Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Magyarország blokkolta az ukrajnai háború második évfordulójára szánt közös EU-nyilatkozatot


Szijjártó Péter sajtótájékoztatója Brüsszelben 2022. május 16-án
Szijjártó Péter sajtótájékoztatója Brüsszelben 2022. május 16-án

Brüsszeli diplomáciai források szerint a kormány nem járult hozzá a közös európai uniós nyilatkozat elfogadásához, amelyet a közösség az ukrajnai háború 2022. februári 24-i megindításának második évfordulójára időzítve adott volna ki.

Névtelenséget kérő bennfentesek arról tájékoztatták a Szabad Európát, hogy ehelyett a három legfőbb EU-intézmény – az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament – vezetői, Charles Michel, Ursula von der Leyen és Roberta Metsola készül közös közleménnyel.

Ehhez kapcsolódóan: Két éve robbant ki a háború Ukrajnában

Ahhoz, hogy az Európai Unió nevében nyilatkozatot lehessen kiadni, a huszonhét tagország egyöntetű támogatása szükséges.

A lapunk által elért illetékesek szerint a magyar kormány bármiféle konkrét magyarázat nélkül vétózott, egy diplomata azonban azt mondta, hogy a szövegezés „egyszerűen túl erős volt számukra”.

Kérdéseinket elküldtük a témában a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Ehhez kapcsolódóan: Vétópolitika Hongkongtól Koszovóig: mit bír el az uniós egység?

Magyarország az utóbbi években számos EU-s nyilatkozat kiadását megakadályozta, legutóbb a hét elején azt, amelyben a közösség felszólalt volna Izrael tervezett újabb gázai szárazföldi offenzívájával szemben, a múltban azonban több, Kínát, Oroszországot és Azerbajdzsánt elítélő közleményt is megtorpedózott már a magyar kormány.

Oroszország „nemkívánatos szervezetté” nyilvánította a Szabad Európát
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:46 0:00
XS
SM
MD
LG