Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Amerikai adófizetők pénzéből épült negyedben likvidálták az al-Káida vezetőjét


Ajmán az-Zavahiri
Ajmán az-Zavahiri

Amerikai dróntámadás végzett a terroristavezér Ajmán az-Zavahirivel, ironikus módon az afgán főváros jórészt amerikai pénzből épített, kifejezetten biztonságosnak számító negyedében.

A dzsihadista hálózat vezetője hírszerzési értesülések szerint éveken át az Afganisztán és Pakisztán közötti zord hegyvidékes területen bujkált. A világ egyik legkeresettebb terroristájának számító férfit azonban végül a kabuli diplomáciai negyedben található, Serpúr nevű városrészben érte a halál, ahol az utóbbi hónapokban tartózkodott.

A csendes lakóövezetet az Egyesült Államok 2001-es afganisztáni beavatkozását követően építették fel, és az ország új politikai elitjének számos tagja költözött ide. A területen drága villák sorakoznak, amelyek némelyikét nemzetközi vállalatok és nagykövetségek vették birtokba.

A negyed az iszlamista tálib lázadók tavalyi hatalomátvételét követően a mindent átható korrupció és büntetlenség szimbólumává vált. Az épületek legnagyobb részére állítólag magas rangú tisztségviselők és nagyhatalmú, a megszállás során meggazdagodott volt hadurak tették rá a kezüket.

Sok helyi lakos egyszerűen Csurpúrnak nevezi a kerületet. A csur azt jelenti dari nyelven, hogy lopott. Egy nagyobb korrupciós botrány után, 2003-ban a rendőrség erőszakkal kitelepített több száz embert Serpúrból, azonban számos, ugyancsak illegálisan földterülethez jutott szereplő, köztük hat miniszter a közfelháborodás ellenére sem volt hajlandó kiköltözni.

Az amerikai kivonulást követő tálib hatalomátvétel nyomán a szervezet több vezetője is beköltözött az üres serpúri villákba. Ekkoriban települhetett ide maga Zavahiri is, aki egy fallal és szögesdróttal körbekerített, háromszintes házban lakott a családjával.

Névtelenséget kérve nyilatkozó források szerint az al-Káida első emberére akkor csaptak le egy pilóta nélküli repülőgépről kilőtt Hellfire rakétával, amikor megjelent a háza erkélyén.

Egy magát megnevezni nem kívánó tálib illetékes azt mondta a Szabad Európának, hogy az épület az Egyesült Államokban körözött terroristaként számontartott Szirádzsuddín Hakkáni belügyminiszter tulajdonában van.

Mint közölte, Zavahiri rendkívül szigorú biztonsági óvintézkedések közepette élt, egyedül Hakkáni és a tálib védelmi miniszter, Mohammad Jakub molla kereste fel időnként. „A dróntámadást követően teljesen elkordonázták az utcát. Senki nem mehetett oda” – emlékezett vissza.

Sokak szerint a célzott likvidálás azt jelzi, hogy a tálibok minden korábbi ígéretükkel ellentétben most is menedéket nyújtanak terroristáknak, ami tovább nehezíti az új rezsim nemzetközi elismertetését és így a segélyek folyósításának újraindítását.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter leszögezte, hogy a tálibok Zavahiri bújtatásával súlyosan megsértették az egyezményt, amelyet az Egyesült Államokkal kötöttek 2020-ban Dohában.

A tálibok szóvivője ezt nem kommentálta, ugyanakkor ő is a megállapodás megsértésével vádolta meg Washingtont a dróntámadás miatt.

Ajmán az-Zavahiri azt követően vette át az al-Káida vezetését, hogy az alapító Oszáma bin Ládennel amerikai különleges egységek 2011-ben végeztek pakisztáni rejtekhelyén. A 71 éves férfi volt az egyik főszervezője a 2001. szeptember 11-i terrortámadásoknak, amelyek nyomán az Egyesült Államok megszállta Afganisztánt és megdöntötte a tálibok irányította rezsimet.

XS
SM
MD
LG