Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lengyelországban a nemzet elpusztításával vádolja a tüntetőket a kormánypárt feje


Az abortusztörvényt tovább szigortó alkotmánybírsági döntés ellen tüntetnek október 28-án a lengyelországi Gdanskban.
Az abortusztörvényt tovább szigortó alkotmánybírsági döntés ellen tüntetnek október 28-án a lengyelországi Gdanskban.

Tovább folynak a tiltakozások Lengyelországban, miután egy alkotmánybírósági döntés lényegében betiltotta az abortuszt. A kormány „baloldali fasisztáknak” nevezi a tiltakozókat, és arra kéri híveit, védjék meg a templomokat. Több tiltakozóra nacionalisták támadtak.

Lengyelország-szerte hetedik napja tömegek tüntetnek az utcákon, van ahol sztrájkolnak is, miután az alkotmánybíróság egy döntése megtiltotta az abortuszt abban az esetben is, ha a magzat beteg. Az országban a járványügyi tiltások ellenére tömeges tiltakozásokat tartanak, az abortusztilalom ellen demonstrálók úgy érzik, hogy a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt általában véve is korlátozza a jogaikat.

Több nagyvárosban is tüntettek

Miközben a katonai rendőrséget is kivezényelték a tömeg felügyeletére, az emberek a lengyel kormány lemondását követelik. Több országban is szimpátiatüntetéseket tartottak a lengyel nők mellett, tiltakozók gyűltek össze Stockholmban, Lisszabonban, Rómában és Budapesten is a helyi lengyel nagykövetségek előtt.

A lengyel alkotmánybíróság nemrég alkotmányellenesnek mondta ki a beteg magzatok művi vetélését. Mivel az országban az abortuszok jelentős többségét ezzel az indokkal végezték, a döntés lényegében betiltotta az abortuszt Lengyelországban.

Varsóban szerdán a tüntetők az Ordo Iuris nevű konzervatív csoport irodája elől - ez a csoport évek óta a művi terhességmegszakítás teljes betiltásáért lobbizik -, a rohamrendőröktől körbezárt parlament épületéhez vonultak. Más nagyvárosokban, köztük Krakkóban, Wrocławban (Boroszló), Szczecinben, és Łódźban is az utcára vonultak az emberek.

A kormánypárt vezetője szerint a tiltakozók elpusztítják Lengyelországot

A parlamentben Lengyelország legbefolyásosabb politikusa, a kormánypártot vezető Jaroslaw Kaczynski az ellenzéket ekézte, amiért azok szerinte a pódiumról lázítják az embereket, hogy tüntessenek a járvány idején. „Elpusztítják Lengyelországot. Halálos veszélynek teszik ki az embereket, maguk bűnözők” – mondta Kaczynski.

A tiltakozásokat és a sztrájkokat egyébként főként a Women's Strike nevű női jogvédő csoport szervezi. Az országban a tiltakozások ellenére a mélyen konzervatív kormány azt mondja, nem engednek a szigorításból. A közvélemény-kutatások szerint a lengyelek többsége ellene van az alkotmánybíróság döntésének, és nem várt csoportok is beálltak a tiltakozók mögé, például a gazdálkodók és a bányászok. Egy másik szerdai felmérés szerint a Jog és Igazságosság párt támogatottsága csökkenni kezdett, egy hónapja még 39 százalékon álltak, most 26 százalékos a támogatottságuk.

Törés a társadalomban

„Annyira dühös vagyok! Nincs joguk hozzá, hogy döntsenek az életem felől, a személyes döntéseimről, a jövőmről” – mesélte az AP riporterének Julka Wojciechowska egy 19 éves varsói egyetemista tiltakozó. „Nem értik a fiatalokat. Nem értik, most milyen a világ, de szabályozni akarják az életünket. Soha nem fogjuk hagyni ezt.”

A tüntetések jól mutatják, hogy a hagyományosan katolikus, de társadalmi változáson áteső Lengyelországban komoly törés van a társadalomban. Az emberek a katolikus egyházat és Kaczynskit okolják a szigorítás miatt. A lengyel kormánypárt vezetője korábban azt mondta, hogy az olyan terhességek esetén is, ahol a magzat súlyosan sérült és nincs esélye a túlélésre, meg kell szülni a gyermeket, hogy „megkeresztelhessék és eltemethessék, hogy legyen neve.”

Jobboldali szélsőségesek támadtak a tüntetőkre

A tiltakozók miséket zavartak meg, templomokat rongáltak meg, mire Kaczynski arra szólította fel a kormánypárt szimpatizánsait, hogy védjék meg a templomokat „bármi áron”. Szerdán több templom körül tömeg gyűlt össze, akik vallásos énekekkel próbálták meg elnyomni a demonstrálók szidalmait. Voltak, akik úgy értelmezték Kaczynski szavait, mint felhívást az erőszakra.

Az állami tévécsatorna „baloldali fasisztáknak” nevezte a tiltakozókat, Mariusz Kaminski pedig azt ígérte, hogy a rendőrség „határozottan fel fog lépni” az „agresszív és szentségtörő” cselekményekkel szemben.

Az országban több helyen kopaszok támadtak a tüntetőkre, a maszkos férfiak, akik a radikális jobboldalra jellemző ruhát viseltek, botokkal, késekkel és könnygázzal támadták a tiltakozókat. A Gazetta Wyborcza lengyel lap arról számolt be, hogy nacionalisták a lap tudósítóját is megtámadták.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG