Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lesújtónak tartja az új közpénzes adatbázist a K-Monitor blogja


Szőke Lajos Aranyvonat című kompozíciója a Magyar Pénzmúzeum bejáratánál a főváros I. kerületében 2023. január 14-én (képünk illusztráció)
Szőke Lajos Aranyvonat című kompozíciója a Magyar Pénzmúzeum bejáratánál a főváros I. kerületében 2023. január 14-én (képünk illusztráció)

Az új közpénzes adatbázisnál éppen az ellenkezőjét csinálták a készítők annak, mint amit a civilek kértek a társadalmi egyeztetésen – írta a K-Blog, a K-Monitor blogoldala. Kipróbálták az oldalt, amelyet lesújtóan rossznak találtak. Nem lehet nevek alapján keresni a szerződések között, és számos más hiányossága is van az új oldalnak a cikk szerint.

Kedd éjfélig kellett a költségvetési szerveknek teljesíteniük az első kéthavi közzétételüket a tavaly november 29. óta kötött szerződéseikről a kormány új közpénzes adatbázisban – olvasható a cikkben. Az EU által indított feltételességi eljárásban tett magyar vállalások egyike volt a közpénzköltések átláthatóságának javítása érdekében egy új központi adatbázis létrehozása, amely a közpénzes szerződések adatait tartalmazza, és nyilvánosan hozzáférhető – írja a K-Blog.

Az új törvény szerint a minisztériumok, önkormányzatok és hatóságok az ötmillió forint feletti szerződéseikre vonatkozó adataikat egy új felületen, a Központi Információs Közadat-nyilvántartáson keresztül hozzák nyilvánosságra. Ezeket az adatokat eddig az intézmények a saját weboldalukon közölték – emlékeztet a cikk.

A szerződéseket nem kell közzétenni, mint például Csehországban vagy Szlovákiában, csupán a legfőbb adatait. A cikk szerint hiányoznak olyan szervezetek az oldalról, amelyek közfeladatot látnak el, de nem költségvetési szervek, például az ezermilliárdos vagyont kezelő közérdekű vagyonkezelő alapítványok.

Ehhez kapcsolódóan: „Folyamatosan nyomon követhető lenne, ha valamit simliskedtek” – A K-Monitor a pártfinanszírozás átláthatóságáról

A K-Blog szerint nyilvánvaló, hogy az oldal létrehozásakor egyáltalán nem vették figyelembe azoknak a szempontjait, akik a közérdekű adatokkal napi szinten dolgoznak.

  • Az adatok csak elkülönülten, intézményenként, kéthavonta külön-külön fájlokban érhetők el, gépi módszerrel nem feldolgozhatók.
  • Nem lehet kedvezményezettekre, illetve a költségvetési szervekkel szerződő felekre keresni.
  • Az intézményeknek nincs egyedi azonosítójuk, amelyekkel kivédhetők lennének a hibás adatközlések (például elgépelt név).
  • Nem listázhatók az adatbázisban található entitások, nincs saját hivatkozható oldaluk minden rájuk vonatkozó szerződéssel.
  • Nem lehet letölteni nyers formában a teljes adatbázist elemzés céljából, adatközlésenként egy darab csv-fájlt generál az oldal, de mivel az vesszővel ellátott, és a szöveg is tele van vesszővel, nem lehet belőle normális, elemezhető táblázatot generálni.
  • A portál felesleges captchákkal és nem logikus felépítéssel nehezíti az adatok elérését

– sorolta a feltárt hiányosságokat a K-Blog.

XS
SM
MD
LG