Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyar beavatkozások külföldön, választási körzetek átrajzolása, visszaeső PISA-eredmények


Orbán Viktor kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök Párizsban 2023. december 7-én
Orbán Viktor kormányfő és Emmanuel Macron francia elnök Párizsban 2023. december 7-én

Amikor Orbán Viktor a külföldi, aki beavatkozik más országok választásába. Néha megszalad a ceruza: a választási körzetek átrajzolása. Ismét inkább visszaesést mutatnak a PISA-eredmények. A hét legfontosabb cikkeiből válogattunk.

Amikor Orbán Viktor a külföldi, aki beavatkozik más országok választásába

Arra hivatkozva fogadná el a kormány a szuverenitásvédelminek nevezett törvényt, hogy meggátolja a külföldi beavatkozást a magyar közügyekbe és választásokba. Ehhez képest az elmúlt években többször előfordult, hogy a miniszterelnök vagy a hozzá közel állók akár pénzügyileg is segítették Orbán Viktor külföldi szövetségeseit. A Szabad Európa új bizonyítékot talált arra, hogy szeptember végén a Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda Szlovákiában hirdetett egy migránsellenes videót – épp akkor, amikor az ottani választási kampány idején nagyobb számban jelentek meg bevándorlók Dél-Szlovákiában.

Néha megszalad a ceruza: a választási körzetek átrajzolása

A választási körzethatárok politikailag motivált manipulálása nem csodaszer, főleg nem önkormányzati szinten, azonban része lehet a választói akarat eltorzításának. Megvizsgáltunk néhány friss települési körzetbeosztást. Kormánypárti és ellenzéki önkormányzatoknál is találtunk gyanús jeleket.

Ismét inkább visszaesést mutatnak a PISA-eredmények

Az előző méréshez képest a PISA-tesztek alapján romlott a 15 éves magyar diákok matematikatudása, a szövegértés és a természettudományok területe nem változott érdemben, tízéves időtávon azonban már mindenhol visszaesés látszik. Az OECD szerint jelentős részben inkább ész, mint sok pénz kérdése az oktatás fejlesztése. Szerintük nem lehet mindent a járványra sem fogni.

Eurobarométer: Csökkent az EU-tagságot jó dolognak tartók száma Magyarországon

Tízből négy magyarban pozitív, míg ötben inkább semleges kép él az EU-ról, eközben öt százalékponttal csökkent március óta azok száma, akik jónak tartják Magyarország tagságát a közösségben – derült ki a szerdán közzétett, legújabb Eurobarométer-felmérésből. Az EU teljes lakossága körében átlagosan tízből hatan tartják jónak országuk tagságát.

Tóth Zoltán: A választási rendszer megváltoztatása jogilag megléphető, de erkölcsileg tisztességtelen

A választási szakértő szerint a korábbi aránytalan rendszer visszacsapott a Fideszre, ezért akarják most megszüntetni, így a kormánypárt vereség esetén is megszerezheti a fővárosi közgyűlési helyek negyven százalékát, és blokkolhatja a döntéshozatalt. Ha az ellenzéknek közös EP-listája volna, tíz mandátumuk lehetne, külön listával legfeljebb hat – mondja Tóth Zoltán.

Már a paktumreformot is kóstolgatja a magyar vétófenyegetés

Várhatóan meg fogja kapni a szavazatok szükséges minősített többségét pénteken a pénzügyminiszteri tanácsban a módosított magyar helyreállítási és REPowerEU terv, azonban – valószínűleg hogy ne érje meglepetés – az Orbán-kormány fogja a fiskális szabályok reformjának azt az elemét, amelyik egyhangú döntés alá esik.

Pfizer-per: egymást cáfolja a kormány és az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság álláspontja szerint nem ők vásároltak koronavírus elleni oltóanyagokat, mindössze a tagállamokkal folytatott konzultációk alapján keretszerződéseket írtak alá a gyógyszercégekkel a beszerzésről. A magyar kormány szerint azonban a brüsszeli testület feleslegesen nagy mennyiségben rendelte meg és kényszerítette a tagállamokra a vakcinákat.

Félmilliárd februárban: ennyi jöhet egyelőre az EU tízmilliárd eurójából

Gyakorlatilag egy héten belül két EU-forrás megnyitásának lehetőségéről is érkezett hír Brüsszelből. Az Európai Bizottság engedékenysége a magyar kormányzat hajthatatlanságával találkozott: Orbán Viktor két levélben is kérte a szavazás elhalasztását Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről. Friss podcastunkban átbeszéljük, mi a két forrás közötti különbség, és hogy véletlen-e az egyidejűség.

Még a látogató csecsemők pelenkájába is belenéznek az őrök – jogsértések a magyar börtönökben

Rendszerszintű jogsértéseket állapított meg a magyar börtönökben az ombudsman. A legtöbb panasz azzal kapcsolatban érkezett a raboktól, hogy háromszor kell teljesen meztelenre vetkőzniük, mielőtt beszélőre mennek, ráadásul 2017 óta plexifalon keresztül beszélhetnek csak a családtagjaikkal. Az évek óta érvényben lévő előírások szerint meg sem ölelhetik egymást a rabok és hozzátartozóik, minthogy minden testi kontaktust tilt a szabályzat, ami egyébként a biztos szerint is alapjogellenes, ráadásul ez a tiltás a büntetés célját sem segíti.

Cser-Palkovics András: Nem érdemes mindent központosítani

Székesfehérvár fideszes polgármestere szerint el kellene dönteni, hogy az országnak van fővárosa vagy a fővárosnak van országa. Azt is át kellene gondolni, milyen funkcióknak kellene mindenképpen Budapesten lenniük, és milyen feladatkörök kerülhetnének máshová. Kubatov Gábor budibárózásával kapcsolatban úgy véli: amikor ilyen nagyon leegyszerűsített üzeneteket hangoztatunk, önkéntelenül is belecsúszunk abba a hibába, hogy esetleg féligazságokat mondunk.

Ruff Bálint: A Fidesz elhiszi, hogy ő az utolsó bástya a transzgenderharcban

A szuverenitás kérdésével lehet egyesíteni a Fideszen belüli egymást gyűlölő frakciókat – mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Az Elemző adásában beszéltünk arról, miről szól a szuverenitásvédelminek nevezett törvény, a Mi Hazánk ellenzékiségéről, a választási törvény tervezett módosításáról, illetve az ellenzéki megállapodásokról is.

Szuverenitás – Tulajdonképpen mit akar a Fidesz megvédeni, és kitől?

Az előző század a nemzeti szuverenitás elvesztéséről, a századvég a visszaszerzéséről, a mostani évtized pedig a szuverenitás megtartásáról szól – jelentette ki Orbán Viktor a szuverenitás védvonalait állandó ostrom alatt tartó, sötét erőkről beszélve. Az Országgyűlés már a napokban elfogadhatja a sokak szerint a társadalmi nyilvánosság további felszámolását célzó szuverenitási javaslatcsomagot. A Sztoriban friss adásában Kerényi Györggyel beszélgettünk többek között arról, mit is jelent a szuverenitás, mitől kell megvédeni, és miről és kinek szól a Fidesz javaslatcsomagja.

Mitrovits Miklós történész: „Lengyelország kvázi a második hazám lett”

Milyen szerepet játszott a Ludas Matyi és a Rádiókabaré a lengyel demokratikus mozgalmak elleni hangulatkeltésben? Miért fontos tudni, milyen kocsma van Varsóban a kultúrpalotánál? Hogy élik meg a lengyelek, hogy ez történelmük egyik legszebb fejezete? Mitrovits Miklós polonista a Szelfiben.

Hajléktalanság és kilátástalanság várta, most miatta ég sakklázban Dél-Baranya

A kilencvenes években a Budapesti Sakkszövetség főtitkára volt, tavaly viszont hajléktalanná vált. A 68 esztendős Száraz Sándor február óta dél-baranyai fiatalokat tanít sakkozni, és sakkfaluról álmodozik, meg arról, hogy nyugodtan éljen végre.

Tripláznák a világ atomerőmű-potenciálját az amerikaiak, és ez a magyar kormánynak is tetszik

Rég ismert tézis, hogy a klímasemlegesség eléréséhez rengeteg energetikai célú beruházáson keresztül vezet az út. Az viszont új, hogy a szektor dekarbonizációját soha nem látott tempóban és mennyiségben építendő atomerőművektől várhatná a világ. Dubajból, az ENSZ jelenleg is zajló globális klímacsúcsáról ezt üzenték.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG