Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kunhalmi Ágnes ébresztőórával fogja meglepni Donáth Annát a közös ellenzéki lista miatt


Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP társelnökei
Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP társelnökei

Az MSZP március 15-ig százezer aláírást akar összegyűjteni, hogy így gyakoroljon nyomást a többi ellenzéki pártra a közös EP-lista érdekében – jelentette be Kunhalmi Ágnes társelnök, aki meglepetéssel készül Donáth Anna számára.

„Rossz látni, hogy az ellenzék megint belesétál Orbán Viktor csapdájába” – mondta kedd reggel egy sajtóbeszélgetésen az MSZP társelnöke. Kunhalmi Ágnes felidézte, hogy éppen egy éve, 2023 januárjában kezdeményezték, hogy az ellenzéki pártok közös listán induljanak a 2024. júniusi európai parlamenti választáson (amit egy napon tartanak a helyi önkormányzati választásokkal, miután a Fidesz előre hozta októberről), de a többi ellenzéki párt azóta sem hajlandó éremben tárgyalni erről.

„Egy éve mondjuk, hogy a hatalom csapdája a két választás egy napra tétele. Ezt a választók látják, de a többi ellenzéki párt a jelek szerint nem” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, aki szerint közös listával le lehetne győzni a Fideszt, és be lehetne bizonyítani, hogy Orbán Viktor nem verhetetlen. Az MSZP társelnöke konkrétan egy pártot, a Momentumot nevezte meg mint a közös listás indulás egyik akadályozóját, ezért legközelebbi találkozójára egy ébresztőórát visz majd Donáth Annának, a párt leendő elnökének „figyelmeztetésként, hogy későn ébrednek”.

Ehhez kapcsolódóan: Karácsony Gergely közös fővárosi listát javasol a Fidesz „trükközése” miatt

Kunhalmi Ágnes élesen kritizálta a Momentumot, mert a lila színt viselő párt még a fővárosi közgyűlési választáson sem akar közös ellenzéki listát. A politikus szerint ennek hiányában fennáll a veszély, hogy a Fidesz többséget szerez a közgyűlésben, „ami tűrhetetlen és megengedhetetlen”. Az MSZP társelnöke ezért minden politikust, aki a 2022-es közös ellenzéki listán szerezte parlamenti mandátumát, mandátuma visszaadására szólított fel, amennyiben ezúttal nem támogatják a közös ellenzéki EP-listát, mert szerinte „ez erkölcsileg tarthatatlan”.

„Mi a különbség a közös fővárosi közgyűlési és a közös EP-lista között? Mind a kettő egy tisztán listás választás. Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció már bejelentette, hogy Budapesten ilyet szeretne, elismerte, hogy az MSZP-nek van igaza” – mondta Kunhalmi Ágnes. De „mivel a többi ellenzéki párt csak sumákol az ügyben”, az MSZP március 15-ig százezer aláírást fog összegyűjteni annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljon rájuk.

Ehhez kapcsolódóan: Egyszerűen a gerrymandering-jelenségről

Komjáthi Imre, a párt másik társelnöke arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban több száz településre mentek el fórumot, rendezvényt tartani, és mindenhonnan azt a visszajelzést kapták a választóktól, hogy közös listát szeretnének. „Józan paraszti ésszel ezt kellene tennünk, de a pártelitek érdekei mást diktálnak” – mondta. Tóth Bertalan frakcióvezető pedig a Závecz Research egy tavaly novemberi, ezerfős, személyes megkérdezésen alapuló felmérését ismertette, amely szerint az ellenzéki szimpatizánsok nyolcvan százaléka szeretne közös EP-listát, és 94 százalékuk szavazna ilyenre.

Kunhalmi Ágnes ezután arról beszélt, hogy ha az LMP elindítja Vitézy Dávidot főpolgármester-jelöltnek, azzal a Fidesz érdekeit szolgálja. Tóth Bertalan ezzel kapcsolatban azt mondta: remélik, hogy a zöldpárt vezetői meggondolják magukat.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG