Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Legalább tíz ember meghalt az újabb orosz légitámadásokban Csernyihivben


Az orosz légicsapást szenvedő épületek egyike Csernyihivben 2024. április 17-én
Az orosz légicsapást szenvedő épületek egyike Csernyihivben 2024. április 17-én

Volodimir Zelenszkij hangsúlyozta, hogy a hadseregnek nem volt elég légvédelmi rakétája a csapások elhárításához.

Vjacseszlav Csausz, a Csernyihivi terület kormányzója arról számolt be, hogy reggel 9 óra körül adták ki a légoltalmi riasztást, nem sokkal ezután csapódtak be a lövedékek. Eddig tíz halálos áldozatról és húsz sebesültről tudni.

A régió azonos nevű, Kijevtől nagyjából 145 kilométerre fekvő székhelyének polgármestere, Olekszandr Lomako közölte, hogy a megszállók a polgári infrastruktúrát célozták szerdán. A várost már többször érte találhat az orosz invázió több mint két évvel ezelőtti megindítása óta.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna lőszerhiány miatt nem tudja megakadályozni az energetikai létesítmények rombolását

„Sajnos a halottak száma még emelkedhet. Ez nem történt volna meg, ha Ukrajna elegendő légvédelmi eszközt kapott volna, és a világ eltökéltsége is határozottabb lenne az orosz terrorral szemben” – írta az ukrán elnök Telegramon.

„Az eltökéltség számít. A támogatás is számít. Az ukrán eltökéltség megfelelő. A partnerek részéről is elégséges elkötelezettségre lenne szükség, és ennek az elégséges támogatásban is tükröződnie kellene” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna ismét légvédelmi támogatásért folyamodott a szövetségesekhez

A történtek demonstrálják az orosz invázióval szembeszálló ukrán hadsereg egyre súlyosabb helyzetét, amelynek egyik főbb okát a szövetségesek akadozó katonai támogatása jelenti, miközben a megszállók újult erővel kezdték bombázni a civil infrastruktúrát, így az energetikai létesítményeket is.

Ukrajnának elemzők szerint huszonöt Patriot rendszerre lenne szüksége teljes területe lefedéséhez, a Nyugat viszont vonakodik újabb eszközöket szállítani. Németország kivétel ez alól, nemrégiben újabb rendszer küldését jelentették be Berlinben.

Az amerikai képviselőház republikánus elnöke bejelentette, hogy a héten külön-külön szavazhatnak az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról, vagyis elemeire bontanák a szenátus által már elfogadott, de a törvényhozásban immár több mint két hónapja elakadt, 95 milliárd dolláros segélycsomagot.

Ehhez kapcsolódóan: Az amerikai képviselőház külön-külön szavazhat az ukrajnai, az izraeli és a tajvani támogatásról

Az utóbbi időben a kijevi hadvezetés egyre inkább a pilóta nélküli eszközökre támaszkodik, amelyekkel mélyen Oroszország területén belül hajt végre támadásokat, elsősorban katonai létesítményeket, illetve kőolaj-finomítókat célozva.

Szerda hajnalban erős robbanások rázták meg az Oroszország által már 2014-ben illegálisan elcsatolt Krím félszigeten lévő Dzsankoj katonai repülőterét.

A helyi hatóságok egyelőre nem kommentálták a történteket.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG