Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vizsgálják Le Pen kampánypénzeit, a Mészáros Lőrinc bankjától kapott hitel is gyanús lehet


Marine Le Pen Párizsban 2024. július 1-jén
Marine Le Pen Párizsban 2024. július 1-jén

Sikkasztás, okirat-hamisítás és csalás gyanújával indult nyomozás. Vizsgálják Le Pen kampányra felvett hitelét is – ezt Mészáros Lőrinc bankja adta a francia politikusnak.

Franciaországban vizsgálat indult Marine Le Pen 2022-es elnöki kampányának pénzügyeivel kapcsolatban – írja a Le Monde a párizsi ügyészség közlése nyomán. A nyomozás július 2-án kezdődött. Azt vizsgálják, történt-e sikkasztás, okirat-hamisítás és csalás, ahogy gyanítják, és arra is kiterjed, hogy Le Pen elnökjelöltként a választási kampányban kölcsönt fogadott el.

Marine Le Pen 2022 márciusában tette közzé vagyonnyilatkozatát, amelyből kiderült, hogy a magyar MKB Banktól (ma már MBH) kapott 10,7 millió euró hitelt – ez akkori árfolyamon 4,1 milliárd forint volt. Hivatalosan 11,5 millió eurót költött a kampányára.

A Financial Times szerint Orbán Viktor utasította Mészáros Lőrinc bankját, hogy adjon hitelt a francia elnökjelöltnek. Le Pen a hitel folyósítása előtt nem sokkal, 2021 októberében találkozott Orbánnal Budapesten.

A Nemzeti Tömörülés, Le Pen pártja hétfőn jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért nevű EP-frakcióhoz, amelynek Orbán az egyik társalapítója.

XS
SM
MD
LG