Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Leállnak a szűrések, a halasztható műtétek, kezdik a kórházi ágyak felszabadítását


Koronavírus elleni Pfizer-vakcinát adnak be egy kislánynak az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban 2021. november 6-án
Koronavírus elleni Pfizer-vakcinát adnak be egy kislánynak az Egyesült Államokban, Pennsylvania államban 2021. november 6-án

Továbbra is száz fölött van Magyarországon a járvány napi halálos áldozatainak száma. Hétfőtől kezdik a kórházi ágyak kiürítését, húsz százalékot kell a covidos betegek részére felszabadítani. Zágrábban, Splitben és Csáktornyán is azonosították a koronavírus még fertőzőbb, delta plusz variánsát.

Csütörtök óta 8370 új fertőzöttet igazoltak Magyarországon, ezzel a járvány kezdete óta összesen 939 784 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 116 beteg, velük az elhunytak száma 31 867 főre emelkedett. A kormányzati járványportál szerint az aktív fertőzöttek száma 89 581. Kórházban 5147 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 509-en vannak lélegeztetőgépen.

Leállnak a szűrések, a halasztható műtétek, kezdik a kórházi ágyak felszabadítását

November 15-e, hétfőtől kezdik a kórházi ágyak szabaddá tételét. Az erről szóló miniszteri levél szerint 12.093 ágyat kell biztosítani a súlyos koronavírusos betegeknek. Ebből tíz százaléknak, 1209 ágynak az intenzív osztályokon kell rendelkezésre állnia – derül ki Kásler Miklós leveléből, amelyet a kórházigazgatóknak küldött és amelyet a Magyar Hang közölt.

Mint a levélből kiderül, hét budapesti és 23 vidéki Covid-kórházra vonatkozik az ágyak felszabadítása. Ismét megnyitja kapuit a kiskunhalasi mobil járványkórház is. Az egészségügyi szolgáltatók újranyitásáról májusban hozott rendelkezéseket visszavonta a miniszter. Így november 15-től az azonnali egészségügyi ellátást nem igénylő beavatkozásokat el kell halasztani, és ismét leállnak a szűrővizsgálatok.

Megjelent a még fertőzőbb variáns

Horvátországban, Zágrábban, Splitben és Csáktornyán (Čakovec) is azonosították a koronavírus delta plusz variánsát, amely tíz százalékkal gyorsabban terjed az eredeti delta-variánsnál.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 6987 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, a vírus okozta Covid–19 betegségben hatvanhatan haltak meg. Kórházban 2008 beteget ápolnak, közülük 257-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 1 990 925-en kaptak védőoltást, közülük 1 837 846-an már a második adagot is felvették. Csütörtökre rekordot döntött az egy nap alatt beoltottak száma. Több mint 27 ezren vették fel a védőoltást, ebből 16 ezren valamelyik vakcina első adagját.

Az MTI idézi a horvát lapokat, amelyek szerint a növekvő oltakozási hajlandóság egyik oka, hogy drasztikusan emelkedtek az esetszámok és magas a halálozási arány. A másik ok, hogy a nemzeti válságstáb hétfőtől újabb szigorításokat vezet be. Kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, köztük az oktatási intézményekre is.

Itthon is jöhet az 5–11 évesek oltása

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Magyar Nemzetnek beszélt arról, hogy év végén elkezdhetik az 5–11 év közöttiek koronavírus elleni oltását Pfizer–BioNTech-vakcinával, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már az idén jóváhagyhatja. Mint mondta, az oltás elfogadását már kérvényezték, a döntés év végére várható.

XS
SM
MD
LG