Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lettország lerombolt egy szovjet emlékművet, Kelet-Európából is sorra tűnnek el


Így távolították el a szovjet háborús emlékművet Riga belvárosából 2022. augusztus 23-án
Így távolították el a szovjet háborús emlékművet Riga belvárosából 2022. augusztus 23-án

Lettországban ledöntötték a Vörös Hadseregnek a náci Németország felett aratott győzelmére emlékező szovjet emlékművét. Egy sor hasonló tűnt el mostanában Kelet-Európában Oroszország és az ukrajnai háború elítélésének jeleként.

A munkások augusztus 25-én rombolták le a nyolcvan méter magas obeliszket, amely a bámészkodók éljenzése és tapsa közepette zuhant a közeli tóba Riga belvárosában.

Az 1985-ben felállított emlékmű a második világháború idején a balti államokat megszálló náci Németország felett aratott szovjet győzelem emlékére készült. Ám sok lett számára sértéssel felérő emlékeztető volt a szovjet megszállás és elnyomás évtizedeire, amelyek 1991-ben értek véget, amikor Lettország kikiáltotta a függetlenségét.

A lett parlament májusban szavazta meg a Győzelem parkjában álló emlékmű lerombolását, nagyjából három hónappal azután, hogy Oroszország ukrajnai inváziója aggodalmat váltott ki Közép- és Kelet-Európában, ahol a szovjet kommunista rezsimek emléke még ma is fájdalommal tölti el az embereket.

Az oroszok Lettország lakosságának mintegy 25 százalékát teszik ki.

Moszkva egyelőre nem reagált az emlékmű lebontására.

Korábban az orosz tisztviselők dühösen válaszoltak minden olyan felvetésre, hogy az ilyen emlékműveket esetleg lerombolhatják. 2007-ben, amikor Észtország eltávolított egy hasonló második világháborús emlékművet Tallinn központjából, a várost heves zavargások rázták meg, és az országot hatalmas kibertámadás érte, amelyért orosz hekkereket hibáztattak.

Egy nappal ezelőtt a délnyugat-lengyelországi Brzeg városban is megkezdték a szovjet háborús emlékmű lerombolását. Ez a 24. olyan emlékmű, amely március óta eltűnik a helyéről Lengyelországban.

Észtország kormánya múlt héten szintén nekilátott egy második világháborús szovjet emlékmű eltávolításának az orosz határ közelében az egyik városból.

Készült az AP és a Delfi beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG