Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lukasenka megsértésével vádolnak egy ismert belarusz bloggert


Andrej Bjaljauszki fehérorosz blogger
Andrej Bjaljauszki fehérorosz blogger

Megkezdődött Andrej Bjaljauszki belarusz blogger pere, aki a vádak szerint megsértette Aljakszandr Lukasenka autoriter uralkodót. Közben a kormány a két évvel ezelőtti, vitatott elnökválasztást követően továbbra is keményen fellép a másként gondolkodók ellen.

A minszki székhelyű Vjaszna emberi jogi központ hétfőn közölte, hogy a 45 éves Bjaljauszki tárgyalása Anton Dudal bíró előtt, zárt ajtók mögött zajlik a keleti Babrujszk városában.

Bjaljauszki Van egy kérdésem című projektje a TikTokon és a YouTube-on társadalmi, gazdasági és politikai kérdésekről szól, és népszerű a belarusz internetezők körében. Április végén tartóztatták le a bloggert, akit Lukasenka megsértésével vádoltak meg.

Bjaljauszki letartóztatása után a belarusz állambiztonság átvette a TikTok-fiókja feletti ellenőrzést.

A blogger egyike azon tucatnyi belarusznak, akiket az ellenzék szerint manipulált választások óta bíróság elé állítottak, miután a hatóságok brutálisan elfojtották a kritika minden formáját.

Jogvédők és ellenzéki politikusok szerint a választást Lukasenka uralmának meghosszabbítása érdekében manipulálták. Az országos tüntetéseken ezreket vettek őrizetbe, hiteles jelentések szerint a biztonsági erők bántalmazták és kínozták a tüntetőket. Az erőszakos fellépés következtében többen meghaltak.

Számos belarusz ellenzéki vezetőt letartóztattak vagy arra kényszerítettek, hogy hagyja el az országot, Lukasenka pedig nem hajlandó tárgyalni az ellenzékkel.

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és számos más ország nem ismeri el Lukasenkát a választások nyertesének, több szankciót is bevezettek ellene és rezsimjére a választási csalás és a rendőri elnyomás miatt.

XS
SM
MD
LG