Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Komolytalan figurából minisztert sakkban tartó agresszív provokátor: politikai reakciók Magyar Péterre


Magyar Péter
Magyar Péter

Az elmúlt években olajozottan működő kormányzati propaganda láthatóan küzd azzal, mihez kezdjen Magyar Péterrel. Eleinte hallgattak, majd próbálták komolytalan figurának beállítani Varga Judit volt férjét. Amikor egyre nagyobb tömeg állt mögé, és kijött a hangfelvétel, amelyen a volt miniszter egy nyomozásba való kormányzati beavatkozásról beszél, magasabb fokozatra kapcsoltak: Magyar magánéleti viselkedése került a fókuszba, hogy elnyomják a visszaélésekről szóló hangokat. Orbán hallgat, az ellenzék pedig nem tud mit kezdeni Magyarral.

Magyar Péter február 10-én – egy nappal Varga Judit lemondása után – írt először arról, hogy lemond az állami vállalatokban betöltött tisztségeiről, másnap pedig már a Partizánnak adott hosszú interjút. Már első posztjaiban írt arról, hogy tisztában van azzal, hogy a „rogáni propagandagépezet” árulónak, bűnözőnek, pszichopatának, gyerekverőnek, Soros-bérencnek fogja beállítani, de az interjúban azt is elmondta, hogy ő lesz a nőverő a kormánypárti médiában. Ahogy az alábbiakban látni fogjuk, valóban nagyjából így alakult Magyar bemutatása a kormánypárti sajtóban, ahol igyekeznek magánéleti síkra terelni a közbeszédet – ahelyett, hogy például a Völner–Schadl-ügy ügyészségi aktáinak kormányzati manipulációiról lenne szó. (Mindez viszont nemcsak azt mutatja, hogy Magyar az elmúlt 14 évben kiismerte a kormányzati karaktergyilkos kampányok felépítését, de előre utalt arra is: elő fogják venni, hogyan bánt Varga Judittal házasságuk alatt.)

A lábadozó Gulyás Gergelyt kellett bevetni

A kormány részéről először február 12-én szólalt meg Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő, aki a Telex megkeresésére annyit reagált Magyar első interjújára: „Reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásával a kormány nem foglalkozik.”

Február 16-án még volt egy Kormányinfó, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezték Magyarról, aki interjújában egykori barátjaként emlegette Gulyást. A miniszter ekkor azt mondta, hogy hónapok óta nem beszéltek, és korábban Magyar azzal fenyegetőzött, hogy ha megszűnnek állami megbízatásai, szembefordul a NER-rel. Azóta nem volt Kormányinfó. Gulyás február végén komoly gerincműtéten esett át, ezután először a hangfelvétel nyilvánosságra hozatala után bukkant fel. A miniszter egy 23 másodperces videóban azt mondja: „Sok hűhó semmiért. Kipukkadt a lufi. Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez. Magyar Péter az új Márki-Zay Péter, annyi csupán a különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét.” Egyébként amikor a hangfelvételen elhangzottakról kérdéseket küldtünk a kormánynak, több minisztérium is csak ennek a felvételnek a linkjét küldte el válaszként a Szabad Európának.

Legtöbbször Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője és Menczer Tamás külügyi államtitkár (március 3. óta a Fidesz kommunikációs igazgatója) szólalt meg az ügyben. Szerintük Magyart nem lehet komolyan venni, egy sértődött exférj kirohanását követhetjük csak figyelemmel. Kocsis egyszer kitért Magyar bizonyos állításaira, cáfolva őket, de ő és Menczer is főleg arról beszél, hogyan viselkedett a magánéletében. Orbán Viktor miniszterelnök egyáltalán nem nyilvánult meg Magyar Péterrel és a kormányzatot érintő állításaival kapcsolatban.

Azt, hogy hogyan alakult a kormány narratívája Magyar Péterről, sokkal jobban követni lehet a kormánymédiában megjelentek alapján.

Komolytalan figurából agresszív nőverő

A kormánymédia reakcióit az Origo cikkein keresztül mutatjuk be. 2024. február 13. és április 3. között 138 anyagot jelentettek meg a Magyar Péter címke alatt (ami nagy átfedést mutat A terhes feleségét ajtónak vágó Magyar Péter dossziéban lévő 118 írással), sokszor vesznek át cikkeket, publicisztikákat is a kormánymédia egyéb kiadványaitól (például Index, Magyar Nemzet, Mandiner), vagy éppen a sokszor a lejárató kampányok elindítójaként funkcionáló Tűzfalcsoporttól.

Az első valódi reakciók Magyar megjelenésére a közéletben csak pár napos késéssel, február 13-án jelentek meg. Ekkor egyrészt azt közölték a kormánypárti lapok, hogy valójában nem Magyar mondott fel az állásaiban, hanem kirúgták, épp emiatt kezdett bosszúhadjáratba. Ezzel párhuzamosan a külsejét is elkezdték támadni, hogy manipulálja a fotóit, és már ekkor elkezdték baloldalinak, a „dollármédia” barátjának nevezni.

A Magyarral foglalkozó cikkek azonban csak március 15-e után kezdtek megszaporodni, amikor a Varga Judit volt férje által szervezett demonstrációra többen voltak kíváncsiak, mint Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédére. Ekkor már arról cikkeztek, hogy vajon ki állhat a „nevetséges” Magyar mögött, ki fizethette a tüntetést, ahol amúgy is egy gyenge baloldali beszédet mondott el (mintha a ChatGPT írta volna – idézik a századvéges Kiszelly Zoltánt).

Pár nappal később jött el az újabb fordulópont. Március 17-én először Magyar posztjából kiderült, hogy létezik egy rendőri jelentés, amely az ő és Varga Judit egyik veszekedéséről készült, majd másnap a hvg.hu nyilvánosságra is hozta ezt. Itt már valóban előjött az, amit Magyar előre közölt: primitív, agresszív exférj lett belőle, akinek a viselkedését még klinikai szakpszichológussal is elemeztette a kormánypárti lap. Innentől pedig egyértelműen arról szólnak a kormánymédia híradásai, hogy Magyar terrorizálta a feleségét, és most „a baloldal forgatókönyve szerint provokál”: ő az új, ráadásul erőszakos Márki-Zay Péter. Nem csupán a rendőrségi jelentésből idéznek, de megszólaltatják Varga Judit volt minisztériumi munkatársait, akiknek Magyarról szóló beszámolói egyébként rímelnek a Varga pár nappal későbbi interjújában elmondottakra.

Magyar március 26-án hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen Varga Judit igazságügyi miniszterként arról beszél: Rogán Antalék kihúzatták magukat a Völner–Schadl-ügy ügyészségi irataiból. Erre a kormányzati válasz – mind a médiában, mind a politikusoktól – annyi volt, hogy „kipukkadt a lufi”: szerintük a felvétel nem bizonyít semmit, meg van vágva, és Varga csak azért mondja, amit mond, hogy minél hamarabb szabaduljon agresszív férjétől.

Mivel Magyar azon a kedden tett újabb vallomást az ügyészségen, amely után sajtótájékoztatón beszélt, estére pedig többezres tüntetést is szervezett, jött az újabb válaszlépés: Varga Judit két hosszú Facebook-posztja és majdnem kétórás interjúja, amelyekben arról beszélt, hogyan zaklatta őt Magyar a házasságuk alatt, fizikailag és lelkileg is bántalmazta. A Vargával kapcsolatos közügyekről, a hangfelvétel tartalmáról nem történt említés.

A kormánymédia napokig idézett az interjúból, több tévécsatorna leadta, akár még Varga állításait is eltorzítva. Amikor például Varga azt állította, hogy Magyar egyszer hozzávágta övestül a nadrágját, az Origón már úgy jelent meg, hogy „Övcsattal ütötte, rendszeresen verte Varga Juditot” Magyar, akinek ezért takarodnia kell a közéletből.

Az efféle híradásokat természetesen különböző publikációk kísérték. Bayer Zsolt azt írta: már tíz éve tudja, hogy Magyar zaklatta volt feleségét, és hogy ritkán látni ilyen nyomorultat, mint ő. G. Fodor Gábor szerint Magyar visszataszító, a Megafon Magyart gyalázó posztjaira pedig mint az ország legnépszerűbb influenszereinek véleményére hivatkoznak.

A Megafon húszmillió forintot költött hirdetésekre a Magyar felbukkanása utáni első öt napban a Political Capital összesítése szerint, ők is komolytalan figuraként próbálták beállítani. A következő napokban leszálltak Magyarról, és a harmadik világháborúval kezdtek foglalkozni. A hangfelvétel közzététele és a Varga-interjú után azonban ismét rákapcsoltak a kormánypárti influenszerek. A Lakmusz összesítése szerint egy hét alatt több mint 42 milliót költött csak a Megafon a Magyart lejárató posztok reklámjaira, de a közmédia és más kormánypárti médiumok is reklámozták az interjút összesen mintegy négymillió forint értékben.

A Magyar Péter-jelenség eddig egy one man show, de az ellene indult lejárató kampányból jutott azoknak is, akik melléálltak. A tüntetéseken műsorvezetőként közreműködő Nagy Ervin „rikácsoló baloldali celebaktivista”, a tüntetéseket szervező barátnak, Barlay Kristófnak a „luxuséletmódja” lett célpont, Magyar ügyvédje, Bárándy Péter gyurcsányista, bűnözőkkel is együtt dolgozó, erkölcstelen figura a kormánymédia szerint.

Az ellenzék nem tud mit kezdeni Magyar Péterrel

Ami az ellenzéki reakciókat illeti: sokkal kevesebb megnyilvánulással lehet találkozni. A legérdekesebb a DK-hoz nagyon közel álló Nyugati Fény. A politikai bulvárlap – feltehetően nem függetlenül attól, hogy Magyar rendszeresen Orbánhoz hasonlítja Gyurcsány Ferencet – nagyjából az Origóhoz hasonlóan ír Magyarról, azzal a különbséggel hogy ők foglalkoznak a Völner–Schadl-üggyel és az ügyészségi nyomozás visszásságaival is. Magyar elsősorban kegyetlen férj, aki csak azt mondja magáról, hogy ellenzéki, valójában csak egy médiaceleb.

Márki-Zay Péter inkább támogató Magyarral kapcsolatban, és arról beszél: örül, ha Magyar kárt tud okozni a Fidesznek, és hogy belülről jőve világít rá a kormánypárt működésének visszásságaira.

A Momentum közölte, hogy a Magyar által nyilvánosságra hozott hangfelvételt elküldik az Európai Bizottságnak és az Európai Parlamentnek, hogy legyen vita arról, milyen politikai befolyás alatt áll a magyar ügyészség.

Hadházy Ákos már kritikusabb hangot ütött meg. Szerinte a nyilvánosságra hozott hangfelvétel nem elég erős, lehet, hogy ráijesztettek Magyarra. „Korábban több felvételről és miniszterEK beszélgetéséről volt szó. Ehelyett egy Varga Juditot csőbe húzó felvételt hallottunk. Vagyis vagy nincs több bizonyíték, vagy a Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója megijedt.”

Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pártjuk március 15-i rendezvényén figurázta ki Magyart, Juhász Péter és Jámbor András pedig kommentelni jár Magyar Facebook-oldalára. Juhász ironikus kommentekben ír arról, hogy ő már közel tíz éve felvette a harcot „a Rogán-féle V. kerületi bűnszervezet” ellen, Jámbor pedig annak kapcsán nyilvánul meg, hogy a „végrehajtói maffia” az ő Szikra Mozgalmának is fontos témája.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG