrov az ENSZ közgyűlésén megpróbálta megvédeni Moszkva ukrajnai háborúját. Azzal vádolta Kijevet, hogy veszélyezteti az orosz biztonságot, holott nemzete a világ két legnagyobb nukleáris hatalmának egyike. Ukrajna az 1990-es években feladta nukleáris fegyvereit Oroszország biztonsági garanciáiért cserébe.

Lavrov azt is állította, hogy Kijev lábbal tiporja az oroszok és az orosz ajkúak jogait Ukrajnában. Sz orosz diplomácia vezetője beszéde után kivonult a teremből.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra szólította fel a nemzeteket, hogy álljanak szembe Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert az Ukrajna elleni invázió és az ország nagyobb részének elcsatolására tett kísérletei veszélyeztetik a globális stabilitást.

Az Orbán-kormány újabb nemzeti konzultációt tart

Orbán Viktor a Magyar Nemzet szerint a a Fidesz kihelyezett frakcióülésén arról beszélt, hogy idén és jövőre is folytatódik majd Ukrajnában a háború ezért minden eddiginél fontosabb kérdéssé vált Magyarország számára a biztonság és a gazdasági, nemzeti szuverenitás védelme. Ezzel indokolta a honvédelmi alap létrehozását. Szerinte több katonára van szükség, és az ország védelmére kell készülniük.

Később a Fidesz-frakció vezetője, Kocsis Máté bejelentette, hogy felkérték a kormányt, indítson nemzeti konzultációt az Oroszország elleni energiaszankciókról.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG