Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lejár a türelmi idő az amerikai iskolákban, a kötelező oltások nélkül nem lehet órára menni


Covid–19 elleni védőoltás beadása Arletában, Los Angelesben
Covid–19 elleni védőoltás beadása Arletában, Los Angelesben

A Covid mellett más, korábban legyőzöttnek hitt betegségek is beárnyékolják a tanévet az Egyesült Államokban, mivel a járvány idején kevesebbet adtak be a szokásos – gyermekbénulás, kanyaró, tetanusz és szamárköhögés elleni – védőoltásokból. A kötelező oltásra sok helyen csak a tanévkezdés után lehet időpontot kapni.

A koronavírus-járvány miatt tavaly világszerte megszakadtak a rutinszerű orvosi látogatások, az egészségügy túlterheltsége vagy a kórházi fertőzésveszély miatt. A gyerekkori védőoltások szempontjából az Egyesült Államokban fontos az is, hogy az elmúlt évben nem tartották meg a nyári táborokat és sporttáborokat, mivel hagyományosan sok gyerek itt kapja meg a kötelező oltásokat.

Most a gyermekorvosok és a pedagógusok azon fáradoznak, hogy az elmaradások miatt a gyerekek ne maradjanak távol az iskolától, és ne legyenek kitéve a fertőző betegségeknek. Az oktatási szervezetekből álló Learning First Alliance ezzel a céllal indított lakossági tájékoztató kampányt. Richard Long, a szervezet ügyvezetője az Associated Pressnek azt mondta: „A gyerekek egy része idén ősszel súlyosan megbetegedhet, és a szomorú az, hogy ez nagyrészt megelőzhető lenne.”

Kimaradt kötelezők

A 18 év alatti amerikaiak mintegy felére kiterjedő Vaccines for Children program keretében megrendelt és beadott, nem influenza elleni védőoltások száma azután zuhant, hogy Donald Trump korábbi elnök 2020 márciusában nemzeti vészhelyzetet hirdetett. Egy ezt követő, júniusban közzétett, tíz joghatóságot érintő felülvizsgálat kimutatta, hogy annak ellenére, hogy a beadott dózisok tavaly ősszel ismét megközelítették a járvány előtti szintet, még mindig sok gyerek maradt védettség nélkül azok közül, akik nem kapták meg a menetrend szerinti védőoltásukat.

A járvány alatt az Egyesült Államokban türelmi időszakot vezettek be, amely idő alatt a kötelező védőoltásokkal még nem oltott gyerekek is járhatnak iskolába. Ez azonban az idei tanév kezdetén lejár, és sok klinikán feszített tempóban dolgoznak a még hátralévő oltások beadásán, a járvány alatt is meglévő kapacitáshiány azonban lassítja a kampányt.

Elfelejtett betegségek

Dr. Melinda Wharton, a CDC Immunizációs Szolgáltatási Osztályának igazgatója elmondta: a helyzeten tovább ront a Covid–19-vakcinák körüli politikai botránykeltés és félretájékoztatás. „Sok közösséget megosztanak az oltások, hitkérdéssé vált, hogy valaki bízik-e a vakcinákban” – mondta.

Dr. Sara Goza, az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia korábbi elnöke elmondta, hogy Georgia állambeli Fayetteville-ben működő rendelőjét elárasztották a családok, akiknek be kellett pótolniuk az oltásokat még az augusztus eleji első tanítási nap előtt. A roham akkora fennakadást okozott, hogy sok más beteg ellátására nem maradt idő. „Még más gyermekorvosok páciensei is felhívtak minket. Azt gondolták, hogy mi be tudjuk osztani őket oltásra, amikor a saját orvosuknál már nem maradt hely.”

A szakértők szerint néhány szülő továbbra is vonakodik beadatni a kötelező oltást, mert vagy szkeptikus az oltásokkal kapcsolatban, vagy mert kimerítette a világjárvány, és egy olyan generációból származnak, amely már nem emlékszik rá, milyen súlyos következményei lehetnek a gyermekbénulásnak és a hasonló betegségeknek.

„Az átlagemberek azt mondják, belefáradtam az orvosi kérdéseken való gondolkodásba, nyaralni akarok, kimenni a szabadba, el akarok menni a tengerpartra, más nem érdekel.”

Nehéz értelmes párbeszédet folytatni az oltásokról

Emellett a Covid-oltásokkal kapcsolatban elindult viták belefolynak az egyéb oltásokkal kapcsolatos közbeszédbe is. Amikor a pennsylvaniai egészségügyi minisztérium a múlt héten emlékeztette a szülőket a gyerekek kötelező oltásaira, a közösségi oldalakon a hozzászólások a Covid–19-vakcinákról és a kötelező maszkviselésről szóló vitába torkolltak. Még az oltások mellett elkötelezettek is fáradtnak tűntek. „Ez kezd nevetségessé válni” – jegyezte meg egy szülő, aki azt kifogásolta, hogy a kötelező oltásra csak az iskolakezdés után lehet időpontot kapni.

A tankerületeket oltásügyben a szövetségi oktatási és egészségügyi minisztériumok is próbálják segíteni. Több állam kormányzója, köztük a marylandi republikánus Larry Hogan és a kansasi demokrata Laura Kelly a nemzeti oltási tudatosság hónapjává nyilvánították augusztust, hogy ezzel is elősegítsék a szabályok betartását.

Az országos szervezetek, mint például a Learning First Alliance egyelőre leginkább csak tájékoztatással tud segíteni. A csoport nemrég arról indított információs kampányt az igazgatóknak, tanároknak, iskolaorvosoknak és más alkalmazottaknak, például az iskolabuszsofőröknek és a gondnokoknak, hogy a különböző korú tanulóknak milyen oltásokra van szükségük, és hol lehet ezeket megkapni.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG