Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Levette a szankciós listáról a Wagner-csoport tulajdonosának anyját az Európai Unió Bírósága


A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin az ukrajnai háborúban elesett egyik zsoldosa temetésén Szentpétervár közelében 2022. december 24-én
A Wagner-csoport alapítója, Jevgenyij Prigozsin az ukrajnai háborúban elesett egyik zsoldosa temetésén Szentpétervár közelében 2022. december 24-én

Nincs üzleti, csak családi kapcsolat Jevgenyij Prigozsin, a Putyin-párti Wagner-csoport tulajdonosa és anyja között az Európai Unió Bírósága szerint, ezért a testület helyt adott Violetta Prigozsina kérelmének, és levette az asszonyt a szankciós listáról – közölte a luxemburgi bíróság szerdán.

Az Európai Unió Tanácsa a Krím 2014. márciusi jogellenes orosz annektálására, valamint Oroszország kelet-ukrajnai destabilizációs tevékenységeire válaszul 2014. március 17-én egy sor korlátozó intézkedést fogadott el.

A határozat egyebek mellett olyan korlátozásokról rendelkezett, amelyek célja, hogy megakadályozzák Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét aláásó vagy veszélyeztető cselekményekért felelős személyek belépését az Európai Unió területére, valamint a tanács befagyasztotta pénzeszközeiket és gazdasági érdekeltségeiket.

Hasonló szankciókat szabott ki a velük kapcsolatban álló személyekre, szervezetekre vagy testületekre – olvasható a bíróság közleményében.

Ehhez kapcsolódóan: Ki az a Jevgenyij Prigozsin, aki „Putyin séfjeként” az amerikai választási beavatkozásról beszélt?

Oroszország Ukrajna elleni háborújának 2022. februári kezdete óta a tanács egyebek mellett az orosz kormány tagjait, bankokat, üzletembereket és a Duma tagjait is felvette a szankciós listára, ahogy Violetta Prigozsina nevét is, aki Jevgenyij Prigozsin édesanyja. Jevgenyij Prigozsin felelős a Wagner-csoport zsoldosainak ukrajnai bevetéséért, a Krím jogellenes elcsatolását követően nagy összegű közbeszerzési szerződést kötött az orosz védelmi minisztériummal.

A tanács szerint anyja a Concord Management and Consulting LLC tulajdonosa, amely a Concord-csoporthoz tartozik, amelyet fia alapított, és 2019-ig a tulajdonosa volt. Emellett más, a fiához kötődő vállalkozások tulajdonosa is. A tanács véleménye szerint ezért olyan intézkedéseket és politikákat támogatott, amelyek aláássák Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét.

Korábbi cikkünk a témában: Évekig tartó tagadás után Putyin szövetségese elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoportot

Az Európai Unió Bírósága szerdán meghozott ítéletében helyt adott Violetta Prigozsina kérelmének, amely megtámadta a szankciós listára helyezését. A bíróság egyebek mellett megállapította, hogy az ügy iratai szerint Prigozsina 2017 óta már nem tulajdonosa a Concord Management and Consultingnak, noha korábban részesedéssel rendelkezett a vállalkozásban. Ezenfelül a tanács nem bizonyította, hogy a korlátozás elfogadásának időpontjában más, a fiával kapcsolatban álló vállalkozások tulajdonosa volt.

Következésképpen az a kapcsolat, amely az érintett időpontban a két személy között fennállt, kizárólag családi kapcsolatukon alapult, ami a tanács által alkalmazott kritériumok és a bíróság ítélkezési gyakorlatára tekintettel nem elegendő ahhoz, hogy igazolja a felperes felvételét a szankciós listára – olvasható a bíróság közleményében.

A bíróság határozata ellen annak közlésétől számított két hónapon és tíz napon belül lehet fellebbezni.

XS
SM
MD
LG