Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Letartóztatási hullám Minszkben a KGB-s tűzharc után


Felvonulás a lelőtt belarusz informatikus emlékére Kijevben 2021. szeptember 29-én
Felvonulás a lelőtt belarusz informatikus emlékére Kijevben 2021. szeptember 29-én

A belarusz hatóságok arról számoltak be, hogy sok embert letartóztattak „kormányzati tisztviselő megsértése” és más vádak címén azután a rendőrségi lövöldözés után, amelyben egy minszki lakásban meghalt egy titkosszolgálati tiszt és egy informatikus.

A vizsgálóbizottság közlése szerint október 6-án 136 embert vettek őrizetbe, és további letartóztatások is várhatók.

Ez a legújabb fejlemény a szeptember 28-i zavaros tűzharccal kapcsolatban, amelyben Andrej Zeltszar, az EPAM nevű nagy amerikai informatikai cég munkatársa életét vesztette.

A hatóságok azt állítják, hogy „egy különösen veszélyes bűnöző” tüzet nyitott a biztonsági tisztekre, miután megjelentek a lakásán, és „terroristatevékenységek résztvevőit” keresték. Zeltszar mellett meghalt Dzmitij Fedaszjuk, az ország fő biztonsági ügynökségének, a KGB-nek tisztje is.

Lukasenka: Tudjuk, ki kicsoda

A hét elején Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető kijelentette, hogy megbüntetik a rajtaütést kritizáló embereket, és különösen azokat, akik Fedaszjukot bírálják.

Az elsők között tett nyilvánosan megjegyzést a történtekről Valer Capkala száműzetésben élő volt elnökjelölt, aki szerint Zeltszar arra mutatott példát minden belarusznak, hogyan lehet ellenállni Lukasenka kormányának.

Lukasenka megtorlással fenyegette meg azokat, akik bejegyzést tettek közzé az ügyről a közösségi médiában, és Zeltszart dicsérték, Fedaszjukot pedig bírálták. Azt mondta: „Minden fiókjuk megvan, látjuk, ki kicsoda.”

Társadalmi gyűlölet szításával is vádolják őket

A kormánytisztviselő megsértésének vádja mellett a letartóztatottakat „társadalmi gyűlölet szításával” is vádolják.

Számos emberi jogi szervezet beszámolt a razziáról és arról, hogy milyen körülmények között tartják a foglyokat.

Belaruszt példátlan kormányellenes tüntetések kavarták fel a 2020 augusztusi elnökválasztás után, amikor Lukasenka bejelentette az újraválasztását.

Felszámolták a legrégibb emberi jogi szervezetet is

Ellenzéki csoportok csalásról beszéltek, és sok nyugati kormány elutasította Lukasenka győzelmének elismerését.

A hónapokig tartó utcai tüntetésekre válaszul a kormány több ezer embert tartóztatott le, és az ellenzéki vezetők nagy részét száműzetésbe kényszerítette.

A hét elején a Belarusz Legfelsőbb Bíróság elrendelte az ország legrégebbi emberi jogi szervezetének, a Belarusz Helsinki Bizottságnak a felszámolását.

XS
SM
MD
LG